Dit is misschien niet mooi maar dan wel zeer bijzonder: het is een bladzijde uit een zeer zeldzaam handschrift op zwart perkament. Het dateert uit 1500 en is beschreven met gouden en zilveren inkt.
Het ziet er aan de buitenkant niet spectaculair uit: een klein boekje in oblongformaat, 12,8 op 21 centimeter groot, een houten band bekleed met rozige zijde en een etiket waarop ‘Plusieurs basses danses’staat geschreven. Toch is het dansboekje van Margaretha van Oostenrijk (1480-1530) een van de grootste schatten uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek te Brussel: de perkamenten bladzijden zijn zwart, een kleur die aan het Bourgondische hof symbool stond voor luxe en prestige. Wereldwijd zijn maar zeven van dit soort zwarte handschriften, gekleurd met koolstof of ijzergal, bekend. De bladzijden zijn bovendien beschreven met gouden en zilveren inkt.
Margaretha’s dansboekje dateert van omstreeks 1500. Het is het oudst bekende dansboek uit de Lage Landen. Het bevat 58 basses danses, letterlijk te vertalen als ‘lage dansen’, een soort dans die in de 15de en vroege 16de eeuw in zwang was aan adellijke hoven en waarbij de voeten van de dansers amper van de grond kwamen: het was meer een sierlijk schrijden. De verfijnde basses danses behoorden tot de cultuur van de elite, anders dan dansen waarbij wel werd rondgesprongen en gehuppeld – dat was meer iets voor minder gecultiveerde lieden. Van elke dans in het manuscript is de melodielijn genoteerd, naast de titel en instructies voor de choreografie.
‘Ce livre est à la princesse d’Espagne’, schreef Margaretha voorin. Wellicht kreeg ze het cadeau van Filips van Kleef, heer van Ravenstein, en zijn echtgenote Françoise van Luxemburg. Daar zijn volgens onderzoekers verschillende aanwijzingen voor. Drie dansen verwijzen naar de schenkers: ‘La danse de Ravestein’, ‘La danse de Clèves’, en ‘La nouvelle Franchoise’. In februari 1500 kreeg Filips’ trommelaar een salaris voor het opvoeren van verschillende chansons en dansen voor het Bourgondische hof. Dat kan een uitstekende gelegenheid zijn geweest voor het overhandigen van het cadeau met de nodige fanfare, denken onderzoekers. De Van Kleefjes hadden wat goed te maken. Filips was halfweg de jaren 1480 uit de gratie geraakt bij Margaretha’s vader, Maximiliaan van Oostenrijk, de weduwnaar van Maria van Bourgondië. Ze wilden weer een plekje in de zon, en dat was hen een peperduur cadeau waard.
bron: Veerle Vanden Bosch, Een spotifylijst uit 1500, De Standaard (standaard.be), 24/11/2022.
Het volledige manuscript kan je digitaal bewonderen op de website van KBR: https://opac.kbr.be/LIBRARY/doc/SYRACUSE/17005043