915 keer bekeken

Historische zomer

 • maandag 08 september 2014 @ 16:53
  #3
  reactie op (#2) Calamandja

  Aha, weer iemand terug in het kapittelhuis! Ik ga a.s. zondag naar Karel en ik houd mijn hart vast... Anderzijds zo'n mega-event houd geschiedenis op de kaart en daar moet je niet als kluizenaar omheen lopen. Succes met de bancaire perikelen.

 • zondag 07 september 2014 @ 23:32
  #2
  reactie op (#1) bernard-de-clairvaux

  Bij mij stond vakantie in het teken van Karel de Grote. De drie onderdelen van Aken bezocht. Het was er druk, vooral voor het Charlemagne center was het rijtje staan. Bekijk in het center wel de inleidende film, mooie educatieve inleiding en prachtige beelden, mooier dan de realiteit. Daarna naar de stad van de moeder van Karel geweest: Laon, en dan verder Reims natuurlijk. En dan natuurlijk ook de tentoonstelling in Ename. Ben intussen een biografie aan het lezen (van Rudolf Wahl), ben nog niet ver geraakt. Karel de Grote is vooral tussen de oren, want veel materiaal uit zijn periode zie je niet meer. 


  En dan voor ontspanning Inferno van Dan Brown, en als gevolg Dante terug opgenomen.


  Alles gaat snel voorbij. Intussen weer bezig met rekeningen afsluiten. Volgende week perscommunicatie over resultaten en ja, terug besparingen, het stopt niet...


 • woensdag 03 september 2014 @ 11:18
  #1

  Het lijkt erop dat we weer langzaam de club binnendruppelen, na de zomer. Alhoewel, Antonius knijpt er juist 14 dagen tussenuit. Ik mag terugkijken op een uiterst inspirerende zomer en de meeste leden hebben dat ook via FB al mogen volgen. Graag noem ik wat highlights. Enerzijds uit nostalgie, maar ook omdat ik echt verrassende dingen heb gezien, die de komende jaren om verdieping vragen. De beste start van het 'seizoen' was natuurlijk onze date in BoZ. Daarna volgde al gauw mijn bezoek aan het Dommuseum in Mainz. Ik had ze gemaild met de vraag of hun gotische Bildteppiche te zien waren en toen het antwoord bevestigend was, sprong ik in de auto. Ik kon niet raden, dat men ze apart voor me zou klaarleggen en dat men ook zo geinteresseerd zou zijn in mijn hobby-project. De directeur heeft in Brussel gestudeerd en leest/verstaat zelfs nederlands. Ik moest overigens de volgende dag terugkomen omdat men niet alles had uitgerold. Mainz had met het Landesmuseum ook ander moois te bieden, met veel vroege middeleeuwen en een expo over de Duitse impressionist Max Slevogt. Een overnachting in Ebersbach en een bezoek aan Gross Comburg bracht me weer in middeleeuwse kloostersferen. Hetzelfde geldt voor mijn slenterdagje door Schwäbisch Hall, een must voor middeleeuwen-liefhebbers.


  Een week later bezocht ik een 2-daags congres in het RMO, dat aansloot bij de schitterende expo Gouden Middeleeuwen. Los van de heerlijk 'nerdy' informatie uit de lezingen, waren met name de informele momenten bij koffie en borrel leuk. Er waren alleen maar professionals en men vond het erg interessant dat een gewone sterveling zich vrijwillig in hun wereldje bewoog. Het waren de weken dat er de nodige schatvondsten werden gemeld, met de schaal van Oegstgeest als hoogtepunt. Wat ik tot nu toe heb gehoord over deze site, doet me vermoeden dat we hier met een serieuze hotspot uit de vroege middeleeuwen te maken hebben. Met name vanwege de relatief omvangrijke haven- oeverwerken. Een soort voorganger van Dorestat?


