1445 keer bekeken

Eindejaarsboeken...

 • woensdag 11 september 2019 @ 10:16
  #3

  Er komt een nieuw boek van Herman Pleij. De laatste jaren vooral op de babbeltoer, maar dit belooft weer wat te worden (even door deze pdf bladeren):

  https://uitgeverijprometheus.nl/wp-content/uploads/2015/09/Non-fictie-N19.pdf

  Ook interessant: Luit van der Tuuk blijft maar doorschrijven, waarschijnlijk omdat de vernieuwing van zijn Museum Dorestat zoveel vertraging heeft opgelopen. Hij is één van de weinigen die over de vroege middeleeuwen schrijft en heeft weer een mooi thema te pakken:

  https://www.omniboek.nl/boek/lof-en-laster/

  Uitgeverij Omniboek is sowieso goed bezig met veel recente/nieuwe uitgaven over oudheid en middeleeuwen.

  Gewijzigd op 2019-09-11 10:22:13
 • woensdag 04 september 2019 @ 15:42
  #1
   

  Na "Karel de Grote" en "Clovis" heeft Raoul Bauer al een nieuw boek klaar, binnenkort verkrijgbaar in de winkel.

  Historicus Raoul Bauer neemt ons in "Niet meer blaffen naar de maan" mee naar de vroege middeleeuwen en toont dat de wondere wereld van de middeleeuwer gevuld was met magische gebeurtenissen, godsvruchtige vereringen én wetenschappelijke inzichten.
   
  Bauer stelt zichzelf vragen als: zijn er tussen wetenschap, geloof en magie waterdichte schotten te plaatsen? Is er een verschil tussen een wonderbaarlijk mirakel en een te mijden toverkunstje? Is de rede enkel te vinden in de wetenschap of speelt die ook een rol in religie en magie? Hoe stond de kerk tegenover wetenschappelijke bevindingen?
   
  Hij vindt de antwoorden onder meer in de geschriften van de grote wetenschappers uit die tijd. We leren Isidorus van Sevilla kennen die een encyclopedie schrijft die eeuwenlang gebruikt wordt. Beda Venerabilis, dé wetenschapper bij uitstek van de achtste eeuw, onderzoekt mirakels, berekent de paasdatum en denkt na over het fenomeen van de getijden. Via de Karolingische renaissance komt Gerbert van Aurillac aan het woord, de paus-wiskundige van het "merkwaardige" jaar 1000.

  Raoul Bauer
  NIET MEER BLAFFEN NAAR DE MAAN 

  Religie, magie en wetenschap in de vroege middeleeuwen
  Pagina's: 256 - Prijs: € 25,-

  Naar verwachting leverbaar vanaf 03-10-2019

  Gewijzigd op 2019-09-04 15:45:25