560 keer bekeken

Lezing La naissance des cathedrales gothiques

 • maandag 09 oktober 2017 @ 11:47
  #3
  reactie op (#2) antonius_

  Mocht je hem niet onmiddellijk vinden, het betreft deze video die ik per toeval mocht ontdekken. Het is een onderdeel van een serie die op de website Belpaese.nl te vinden is (zie http://www.belpaese.nl/B2SKUNMI.HTML voor de hele serie). De commentaar bij de video is als volgt:


  Je kent vast Rudolf nog wel. De jongen uit "Kruistocht in Spijkerbroek" die door een experiment met een materietransmitter in de middeleeuwen verzeild raakte, in zijn spijkerbroek aan de kinderkruistocht deelnam en met heel veel moeite weer terug in zijn eigen tijd wist te komen.
  Dat hij geen zin zou hebben in nog zo'n avontuur was wel duidelijk. Maar we wisten Rudolf wel over te halen de materietransmitter te gebruiken om brieven te sturen naar de middeleeuwen. Rudolf heeft voor ons contact gelegd met Maarten, een jongen die in 1425 een reis maakt van het zuiden van Italië naar zijn geboorteplaats Utrecht. Aan Maarten kunnen we alle vragen stellen die wij als huiswerk moeten maken. We krijgen van hem een uitvoerig verslag over zijn reis en vooral over de kunst van zijn tijd. In dit deel legt Maarten uit waarom Maria in zijn tijd zo vereerd wordt. Hij vertelt hoe de beeldhouwkunst zich heeft ontwikkeld en welke rol relikwieën voor de gelovigen spelen.

  Gewijzigd op 2017-10-09 11:47:36
 • zondag 08 oktober 2017 @ 22:58
  #2
  reactie op (#1) antonius_

  De Voorman heeft een heel leuke Video in de rubriek Videoalbums geplaatst met bizonder veel aandacht voor de beelden van de kathedraal van

  Reims, die, anders dan in andere kathedralen "los" staan van het gebouw. De beelden kennen hun eigen virtuositeit.

  De Video is: Brieven uit de Middeleeuwen, God is licht 2/3.

  Met,

  onderschrift.jpg

 • vrijdag 06 oktober 2017 @ 11:10
  #1

  door Henri Helfre bijgewoond. Weliswaar in de Franse taal, maar door veel tekst en foto-dia's goed te volgen.

  Helfre geeft veel foto-dia's van de ontwikkeling van de gotische bouwkunst, In de N.D. van Parijs moest nog een "tribune"

  langs het langsschip gebouwd worden om te voorkomen dat het schip zou omvallen (of in elkaar vallen) door de druk; daarom is

  deze kathedraal relatief donker.

  Anders, - veel lichter - zijn de kathedralen waar de spitsbogen konden worden toegepast, verstevigd door de steunberen.

  Een mooi voorbeeld van een deel romaans en deel gothiek: Doornik.

  Verdere pareltjes jullie wel bekend, maar toch te noemen: Sens (zetel van de aartsbisschop !, dat was niet Parijs), Noyon dat diende als voorbeeld voor Cambrai, Senlis, Arras en Luik, waarbij die van C, A en L in de tijd van de Revolutie naar beneden zijn gehaald. 

  Reims met schrik niet: 2303 beelden !

  In een tijdbestek van 1050- 1350 (300 jaar) werden 80 kathedralen, 500 grote kerken en ongeveer 1200 parochie-kerken gebouwd.

   

  onderschrift.jpg