724 keer bekeken

Handel en Hanze in NW Europa

 • vrijdag 23 juni 2017 @ 21:48
  #2
  reactie op (#1) antonius_

  Dank je wel. Alsof je er zelf bij was. 

  Klik hier om naar de website te gaan
 • vrijdag 23 juni 2017 @ 20:55
  #1

  Onder deze titel presenteerden op 23 juni 2017 organisatie en gemeente Zutphen het 3e Middeleeuwensymposium in de Walburgiskerk.

  3 blokken en 6 sprekers., een gevuld programma in de hand gehouden door Hans Busio en Jeroen Benders.

  Het welkom was voor wethouder Erfgoed en cultuur van de gemeente Zutphen, de heer Rene Sueters, die daarvoor het overleg over de Voorjaarsnota "even" alleen aan anderen moest laten. "Erfgoed" omvattend de monumenten, de archeologie, het archief, de wetenschap en de kunst zijn handels-en marketinginstrument voor de gemeente Zutphen.

  Blok 1: Handel, markten en haven.

  Markten en havens, modellen voor stadsontwikkeling in de middeleeuwse Nederlanden door Marcel IJsselstijn, van Universiteit Leiden. Hij geeft de theoretische groeimodellen voor de middeleeuwse stad. Ook Henri Pirenne zijn opvatting dat na het verval van het Romeinse tijd ook de romeinse stad teloor ging vind bespreking.

  Het Brugse voorhavenlandschap en de voetafdruk van de Hanze door Wim de Clercq en Jan Trachet, Universiteit Gent. In bijzonder de bespreking van het Zwingebied en dan speciaal de inzooming op de exotische stenen in Hoeke, die duiden op een eigen handelspost van de Zweden aldaar prinkelde de fantasie.

  De heer Busio moet de levendige discussie vanwege een verontrustend bericht afronden: de kroketten zijn klaar (vrij naar W. Sonneveld).

  Blok 2: In het kielzog van Noord-Duitse kooplieden

  Van de Elbe naar de Amstel. Het 16de eeuwse rekenboek van de Hamburgse Broederschap in Amsterdam door Christian Ashauer (Helmut Schmidt Universitat, Hamburg). Hamburg produceerde 150.000 ton bier per jaar: hop was de drager van het bier, i.pv. groet, of gruut het kruidenmengsel dat tot dan werd gebruikt. 25% van de productie was voor het Amsterdamse.

  Fish & Ships. Nederduitse handel met IJsland, Faeroer en Shetland in de late middeleeuwen door Bart Holterman, Deutsches Schiffartmuseum Bremerhaven. Een niche in de Hanze-handel met stokvis, zwavel, valeken en vadmal-wol.

  Blok 3: Netwerken van kooplieden en steden

  Nijmeegse kooplieden in het nauw. Samenwerking en verdeeldheid tussen Hanzesteden door Maartje A.B. (Radboud Universiteit Nijmegen).

  De indeling en belangenbehartiging dmv regio's bij de Hanze leidt ook tot verschillende belangen. Regio Keulen heeft andere belangen dan Gdansk/ Lubeck. Nijmeegse diplomaten / handelaren zijn in het Staalhof in hartje Londen wanneer de Engelse overheid daar in 1468 een inval pleegt om de Hanzen in de ogen te kijken.

  Conflict en krediet. Oorlogsfinanciering via stedelijke en sociale netwerken in de oostelijke Nederlanden, 1450-1550 door Rudolf Bosch, Rijksuniversiteit. Ook de steden in Gelre kenden hun eigen Fugler's.

  17:00 applaus en enthousiasme met een belofte vanwege Zutphen op een vervolg; in hanzepas konden symposium-bezoekers naar het museum Hof van Heeckeren.

  Boeiend gebeuren en enthousiaste omgeving,

  onderschrift.jpg