3679 keer bekeken

Bouwersdag 2018

 • zondag 30 september 2018 @ 17:16
  #120
  reactie op (#119) bernard-de-clairvaux

  Wij waren om 12:12 thuis. 't was een bizonder feest om zo'n stad

  met kenners van dit domein te bezoeken. Ik heb de voorman permissie gevraagd verslag

  te doen, dus dit wordt nog vervolgd.

  onderschrift.jpg

 • zondag 30 september 2018 @ 16:07
  #119
  reactie op (#118) Calamandja

  Hierbij kan ik alleen maar aansluiten. Iedereen dank voor de gezelligheid, inhoudelijke kennis en persoonlijke inbreng. We hebben er samen weer iets moois van gemaakt.

 • zondag 30 september 2018 @ 14:58
  #118
  reactie op (#117) Calamandja

  Intussen heb ik de afrekeningen verzonden, mocht iemand dit niet ontvangen hebben, graag een seintje 

  Het was alweer een inspirerende en bij momenten zelfs een ontroerende dag. 

  Gewijzigd op 2018-09-30 14:58:50
 • vrijdag 28 september 2018 @ 12:02
  #117
  reactie op (#115) bernard-de-clairvaux

  Dat ziet er veelbelovend uit, als Jona Lendering het goed vindt, dan is het per defintie goed!

 • vrijdag 28 september 2018 @ 09:50
  #116
  reactie op (#115) bernard-de-clairvaux

  En we zijn vertrokken. 

  Klik hier om naar de website te gaan
 • woensdag 26 september 2018 @ 07:53
  #115
  reactie op (#114) antonius_
 • zaterdag 22 september 2018 @ 15:25
  #114

  De regeling m.b.t. het eten is grote klasse. Zo kan de egaa vooraf koken en invriezen.

  en het overige deel van het program ziet er gelikt uit.

  Wij rijden vrijdag aan en zijn optijds op Meeting point.

  Groet,

   

   

  onderschrift.jpg

 • vrijdag 21 september 2018 @ 18:21
  #113
  reactie op (#112) bernard-de-clairvaux

  Mooi plan.    Bij overnachten vanaf vrijdag in Heest. 

  Klik hier om naar de website te gaan
 • donderdag 20 september 2018 @ 19:25
  #112
  reactie op (#111) Calamandja

  Nou, dat komt helemaal goed! Heerlijk vooruitzicht. Wellicht had ik het al gemeld, maar ik reis vrijdag alvast aan via (waarschijnlijk) Maaseik. Overnachting in een b&b in Riemst.

 • donderdag 20 september 2018 @ 14:52
  #111

  Hieronder een kaartje en tekst met de voorgestelde planning van de Bouwersdag:

  1. Ambiorix
  10.00 Samenkomst in Brasserie De Lido, Grote Markt 19
  Op de Grote Markt kan je het standbeeld van Ambiorix bewonderen, alsook het stadhuis.

  - Het imposante bronzen beeld van Eburonenkoning Ambiorix uit 1866 eert de memorabele overwinning op de Romeinen in 54 v.C.. Ambiorix poseert in Keltische klederdracht, met een strijdbijl als 'weapon of choice' en een drakenhelm. Zijn voeten vertrappelen de wapens van de verslagen Romeinse tegenstanders. De omheining van het standbeeld bestaat uit speren, everzwijnenhoofden en pijlen, helemaal in stijl met de Keltische tradities.

  - De bouw van het stadhuis startte in 1737, op de plek waar eerder de lakenhal en kleersnijderskamer stonden. De constructie is een mooi voorbeeld van de Maaslandse bouwstijl. Het staduis is een trouwe kopie van het stadhuis van Luik. De Luikse architect Pascal Barbier tekende het ontwerp van beiden. Mis zeker ook de diverse gedenkstenen in de linkerzijgevel niet. 


  2. O.L.V.-Basiliek + Teseum
  10.30 we gaan via het Praetorium en Dommershausen naar de Basiliek en het aanpalende Teseum.

  - Aan het Praetorium staat het standbeeld van Flavius Claudius Julianus. Hij verbleef in Tongeren in de lente van het jaar 358 en sloot er een verdrag met de Salische Franken. Dit verdrag zou een impact gehad hebben op de bepaling van de fameuze taalgrens tussen Vlaanderen en Walonië (?). In 361 volgde hij zijn oom Constantinus II op als keizer van het Romeinse Rijk, maar in 363 sneuvelde hij.

  - Dommershausen is de naam van een bedrijf uit de 19de eeuw en verwijst nu naar 2 huizen die meer dan 500 jaar oud is en ongeveer 10 jaar geleden werden gerestaureerd.  

  - De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. De constructie van de huidige basiliek nam meer dan 300 jaar in beslag. De imposante toren mist eigenlijk een spits – die ging twee keer in vlammen op. Maar ze bewees haar nut als belfort. In geval van brand sloegen de klokken letterlijk alarm. De toren was bovendien een ideale uitkijkpost, deed dienst als schuilplaats voor de bevolking en als bewaarplaats voor de stadsarchieven. Haar imposante belfort prijkt terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
    De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek steunt op heel wat voorlopers. Archeologische resten onder de vloertegels leggen een woelig verleden bloot. Houten woningen uit de 1ste eeuw die in vlammen opgingen. Een stenen huis in Romeinse stijl dat hetzelfde lot onderging in de 2de én de 3de eeuw. De bouw van een Romeinse basilica (zaalconstructie) in de 4de eeuw …
    Daarna volgt een religieuze erfenis van maar liefst 7 kerken in 1. Een Merovingische kerk (mid 6de eeuw), een grotere Karolingische constructie (9de eeuw), een Ottoonse kerk met ommuring (10de eeuw), rond 1100 een nieuwe romaanse kerk met verdedigingsmuur rond het klooster … tot die zwaar beschadigd raakte tijdens een belegering in 1213. Het betekende in 1240 de start van de bouw van de huidige basiliek.
    In 1479 sneed de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw een prachtig Mariabeeld in notelaar, dat sindsdien voor het altaar in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek staat. Het beeld onderging in 1993 een grondige restauratie. Want nog steeds blijven gelovigen de laatgotische beeltenis intens vereren.

