1819 keer bekeken

Letter en Geest

 • vrijdag 11 november 2016 @ 19:19
  #11
  reactie op (#10) bernard-de-clairvaux

  Fijn, deze recensie, ik zal er dan een nieuwsberichtje van maken voor op de clubhome.

  In de tweedaagse cursus die ik volg over iconografie in de middeleeuwse kunst (volgende week dag 2) was er een discussie van waar het christendom gekomen is in Ierland. Wie heeft de Ieren gekerstend? De Romeinen zouden nooit in Ierland zijn geweest. Ook in de oudste ierse miniaturen ziet men vreemde niet toe te wijzen invloeden. Wat Google zoeken levert de naam Palladius op die Ierland zou gekerstend hebben. 1 man lijkt me wat miniem om de grote bekeringsdrang van de Ieren uit te leggen. Waar heeft St. Patrick dus de mosterd gehaald?

 • donderdag 10 november 2016 @ 16:10
  #10
  reactie op (#9) Calamandja

  Hierbij mijn recensie van dit boek:

  Na de val van het Romeinse rijk ontstonden in West Europa diverse nieuwe staten onder beheer van de invallende Germaanse groepen. Deze waren minder barbaars dan gedacht, want zij slaagden er in een efficiënte bestuurlijke structuur op te zetten. De christelijke kerk was inmiddels voldoende georganiseerd om daarin een ondersteunende rol te vervullen. Dit boek beschrijft hoe de Merovingische en Karolingische koningen hun territoria konden uitbreiden en verspelen door allerlei familiale twisten en oorlogen. De kerk vormde daarin een verlengstuk van de politiek. De missionering door Engelse en Ierse monniken, waaronder Bonifatius, was vooral een machtsinstrument van de Frankische heersers.  De politieke bemoeienis met de kerk leidde echter ook tot verzaking en corruptie. Karel de Grote wist dit proces te keren, met als paradoxaal hoogtepunt zijn kroning tot keizer door de paus. Het boek besteedt ook aandacht aan de theologische en liturgische ontwikkelingen in de vroege middeleeuwen. Ondanks de vele verwikkelingen blijft het boek overzichtelijk, mede door de enthousiaste schrijfstijl.

  Prettig geschreven boek over de wederzijdse invloed tussen de Frankische heersers en de christelijke kerk, zowel op bestuurlijk als religieus vlak.

 • donderdag 10 november 2016 @ 11:54
  #9
  reactie op (#8) antonius_

  Ik heb het even opgezocht op de website van het Davidsfonds, de prijs valt mee (het boek is ook niet zo luxueus met harde kaft:

  Prijs : 
  € 24.99

  Omschrijving : 

  De wereld van de Frankische Kerk heeft tot vandaag dikwijls te lijden onder een negatieve perceptie: langharige Merovingers zaaiden ruzie en geweld. De culturele wereld zat op een roetsjbaan van verval en verloedering. Het christendom werd besmet door heidense gewoonten…

  Pierre Trouillez toont de historische werkelijkheid zo correct mogelijk: de minpunten van de Frankische Kerk worden niet verdoezeld, maar tegelijk doet hij recht aan de positieve bijdrage tot het religieuze en culturele leven.

  In het boek maakt men kennis met een bonte groep figuren en een aantal verrassende historische wendingen, met stukjes schandaalkroniek en bladzijden over volhardende inzet voor de authentieke geloofsbeleving. Het meest verrassende is wellicht dat men vanaf Clovis tot de Karolingische tijd een rechtstreekse lijn kan trekken naar de bewustwording van het Europese gevoel. Als men Karel de Grote de ‘Vader van Europa’ kan noemen, dan moet men eraan toevoegen dat de Frankische Kerk de voorwaarden voor deze eretitel heeft geschapen.

  De Franken en het christendom (550-850). Een rechte lijn

  Davidsfonds / Zachte kaft - 351 p. / 16,5 x 24 cm

  ISBN nummer : 
  9789059087217

 • woensdag 09 november 2016 @ 23:40
  #8
  reactie op (#7) Calamandja

  Pracht titel, maar dito prijs van het Davidsfonds ?

  onderschrift.jpg

 • woensdag 09 november 2016 @ 21:51
  #7
  reactie op (#1) antonius_

  Mijn voedingsbodem is ook de krant (ik lees De Standaard) maar ook internet met Twitter, en info via mail van uitgevers zoals Davidsfonds, Verloren, enz... en de boekenwinkel zelf, of de boekenbeurs waar je per teoval ene boekwerk kunt vinden.

  In de boekenbeurs vond ik bijvoorbeeld volgend boekwerk dat tot nu toe aan mijn aandacht was ontsnapt: 

 • maandag 07 november 2016 @ 08:43
  #6
  reactie op (#5) antonius_

  Er bestaan enkele tijdschriften over en voor de numismatiek, zoals:

  - http://www.studiekring-numismatiek.be/tijdschrift.html

  - http://www.egmp-vzw.be/artikels_uit_de_Muntklapper.html

  - http://www.egmp-vzw.be/jaarboeken.html

  - http://debeeldenaar.nl/

  - http://www.egmp-vzw.be/tijdschrift_van_het_EGMP_munten.html

  Zelf werk ik mee aan het gloednieuwe driemaandelijks tijdschrift "Numismatica Antverpia", dat zowel digitaal als in drukvorm verkregen kan worden.

  Als bestuurslid van het EGMP ben ik verantwoordelijk voor de bibliotheek van het genootschap, op zich al dé bron bij uitstek!

 • zondag 06 november 2016 @ 21:27
  #5
  reactie op (#3) penrose

  Waarde Marc, maar welke zijn jouw levensaders, gelijk dagblad Trouw, mijn levensader is?

   

  onderschrift.jpg

 • zondag 06 november 2016 @ 16:16
  #4
  reactie op (#3) penrose

  Interessant hoor! Ik denk dan meteen aan de geheimzinnige Mandelinus...

 • zondag 06 november 2016 @ 08:16
  #3
  reactie op (#2) bernard-de-clairvaux

  Als numismaat volg ik zoveel mogelijk de opgravingen en vondsten van oude muntstukken.  Aangezien ik bestuurslid ben van het EGMP (Europees Genootschap voor Munt- en Penningkunde) zit ik aan de bron van veel informatie.

  Nu is numismatiek wel een heel gespecialiseerde richting van de archeologie...

  marc

 • zaterdag 05 november 2016 @ 22:27
  #2
  reactie op (#1) antonius_

  Ik volg op twitter diverse erfgoed- en middeleeuwenorganisaties en specialisten, dus via hen krijg ik allerlei inspirerende linkjes door. De Volkskrant is voor mij ook een belangrijke inspiratiebron. Daarnaast Academia.edu en https://mainzerbeobachter.com/ van oudheidkundige Jona Lendering.