1870 keer bekeken

PRIMEUR: Middeleeuwen Symposium 2016

 • dinsdag 29 maart 2016 @ 19:27
  #18
  reactie op (#17) maerlandt

  Haha, het wordt bij ons ook steeds moeilijker. Daarom organiseer ik het in Zutphen...op een vrijdag ;-). Alle begrip voor andere keuzes. Intusen bijna 60 aanmeldingen in 3 weken. Best wel erg leuk!

 • dinsdag 29 maart 2016 @ 16:47
  #17
  reactie op (#15) bernard-de-clairvaux

  ach mijn beste Abt , was het allemaal zo gemakkelijk maar , de noeste arbeid en de sportende kinderen zijn de domper op ons weekendjes ...  laugh

 • zondag 20 maart 2016 @ 18:13
  #16
  reactie op (#14) maerlandt

  Bezoek dit symposium !, doe dit eens; het is een goeie gelegenheid achterover te leunen en anderen jou te laten vertellen

  waar zij zo druk mee zijn. Ik zou het echt waarderen wanneer de Vlamingen naar Zutphen zouden togen.

   

  onderschrift.jpg

 • zondag 20 maart 2016 @ 11:40
  #15
  reactie op (#14) maerlandt

  Die Belgen moeten gewoon een leuk weekendje aan de IJssel plannen en na het symposium een bezoek brengen aan Deventer, Zwolle en Kampen. Ik zou zeggen 'nu of nooit' ;-)

 • zondag 20 maart 2016 @ 11:33
  #14
  reactie op (#13) bernard-de-clairvaux

  tja de Belgen ...

 • zaterdag 19 maart 2016 @ 20:24
  #13
  reactie op (#12) antonius_

  Aanmeldingen gaan uitstekend, afkomstig uit de regio Gelderland-Overijssel, met afentoe een exoot. Nog geen Belgen....

 • vrijdag 18 maart 2016 @ 20:19
  #12
  reactie op (#11) bernard-de-clairvaux

  in levende lijve of slechts virtueel ?

  In levende lijve toch...?

   

  onderschrift.jpg

 • vrijdag 18 maart 2016 @ 20:17
  #11
  reactie op (#10) Calamandja

  Ik dacht al waar komt al dat Belgische bezoek vandaan! Dat zie ik in de statistieken van het webpage-programma.

 • vrijdag 18 maart 2016 @ 18:50
  #10
  reactie op (#5) bernard-de-clairvaux

  En nu ook op de eerbiedwaardige webstek Historiek.net:

  Middeleeuwen Symposium 2016 - Dynamiek van de laatmiddeleeuwse Nederlanden

  De Late Middeleeuwen vormen een fascinerende en dynamische periode die soms verrassende parallellen vertoont met onze huidige tijd. Het Middeleeuwen Symposium besteedt op 3 juni 2016 aandacht aan die dynamiek, waarbij niet alleen de grote ontwikkelingen aan bod komen. Het programma biedt ook verrassende doorkijkjes in de persoonlijke belevenissen en beleving van de middeleeuwse mens. Locatie is de gotische Walburgiskerk in Zutphen.

  Als hanzestad ademt Zutphen nog steeds de sfeer van haar middeleeuwse hoogtijdagen. Op 3 juni herleeft die tijd tijdens het Middeleeuwen Symposium. Zes jonge onderzoekers van diverse universiteiten vertellen over hun werk en recente ontdekkingen. De periode 1200-1500 was de tijd van de groeiende kapitaalmarkten en economische netwerken. De Hanze droeg bij aan stedelijke welvaart en macht in NW-Europa. Steden vormden een bron van economische en sociale innovatie, maar hadden ook te kampen met onrust, vervuiling en ziekte. Bestuurders erkenden daarom het belang van investeringen in veiligheid, zorg en hygiëne. De stad bood tevens kansen voor individuele ontplooiing en geloofsbeleving, waarbij de toegenomen geletterdheid een belangrijke rol speelde. Voor hun zielenheil verlieten ook veel mensen hun stad om op pelgrimage te gaan. Soms speelden daarbij andere motieven een rol; nieuwsgierigheid blijkt van alle tijden.

  Tegenover het groeiende stedelijke en burgerlijke zelfbewustzijn stond de toenemende machtsconcentratie in het landsbestuur. Dit resulteerde in complexe politieke en dynastieke allianties, maar ook in steeds grotere militaire conflicten.

  Middeleeuwen Symposium 2016

  Het Middeleeuwen Symposium 2016 stelt deze dynamische ontwikkelingen centraal en biedt een gevarieerd programma met jonge promovendi die vertellen over hun recente onderzoek. We maken onder andere kennis met een Zutphens koopmansgeslacht uit de Hanzetijd en bladeren door de boeken van Dirck Borre van Amerongen. Ze bieden een kijkje in zijn zielenleven, maar ook in zijn sociale netwerk. Ook de stadsreiniging van het ‘schone Deventer’ komt aan bod. Daarnaast volgen we een pelgrim op zijn tocht naar Jeruzalem.

  Het symposium biedt een kans om kennis te maken met een nieuwe generatie historici en om veel te leren over de Middeleeuwen. Er is voldoende tijd ingeruimd voor vragen en discussie, bezoek aan de Walburgiskerk en aan haar beroemde Librije. De deelnameprijs bedraagt 22,50 euro. Aanmelden kan via de website: www.middeleeuwen-symposium.nl.

 • dinsdag 08 maart 2016 @ 12:04
  #9
  reactie op (#8) bernard-de-clairvaux

  Dan zou het zomaar eens kunnen. Plus de medische kant die dan hopelijk veel beter is, met alle gunstige gevolgen van dien.

  Klik hier om naar de website te gaan