1320 keer bekeken

De middeleeuwse ideeënwereld

 • donderdag 29 september 2016 @ 23:01
  #2
  reactie op (#1) antonius_
   

    Dat ziet er een mooi boek uit, over een interessante periode. Ik las het volgende op de website van de uitgeverij Verloren (de flaptekst): Zowel wetenschappers als leken worden geboeid door de 'vreemdheid' van de middeleeuwse cultuur. Tegelijk vormt deze vreemdheid een struikelblok voor wie middeleeuwse culturele uitingen wil begrijpen. Sterker nog: ook wanneer we een middeleeuwse tekst of middeleeuws beeld direct menen te begrijpen, is de kans groot dat we ons vergissen in de betekenis ervan. Een belangrijke reden daarvoor is, dat over elementaire categorieën van het bestaan als het bovennatuurlijke, de natuur en de mens, die het individuele beeld van de wereld en onze plaats erin bepalen, tegenwoordig anders wordt gedacht. De middeleeuwse ideeënwereld, 1000-1300 biedt een bespreking van centrale thema's uit het middeleeuws referentiekader. Samen vormen ze een ideële of mentale context van veel andere uitingen van middeleeuwse cultuur. De thema's zijn zo gekozen dat ze het hele middeleeuwse universum bestrijken. De bundel is ontworpen als tekstboek bij de gelijknamige cursus van de Open universiteit. Aan dit boek werkte een keur van Nederlandse en Belgische mediaevisten mee: historici, filosofen, neerlandici, een godsdiensthistoricus en een kunsthistoricus.

  Inhoud: MANUEL STOFFERS, Introductie   MARCO MOSTERT, Bronnen en tradities   ARJO VANDERJAGT, Categorieën van het denken   BURCHT PRANGER, God   PETER VAN DER EERDEN, Engelen en demonen   ARJO VANDERJAGT, Bouw en ordening van aarde en heelal: geografie, fysica, kosmologie   JOZEF JANSSENS, De natuurlijke omgeving   JOS DECORTE, Naar Zijn beeld en gelijkenis: de ziel   RIA JANSEN-SIEBEN, Het menselijk lichaam en de geneeskunde   MARCO MOSTERT, De samenleving   MARCO MOSTERT, Het verloop van de geschiedenis   PAUL WACKERS, Opvattingen over taal en taalgebruik   ANTON VAN RUN, Over functies en waardering van het beeld

   

   

 • donderdag 29 september 2016 @ 17:23
  #1

  Voor de komende kortende avonden De middeleeuwse ideeenwereld, een uitgave van de open universiteit (1994), aangeschaft. Een keer andere kost dan bakstenen.

  onderschrift.jpg