578 keer bekeken

Utopia Leuven

 • vrijdag 17 februari 2017 @ 21:40
  #3
  reactie op (#2) maerlandt

  Het is heel belangrijk om boeken op voorraad te hebben ;-)

 • vrijdag 17 februari 2017 @ 07:52
  #2
  reactie op (#1) bernard-de-clairvaux

  En dat treft Hans , ik heb toevallig van de week een boek gekocht , een biografie over Thomas More geschreven door Peter Ackroyd en uitgegeven door Polis .

  Ben er nog niet in begonnen ... 

 • dinsdag 07 februari 2017 @ 10:30
  #1

  Onze leidsman beloofde ons een reflectie op de tentoonstelling Utopia en ik zal alvast een voorzet doen met de recensie die ik schreef over de catalogus:

  In 1516 verscheen de eerste editie van Utopia in de Vlaamse universiteitsstad Leuven. Schrijver was de Britse staatsman Thomas More. Zijn werk en zijn humanistische belangstelling brachten hem regelmatig in de Lage Landen waar hij vriendschappen sloot in academische en bestuurlijke milieus. Zijn vriend Erasmus verzorgde de uitgave. Dit boek is de catalogus van de tentoonstelling die ter ere van Utopia in Leuven wordt georganiseerd. De inleidende essays beschrijven een aantal ontwikkelingen die de voedingsbodem vormden voor Utopia. Hierbij worden Thomas More en zijn intenties soms overstemd door de overige informatie. Het catalogusdeel toont schitterende kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de late middeleeuwen en renaissance. Zij illustreren ontwikkelingen op het vlak van religie, maatschappij en wetenschap, die mede aan de basis lagen van Utopia. Sommige objecten zijn lastig in verband te brengen met het thema en de politieke achtergronden hadden meer aandacht verdiend. Er wordt echter een mooi beeld geschetst van de veranderende wereld bij het aanbreken van de moderne tijd.