33 keer bekeken

Ketters - John van Schaik

 • maandag 08 oktober 2018 @ 19:01
  #1
   

  Zoals beloofd in een ander forumbericht, vind je hier de link naar de digitale Davidsfondscursus "Ketters. Een geschiedenis naast de kerk" door John Van Schaik. Deze cursus is gebaseerd op het boek, met dezelfde titel, uitgegeven door het Davidsfonds. Het valt wat buiten de krijtlijnen van deze club, daarom heb ik geen recensie geplaatst (ik heb er trouwens geen gevonden)

  Het boek wordt als volgt samengevat door de uitgever:

  Nu in de laatste decennia de katholieke kerk de greep op de religieuze beleving van mensen steeds meer begint te verliezen, wordt de vraag actueel wat er naast de kerk aan christelijke en religieuze beweringen heeft bestaan?
  Veel weten we daar niet van omdat deze kerken door de katholieke kerk altijd zijn verketterd.

  Maar wie en wat zijn die ketters? Doorheen de geschiedenis zijn er ketters geweest in alle soorten en maten: manicheeërs, katharen, nestorianen, tempeliers, graalridders, wederdopers, rozenkruisers, alchemisten, vrijmetselaars, theosofen, antroposofen...

  John Van Schaik geeft inzicht in hoe de rooms-katholieke kerk het monopolie op het christendom had. Hij stelt een groot en kleurrijk pallet samen van vele kerken en bewegingen die door de eeuwen heen zijn vervolgd en verketterd. Met dit boek wil hij een bijdrage leveren aan een moderne en authentieke vorm van christendom.

  Op de website van het Davidsfonds is een leesfragment beschikbaar.