1383 keer bekeken

NPO Doc zendt serie over Middeleeuwen uit

 • zondag 02 november 2014 @ 20:03
  #2

  Dank voor de tip!

 • zondag 02 november 2014 @ 18:55
  #1

  Bij NPO Doc is vanaf vandaag zondag (2 november) de driedelige geschiedenisserie "Medieval Lives" te zien. Hierin wordt vooral bekeken hoe men in de Middeleeuwen om ging met de drie belangrijkste mijlpalen.


  Historica en presentatrice Helen Castor gaat in de serie op zoek naar de tradities rondom geboorte, huwelijk en dood in Groot-Brittannië. De leerstellingen van de katholieke kerk waren bepalend voor de overtuigingen van mensen in heel West-Europa. Maar aan het eind van de Middeleeuwen vonden er grote veranderingen plaats voor de katholieke kerk. Het veranderde de tradities rondom geboorte, huwelijk en dood voorgoed.


  NPO Doc is een digitaal documentairekanaal van de publieke omroep. De zender is te bekijken via digitale kabeltelevisie en via de website npodoc.nl. De 3 afleveringen vind je al een tijdje ook op deze club in de map "Medieval Lives" bij de videoalbums. 


  NPO-Doc-Medieval-Lives.jpg


  Afleveringen:


  Aflevering 1: A Good Birth


  Deze aflevering geeft inzicht in de gevaren die een vrouw in de Middeleeuwen liep bij de bevalling. Er kwam geen dokter aan te pas en medicijnen om infecties te voorkomen kwamen er niet bij kijken. Pijnstilling kregen de vrouwen al helemaal niet, want de pijn werd gezien als een straf voor de oerzonde.


  Uitzending: zondag 2 november om 12.00 uur op NPO Doc


  Aflevering 2: A Good Marriage


  In de Middeleeuwen was trouwen aanvankelijk veel makkelijker dan tegenwoordig. Het ja-woord geven in een café was genoeg. Helen Castors laat in deze aflevering zien hoe vanaf de twaalfde eeuw de katholieke kerk probeerde het huwelijk te reguleren, en daarmee vat te krijgen op het seksleven van de Middeleeuwse mens.


  Uitzending: zondag 9 november om 12.00 uur op NPO Doc  


  Aflevering 3: A Good Death


  De laatste aflevering van deze serie gaat over de dood. In de Middeleeuwen was de dood altijd dichtbij. Maar de kerk leerde dat dit niet het einde was maar de poort naar het eeuwige leven.


  Uitzending: zondag 16 november om 12.00 uur op NPO Doc

  Gewijzigd op 2014-11-02 18:58:27