  - Teseum 
  De meest exclusieve religieuze kunstschatten van Tongeren ontdek je in het vernieuwde Teseum, aan de erfgoedsite van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Bewonder alle goud en zilver in de schatkamer en kom tot rust in de romaanse kloostergang met kloostertuin. Of daal vanaf 1 september 2018 af naar de unieke archeologische site die 2000 jaar stadsgeschiedenis blootlegt.

  12.30 Pauze + Lunch
  in Brasserie Bazilik, Kloosterstraat 1-3.

  3. Galloromeins Museum 
  Rond 13.30 kunnen we naar het Gallo-Romeins Museum stappen.
  De permanente tentoonstelling vertelt het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd.

  15.00 Pauze (in Gallo-Romeins Museum ?)

  4. Begijnhof + Museum
  Na het bezoek aan het Gallo-Romeins Museum en een pauze kunnen we rond 15.30 naar het Begijnhof stappen via het Vrijthof en het Gerechtshof.

  - Het Vrijthof is de plaats van de eerste bewoning in Tongeren, rond het begin van onze jaartelling. Naast de kerk bevinden zich resten van een Romeinse Toren uit de vierde eeuw. Sommige plaatsen zijn afgedekt met dik glas zodat de wandelaar ze kan bekijken.

  - Het gerechtshof dateert van 1850, toen Tongeren de plaats werd van het Assisenghof voor de provincie Limburg, en het nog steeds is hoewel Hasselt de hoofdstaad van de provincie.

  - Sint-Catharina Begijnhof
  Al van voor 1239 waren er begijnen in Tongeren. De dames die noch voor een huwelijk, noch voor een kloosterleven kozen, bouwden in het Sint-Catharina Begijnhof een zelfstandig leven op. Op het hoogtepunt begin 18de eeuw telde het begijnhof ruim 300 begijntjes en 100 huizen. Maar tijdens de Franse Revolutie in 1798 werd het begijnhof onteigend en een aantal huizen en muren integreerden met de tijd in de stadsomgeving. Vandaag ademen de met kasseien geplaveide straatjes, pittoreske pleintjes, begijnenhuisjes en religieuze gebouwen van het Tongerse begijnhof nog altijd een ingetogen sfeer uit. Dit feeërieke ‘ministadje in de stad’ is terecht Unesco-werelderfgoed.
  In het Begijnhofmuseum Beghina, aan het idyllische pleintje Onder de Linde, kan je ontdekken hoe de begiontjes vroeger leefden.
  De begijnhofkerk dateert van het einde van de 13de eeuw. Ze is gewijd aan de patrones van het begijnhof, de Heilige Catharina. De poorten zijn momenteel gesloten voor publiek. 

  Rond 17.00 pauze in de Infirmerie (?).

  - Kort na 1262 bouwden de begijnen een infirmerie voor de verzorging van bejaarden en begijnen. En nog altijd kan je er genieten van rust … en van smakelijke gerechten. Het huidige complex uit 1659 huisvest namelijk een brasserie. Hier tafel je in een van de mooiste historische gebouwen van de stad.

  - Net naast de Infirmerie van het begijnhof ligt de Ursulakapel. Die werd al in 1294 gewijd aan de heilige Sint-Ursula. De gerestaureerde kapel is vandaag een barok zaaltje voor kamerconcerten, tentoonstellingen, voordrachten en andere culturele evenementen.

  5. Moerenpoort (+ Museum)
  Rond 18.00 kunnen we ons via de Moerenpoort richting plaats Diner begeven.

  - De Moerenpoort was de enige poort uit de middeleeuwen die de eeuwen en de mensen weerstond...

  - En als we nog tijd hebben kunnen we ook nog een oogje werpen op het Sint-Jacobusgasthuis. (i op plan)
  Het florissante Tongeren was in een ver verleden een favoriete stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Zij overnachtten in het Sint-Jacobusgasthuis. Dat groeide dankzij schenkingen uit tot een rijke instelling. Na de woelige Franse Revolutie werd het complex ingericht als ziekenhuis, weeshuis en rusthuis. Vanaf 1980 gaf het Sint-Jacobusgasthuis onderdak aan de stadsdiensten van Tongeren. Vandaag is het een hypermodern hotel, woon- en shoppingcomplex. Ook de voormalige kapel van het gasthuis onderging een renovatie. En wat voor een! De integratie van het bezoekerscentrum met glazen buitenpaviljoen toont nog maar eens de innovatieve aanpak van de stad met haar erfgoed....

  18.30 - 19.00 Pauze + DIner
  in Brasserie Bazilik, Kloosterstraat 1-3. En zo zit deze Bouwersdag er dan weer op.

  Vanzelfsprekend dat dit maar een voorstel van plan is en plannen worden nooit strikt gevolgd...

   

  Gewijzigd op 2018-09-20 14:54:07