1369 keer bekeken

Nobel streven -Ridder Jan van Brederode

 • woensdag 28 maart 2018 @ 22:43
  #14
  reactie op (#13) bernard-de-clairvaux

  Net weer terug van een lezing van Frits van Oostrom. Vanzelfsprekend stond zijn laatste boek centraal. Geweldig goed verteller, zonder hoogdravend te zijn. Ook prettig om het verhaal na een half jaar weer eens te her-beleven.

 • maandag 20 november 2017 @ 16:21
  #13
  reactie op (#12) maerlandt

  Pittig maar goed, als ik deze recensie zo lees:

  http://www.boekenbijlage.nl/amerikaan-middeleeuwse-vlaanderen/

  Het is wel een integrale vertaling van een Engels boek uit 1992. Ook mijn oud-leraar Grieks schreef een recensie (te zien via Bol.com):

  David Nicholas (1939) is een Amerikaans historicus, gespecialiseerd in de middeleeuwse geschiedenis van het graafschap Vlaanderen en van Gent in het bijzonder. Aan de hand van vele archiefstukken beschrijft hij de politieke, sociaaleconomische en culturele geschiedenis van Vlaanderen van de Romeinse tijd tot de vijftiende eeuw, de relatie tussen steden en platteland, de voornaamste exportproducten (fijne wollen stoffen), de toenmalige wereldhaven Brugge, de strijd tussen arbeiders en werkgevers, tussen wevers en vollers, de conflicten met leenheer Frankrijk, de afhankelijkheid van Engelse wol, de rol van de Bourgondiërs en de Habsburgers, de relaties met de andere hertogdommen en graafschappen in de Nederlanden en Frankrijk, de enorme culturele rijkdom, de rol van de katholieke kerk, de landbouw, de rechterlijke macht, de rol van de vrouwen, de talen en dialecten. Er zijn een bronnenopgave en bibliografie, maar helaas geen register en geen verklarende woordenlijst: veel lezers kennen de betekenis niet van kouter, baljuw, kerels, prebende etc. Foto's van de genoemde kunstwerken ontbreken. Het boek is bedoeld voor geschoolde lezers.

  Drs. Jef Abbeel

 • maandag 20 november 2017 @ 14:06
  #12
  reactie op (#11) bernard-de-clairvaux

  Ik ben " Vlaanderen in de Middeleeuwen " van de amerikaanse schrijver David Nicholas aan het door spartelen . Hij schrijft vrij vlot , maar slaat alle koningen , prinsen en alle hoog bekleders rond de oren , dat ik soms de processie van Echternach moet doen om daadwerkelijk mee te zijn over wie hij het heeft . 

 • zaterdag 14 oktober 2017 @ 15:01
  #11
  reactie op (#5) Calamandja

  Nog even inhakend op het 'Hollands' karakter van Nobel Streven. Inmiddels ben ik in het hoofdstuk beland waar Jan van Brederode zijn intrek neemt in een Karthuizerklooster, bij Diest. Hij is een convers, die vooral als werkman moet aantreden. Daarnaast zal hij zich literair uitleven en de eerste Middelnederlandse versie van Des Coninx Summe produceren. Lezend over de mobiliteit en familiebanden van de toenmalige adel kun je alleen maar constateren dat Noord-Zuid denken toen echt niet bestond. Recent las ik het boek over de heren van Schoonhoven, met hun roots in Henegouwen en zelfs grote bezittingen in Frankrijk. De graven van Holland stamden uit Henegouwen en via vererving zelfs uit Beieren. Maria van Gelre trouwde in vanuit Normandië. Het was gewoon één vette 'melting pot' waar grenzen geen rol leken te spelen.

  En dat klooster waar Jan verbleef....staat te koop: http://www.sintjansberg.be/

 • vrijdag 13 oktober 2017 @ 19:43
  #10
  reactie op (#9) Marjoke

  Ik schrijf maar voor één partij, dus nooit dubbele. Ik heb wel één keer een boek teruggestuurd. Een kul-boek dat Troje, Atlantis en Stonehenge zo nodig moest combineren tot een soort Von Dänike-verhaal. Dat soort prut mag niet eens in een bibliotheek belanden, maar ik weet nog steeds niet of het is doorgestuurd naar een andere recensent...

 • vrijdag 13 oktober 2017 @ 16:44
  #9
  reactie op (#8) bernard-de-clairvaux

   En wat doe je met dubbele? 

  Klik hier om naar de website te gaan
 • donderdag 12 oktober 2017 @ 20:06
  #8
  reactie op (#7) Marjoke

  Inderdaad. Voor de goede orde: dat zijn er ca. 12 per jaar. Ik ken mensen die er business van maken om zoveel mogelijk te recenseren (dus ook voor andere organisaties/media) en de boel dan op internet te koop aanbieden. That's not my style.

 • donderdag 12 oktober 2017 @ 16:36
  #7
  reactie op (#6) bernard-de-clairvaux

  Je boft maar weer. En mag je die recensie boeken houden?

  Klik hier om naar de website te gaan
 • woensdag 11 oktober 2017 @ 20:08
  #6
  reactie op (#5) Calamandja

  Ik zou het geen Hollands verhaal willen noemen. Natuurlijk waren de Brederodes een Hollands geslacht en waren zij betrokken bij allerlei interne verwikkelingen, zoals de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Tegelijkertijd had Holland allerlei relaties en conflicten met omliggende gewesten, waardoor het boek echt wel een breed beeld schetst van de Lage Landen rond 1400. Jan van Brederode ging op bedevaart naar het vagevuur in Ierland en stierf op het slagveld van Azincourt. Daarmee krijg je ook nog even een inkijkje in de 100-jarige oorlog. Ook de middeleeuwse literatuur komt natuurlijk aan bod. Van Oostrom vertelt over het ontstaan van het Handschrift van Hultem, dat een onverwachte Vlaams-Hollandse oorsprong heeft. Een adelijk geslacht uit Gaasbeek had namelijk ook bezittingen in Holland en konden zo literair van meerdere walletjes eten. Zeker dus ook leesvoer voor Vlaamse lezers!

  Gewijzigd op 2017-10-11 20:09:58
 • woensdag 11 oktober 2017 @ 19:57
  #5
  reactie op (#3) bernard-de-clairvaux

  Ik ben benieuwd naar je recensie. Ik heb het boek vandaag doorbladerd in een boekhandel, het leek mij op het eerste zicht een "Hollands" verhaal. Nu, ik heb nog genoeg boeken staan die ik nog moet lezen, waaronder Maerlants Wereld, en nog menig ander boek van Frits...

  Gewijzigd op 2017-10-11 19:58:18