  Vervolgens 'moest' ik naar Denemarken. Mijn eerste tussenstop was meteen raak. Eigenlijk alleen bedoeld als koffiemoment, bezocht ik het Zuid-Jutlands museum in Haderslev. Het bleek dat daar de wapenvondsten worden bewaard, die in de 3de/4de eeuw in diverse veenmeren zijn beland. De Germaanse stammen in deze regio waren al dermate door het Romeinse Rijk beinvloed, dat men kan spreken van een serieuze organisatiegraad. Niks geen barbaren, maar gestructureerde, professionele militaire eenheden, die alleen kunnen bestaan als de organisatiegraad van samenleving (en staat?) daar de voorwaarden voor bieden. Ik herinnerde me ineens een hoofdstuk uit het boek Empire and Barbarians dat over deze vondsten ging en nu stond ik stom toevallig voor de vitrines met al het 'spul'. Dan voel je je toch een soort ontdekkingsreiziger. De reis moest echter door naar Roskilde en Helsingor, waar ik helemaal in de Deense geschiedenis werd gezogen. Heerlijke kastelen, een schitterend maritiem museum en natuurlijk veel vikingspullen. Het weer was ook geweldig en het was duidelijk dat de Denen temperaturen boven de 30 graden zelden meemaken. Een dagje fietsen langs de kust bood mooie vergezichten richting Zweden. Geweldig.


  Intussen kregen mijn dochters ook zomervakantie en begon de gezelligheid rundum Hause. Onze eigenlijke vakantie bracht ons naar Zuid-Bretagne, vlakbij Carnac. De prehistorie heeft niet mijn hoofd-interesse, maar als je daar eenmaal rondloopt, dan begint de nieuwsgierigheid te prikkelen! Er staan daar zo onnoemelijk veel menhirs, dolmens, cairns en cromlechs overeind, je kunt er niet omheen. En dat hoeft ook niet! Op weg naar de bakker of naar het strand pik je gewoon even een grafheuvel mee, dus ik had er geen enkele moeite mee als ik op pad werd gestuurd voor een paar croissantjes. Vanzelfsprekend zijn er de grote highlights: de Alignements van Carnac en de Site van Locmariaquer. In Carnac was het echt een complete chaos van zoekende en parkerende toeristen. Het bezoekerscentrum heeft eigenlijk niks museaals te bieden, maar heeft een enorme en zeer complete bookshop. Daar moest ik toch even wat aankopen doen. De Alignements bestaan uit 4 zones die samen een strook van ca. 5 km bestrijken. De strook van Menec ligt het dichtst bij Carnac en wordt het drukst bezocht. De overige zones zijn veel rustiger, zeker op een zondagochtend. Wat een verschil. Het Archeologisch Museum in Carnac centrum is natuurlijk een 'must', maar daar komt verder geen hond. Het is toch wel bijzonder om allerlei vondsten te zien uit een grafheuvel, die je zelf in de ochtend nog hebt bezocht. Langzaam is de prehistorie toch in mijn brein gekropen en ik wil daar de komende jaren toch meer over leren en bezoeken.


  Bretagne heeft natuurlijk ook de nodige middeleeuwse sfeer te bieden en hoogtepunt was Vannes, de hoofdstad van Morbihan. De kathedraal is helaas een nogal saai gevaarte, met teveel neo-gotische toevoegingen. De straatjes en steegjes er omheen maken echter alles goed. Een groot deel van de stadsmuren staan ook nog overeind, hoewel de bloemperken die men daarbij heeft aangelegd letterlijk en figuurlijk voor migraine zorgen. De jachthaven zorgt dan weer voor een mondaine sfeer, zeker met een zuiders zonnetje erop. Ook verrassend was ons bezoek aan Port Louis, ooit de uitvalsbasis voor de Franse Oost-Indische Compagnie. Die hadden zij dus ook! Het fort is tevens onderdeel van het Franse Marinemuseum en is gespecialiseerd in maritieme archeologie. Een mooie tentoonstelling en ook de meiden konden het waarderen. Ze werden natuurlijk wel regelmatig beloond met een terrasmoment...en het strand. Want, daar belandden we bijna elke middag. Het weer was namelijk bovengemiddeld goed. Het enige nadeel is dus, dat ik niet mijn hele verlanglijstje heb kunnen afvinken. Ik heb echter in geen tijden zo veel in zee gezwommen en dat stukje 'wellness' was ook niet verkeerd. Het bood ook de mogelijkheid om eens wat meer te struinen, zoeken en te vroeten langs rotsen en baaitjes. Je bent dan toch meer 'één met de elementen'.


  Ondanks het mooie weer, zijn we intussen in nazomer-sfeer beland. De meiden zijn weer naar school en mijn freelance-klussen trekken ook aan. Ik heb mijn eerste boeken over de prehistorie al weer besteld en heb er vrede mee, dat het pionieren weer voorbij is. Binnenkort natuurlijk nog wel even naar Aken voor de expo over Karel de Grote. Maar dat is gewoon een dagje op-en-neer rijden.

  Gewijzigd op 2014-09-03 20:45:21