Update 3: Een paar avonden speurwerk leverde weer wat leuke feiten op. De familie Immerseel had daadwerkelijk grondbezit in en om Bergen op Zoom! Dat is niet meteen voldoende verklaring voor hun wapen op het vaandel van het schuttersgilde, maar het is een feit dat notabelen en adel graag geziene gasten waren op schuttersfeesten. Zie bijvoorbeeld dit miniatuur van Simon Bening voor een indruk van zo'n festijn:
Daarnaast blijkt dat de natuurlijke Markiezendochter Anna van Bergen ten behoeve van haar huwelijk met Jan van Immerseel gewettigd werd en ook bezittingen kreeg toegewezen om in haar onderhoud te voorzien. Dat zou een verblijf van Jan in en rond BoZ nog aannemelijker maken. Er worden archiefstukken bij vermeld, dus misschien is wel exacter te traceren, waar Anna en Jan bezittingen hadden.
De oudere Pieter Bruegel in het Bergense gasthuis kan best eens de vader van de schilder zijn, mede omdat de naam uiterst zeldzaam is. Het vaandel van de schutterij brengt de schilder nog wat dichterbij Bergen op Zoom. Tegelijkertijd schilderde hij ook andere topografisch herkenbare dorpstaferelen rond Antwerpen. Hij was echt regelmatig op pad. Zijn bezoek aan het markiezaat kan dus ook één van deze tripjes zijn geweest, maar dan nog is het interessant om Bruegel aantoonbaar op Nederlandse bodem te hebben...hoewel die grenzen toen natuurlijk niet bestonden.