601 keer bekeken

Boeken voor onder de kerstboom...

 • dinsdag 04 december 2018 @ 18:18
  #13
  reactie op (#12) Calamandja

  Tja, je vraagt erom... Dit boek ziet hij als opvolger van 'De middeleeuwen zijn anders'. Daar wilde hij een soort aftrap doen en nu maakt hij een round-up van 30 jaar studie naar middeleeuwse literatuur. Mijn conclusie na het eerste bladermoment in de boekhandel:

  Vanzelfprekend een leuk hebbe-ding, maar ik kreeg ook wel weer het bekende 'snuffelen door de middeleeuwen'-gevoel erbij. De thema's zijn wat hap/snap door elkaar gehusseld, direct beinvloed door de actuele interesses van Jannsens (weer die Floris en Blanchefloer). Daarover heen dan het sausje herkenning/verbazing. Benieuwd of het in de bus valt....;-)

  Ik ben alsnog positief gestemd, maar ik moet ook eerlijk zijn: je zult niet verrast worden.

 • dinsdag 04 december 2018 @ 10:57
  #12
  reactie op (#11) bernard-de-clairvaux

  Ik vroeg me nog af bij dat boek van Jannsens, wat het verschil is met zijn vorig boek “Spiegel van de middeleeuwen”, dat jij goedkoper in Mechelen kon bemachtigen? Dat laatste boek gaat ook over het bevechten van vooroordelen en verkeerde percepties van de middeleeuwen. Als ik denk aan het eerste boek van Jannsens dat ik las, namelijk “De middeleeuwen zijn anders” dan ging dat ook, zoals de titel zegt, over “perceptiecorrectie” - allemaal in navolging van de voorloopster, althans in mijn perceptie, van Regine Pernoud’s “Afrekenen met de middeleeuwen”, wat voor mij een eerste eye-opener was.

  Ik schrijf dat omdat ik met ouder worden bij sommige schrijvers herhaling bemerk bij de uitgave van een nieuw boek, ze verkiezen blijkbaar de uitgave van een nieuw boek boven een aangepaste herdruk van een vroeger boek, maar het onderwerp is grotendeels hetzelfde, dikwijls gekoppeld aan hun doctoraat of proefschrift, geschreven in hun jonge jaren, of bij Janssens bij zijn specialisatie middeleeuwse literatuur, hoewel de titels van zijn boeken de indruk geven dat het breed over de middeleeuwen gaat; wat natuurlijk op zich een onmogelijke opdracht is als je niet oppervlakkig wil blijven. Hij blijft wel productief, of misschien heeft hij nu meer tijd als prof-emeritus; in 2017 kwam immers zijn kanjer over Koning Arthur uit, ook literair getint...

 • maandag 03 december 2018 @ 21:44
  #11
  reactie op (#10) Calamandja

  Waren net geen 200 echte bladzijdes, maar idd helemaal uitgelezen. Zag zojuist dat het boek 'De Graven van Vlaanderen' van De Maerschalck nu in paperback 34,50 kost....ik ga erover nadenken;-)

 • maandag 03 december 2018 @ 20:39
  #10
  reactie op (#9) bernard-de-clairvaux

  Proficiat, 256 bladzijden in enkele dagen doorworsteld! Bedankt.

 • maandag 03 december 2018 @ 09:36
  #9
  reactie op (#7) Calamandja

  Hier de recensie, waarbij de grens van 1100 karakters niet voldoende ruimte biedt voor volledigheid:

  Hoewel de middeleeuwen steeds populairder worden, bestaat nog vaak een eenzijdig beeld van deze periode. Voor de nuances van de middeleeuwse ideeënwereld zijn we vooral aangewezen op de overleverde literatuur en die is lastig te doorgronden. Dit boek schetst recente ontwikkelingen in literatuuronderzoek, waarin de schrijver als hoogleraar zelf een prominente rol vervulde. In de vorm van een aanstekelijk literair detectivewerk worden diverse middeleeuwse gedichten en verhalen geanalyseerd. Waar voorheen middeleeuws proza en lyriek werd ingedeeld naar thema, stijlvorm en doelgroep blijkt steeds vaker dat men juist speelde met vaste patronen en verrassingen om een divers publiek te kunnen boeien. Het ervaren en creëren van beleving was een belangrijke literaire succesfactor en daarmee verschillen de middeleeuwse en moderne mens niet veel van elkaar. Vanuit deze gedachte is de titel zeer goed gekozen. De ideeënwereld uit de subtitel wordt zeker niet uitputtend doorlopen, maar de literaire speurtocht maakt alles goed. Rijk geïllustreerd, uitgebreid notenapparaat en literatuuroverzicht.

   

 • zondag 02 december 2018 @ 18:06
  #8
  reactie op (#7) Calamandja

  Inderdaad. Nog steeds genoeg 'directe inhoud', maar ook methodische beschouwing. Hij maakt daarna een beetje de balans op van zijn persoonlijke ervaringen. Het is dus zeker een goed boek, maar eigenlijk dekt de titel de lading niet.

 • zondag 02 december 2018 @ 17:18
  #7
  reactie op (#6) bernard-de-clairvaux

  Het gaat dan wat minder over de ideëenwereld in de middeleeuwen, en eerder over de perceptie van de middeleeuwen?

 • zondag 02 december 2018 @ 13:58
  #6
  reactie op (#5) bernard-de-clairvaux

  Erg goed boek, dat echter wel veel doelen dient. De schrijver slaagt er echter in dat allemaal compact langs en door elkaar te laten functioneren en vooral zeer leesbaar te houden. Tenminste, voor de ingewijde lezer. De titel en subtitel suggereren namelijk een 'tour d'horizon', maar we kennen Janssens: hij houdt het vooral bij literatuur, en met name de epische varianten daarvan. Dat mag de pret echter niet drukken. Hij maakt de balans op van de laatste 30 jaar aan studies rond de middeleeuwse literatuur en stuurt vooral complimenten naar zijn Nederlandse collega's die het vak hebben gereannimeerd. Voor mij was het zeker nuttig om weer eens te lezen over receptiegeschiedenis en met name (interacterende!) functioneringsmilieus. Het plaatst mijn (te) resultaatgerichte onderzoek naar de KK ook weer eens in perspectief. Een apart hoofdstuk is gewijd aan trends in middeleeuwen-beleving waaronder re-enactment.

  Aanrader!

 • vrijdag 30 november 2018 @ 18:45
  #5
  reactie op (#4) Calamandja

  Morgenochtend begin ik eraan, met een capuccino in bed ;-)

 • vrijdag 30 november 2018 @ 17:56
  #4
  reactie op (#3) bernard-de-clairvaux

  Gelukzak, ben benieuwd naar je recensie...