Ridderkoningen strijden om Europa - Yves Van Buyten & Willy Vanderzeypen

Geplaatst op maandag 10 juni 2013 @ 02:07 , 892 keer bekeken

 

Het Belgische auteursduo Yves Van Buyten & Willy Vanderzeypen gidst de lezer opnieuw door de fascinerende tijd van machtige pausen en ridderkoningen, van ketterijen en kruistochten, van bloeiende handelssteden en zeer populaire graalromans. Twee voorname veldslagen vormen de dubbele kern van dit vernieuwende werk, in feite twee boeken in één volume.

In 1213 wil de ambitieuze koning van Aragon, Pere II, te MURET nabij Toulouse samen met zijn zuiderse bondgenoten de sterke kruisvaarders van Simon IV van Montfort in de pan hakken en uit het zuiden verdrijven. Een enorm rijk van de Loire tot Zuid-Spanje kondigt zich aan.

Tien maanden later staat te BOUVINES (Bovelingen) het leger van de Franse koning Filips II Augustus in slagorde. Aan de andere kant dreigen de gealliëerden uit Engeland, Duitsland, Holland, Vlaanderen en Brabant. Zij willen de vorst in het zand doen bijten en zijn kroondomein rond Parijs onder elkaar verdelen. Vlaanderen verdedigt niet zoals tijdens de Guldensporenslag te Kortrijk negentig jaar later, maar valt aan!

Vanuit de eigentijdse verslagen met ooggetuigen analyseren de auteurs beide gebeurtenissen. Voor dit onderzoek vertaalden zij oude teksten en bezochten de slagvelden en omgeving. Met hun kennis van de middeleeuwse mens en mentaliteiten beschrijven zij de politieke, economische en sociale oorzaken van deze sleutelmomenten met diepgaande gevolgen voor Frankrijk, Toulouse en onze Lage Landen. Zij doen dat in een meeslepende en voor iedereen toegankelijke stijl. Heel wat beweringen verwijzen ze naar het rijk der legenden, al blijven de gebeurtenissen  verbluffend. De verschijning van dit boek is gekoppeld aan het lustrum van hun tien jaar samenwerking als onderzoekers en auteurs (V&V: 2003-2013)

Inhoudstafel:

  • EERSTE BOEK MURET:
    Voorwoord - Inleiding: “Mijn vader de koning is een vrouwenzot” - 1. De christelijke kruistochtbeweging - 2. Het kathaarse fenomeen in de 12de eeuw - 3. De volkstaal en ‘Paratge’ - 4. Paus Innocentius III en de zaak van vrede en geloof - 5. Simon IV van Montfort en zijn vrienden - 6. Bankiers, buit en belastingen van Montfort - 7. Het interbellum van 1213 - 8. De slag van Muret volgens Pierre van Vaux-de-Cernay - 9. De slag volgens het ‘Canso‘ - 10. De slag volgens Guilhem van Puylaurens - 11. De slag volgens koning Jaume I van Aragon - 12. Fictie en chronologie - 13. Muret: een historisch bijverschijnsel of breekpunt? - 14. Van Muret in Toulouse tot Bouvines in Vlaanderen.
     
  • TWEEDE BOEK BOUVINES:
    15. De Plantagenets tegen de Capetingen tot de slag van Bouvines - 16. Koning Jan zonder Land van Engeland - 17. Het leger van Filips II Augustus - 18. De grafelijke dynastie van Vlaanderen tot Bouvines - 19. De Capetingse dynastie tot Bouvines - 20. De graven-hertogen van Brabant tot Bouvines - 21. Het toernooi-circuit van de ridders - 22. De vijandelijkheden in 1213 en 1214 - 23. De slag van Bouvines volgens Guillaume de Bretoen - 24. De slag volgens de Kroniek van Marchiennes - 25. De slag volgens Roger van Wendover - 26. Het lot van de hoofdpersonages na de slag van Bouvines - Epiloog: van de slag van Bouvines tot de Guldensporenslag.
     
  • Add. 1: Verdrag tussen Filips II en Johanna - Add. 2: De kerkglasramen van Bouvines - Chronologische tabel - Bibliografie - Persoonsnamenregister - Kaarten

   

RIDDERKONINGEN STRIJDEN OM EUROPA

De slag van Muret (1213) - De slag van Bouvines (1214)

Yves Van Buyten & Willy Vanderzeypen - april 2013


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

bernard-de-clairvaux starstarstarstarstar

Een geweldige community over de middeleeuwen in al haar facetten. Boeken, tentoonstellingen, steden en discussies met diepgang en humor. Een Vlaams-Nederlandse samenwerking van historisch niveau!