1526 keer bekeken

Jan van Eyck is overal...

 • maandag 29 juni 2020 @ 17:56
  #73
  reactie op (#63) Calamandja

  En ja, Van Eyck is nog steeds overal, tenminst in Vlaanderen. Na Brugge heeft Antwerpen nu ook een minuskuul schilderijtje - het eikenhouten paneeltje meet 19 x 12,5 cm (zonder de lijst) - van Van Eyck aan een verzameling toegevoegd om toch ook de naam Van Eyck te kunnen gebruiken bij een expo, in het museum Mayer van den Bergh te Antwerpen. 

  Meesterwerk Van Eyck toegevoegd aan 'Madonna ontmoet Dulle Griet'
   

   

  "ALS IXH CAN", "JOHES DE EYCK ME FECIT + [COM]PLEVIT ANNO 1439" 

  Het paneeltje Madonna bij de fontein van Jan van Eyck is toegevoegd aan onze tentoonstelling 'Madonna ontmoet Dulle Griet'.
   
  Het werkje is, naast de Madonna van Fouquet, een topstuk dat via verzamelaar Florent van Ertborn in de collectie van Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen terecht kwam.
   
  Van Eycks Madonna bij de fontein toont Maria in een dichtbegroeide, bloeiende tuin. Maria draagt een lang blauw gewaad en kijkt liefdevol naar Jezus, die ze in de armen draagt en teder tegen zich aandrukt. Het schilderij is misschien niet groot, maar zit wel bomvol symboliek. Zo zijn de bloemen of de fontein niet zomaar gekozen.
   
  Oog voor detail

  Wie het schilderij van dichtbij bekijkt, verwondert zich over de perfect uitgevoerde details. Van engelen met vleugels in bonte kleuren tot een eredoek met weefsel van goudbrokaat in motieven van bloemen en dieren, Van Eyck schildert het feilloos. Ook de precisie van waterstralen uit een bronzen fontein of een veelvoud aan bloemen is verbluffend.

  Oorspronkelijke lijst met authentieke inscriptie

  Opmerkelijk aan het schilderij is dat het nog zijn oorspronkelijke lijst draagt. Deze is gedeeltelijk met het paneel uit één stuk eik gestoken en achteraf beschilderd in een imitatie van roze en grijze marmer. Daarop bracht de kunstenaar zijn devies aan: ALS IXH XAN, de Middelnederlandse spelling voor Als ich can, of (Zo goed) als ik kan. Het tekent de bescheidenheid van de middeleeuwse kunstenaar tegenover het kunstwerk. Daaronder staat in het Latijn zijn handtekening ‘Jan van Eyck heeft mij gemaakt en voltooid in het jaar 1439’.

  Madonna bij de fontein is een ijkpunt in het oeuvre van Van Eyck. Dankzij de authentieke inscriptie bestaat er geen twijfel over de auteur of het jaar van uitvoering. Het is bovendien het laatste gedateerde en gesigneerde eigenhandige werk van de meester dat nog bekend is. Van Eyck schilderde het twee jaar voor zijn dood.

  Gewijzigd op 2020-06-29 18:03:34
 • donderdag 04 juni 2020 @ 19:05
  #72
  reactie op (#71) Marjoke

  Handig die spraakmodule ;-)

 • donderdag 04 juni 2020 @ 18:42
  #71
  reactie op (#70) bernard-de-clairvaux

  Klopt. De vorige keer heb ik vakantie voor een deel hem als th3mw gehad. Zijn ook bij zijn graf geweest en hebben daar nog iets gelegd dat bloemen imker voorstellen. Nu koop ik opmaat van vertrek nor bloemen, evt bij benzinepomp, in Nederland. Zorg voor zakjes met watjes en water. En de volgende ochtend eerst naar het graf toe. 

  overigens hebben we het appartement al geboekt. Erg vroeg? Ja.,maar er is maar 1 appartement beschikbaar.m

  Klik hier om naar de website te gaan
 • dinsdag 02 juni 2020 @ 21:59
  #70
  reactie op (#69) Marjoke

  Goed geregeld Marjoke. Ansbach ziet er ook top uit enne, Kaspar Hauser heeft daar rond gehangen. Daar hebben we het vast een keer over gehad.

 • dinsdag 02 juni 2020 @ 11:44
  #69
  reactie op (#68) Calamandja

  Er is daardoor veel moois te zien. Met 10 vakanties heb je nog niet alles gezien.

  we nemen weer Ansbach als centraal punt. Maar wel op een ander adres. Andere was niet slecht, voor het geld, maar nu voor €5 meer hebben we een modern appartement met keuken en geweldig uitzicht.

  Het was eerst alleen een beetje spiellerei. Gewoon eens kijken wat er aan betere logeeradressen was. En toen kwam ik dit tegen.

  ps. Niet reserveren de eerste 2 weken van juni, anders wordt ik heel boos.

  Gewijzigd op 2020-06-02 11:52:24
  Klik hier om naar de website te gaan
 • dinsdag 02 juni 2020 @ 11:03
  #68
  reactie op (#67) Marjoke

  Hier komen ook vakantieherinneringen bovendrijven als je die namen van die stadjes vernoemd zoals Rothenburg aan de Tauber. Heel lang geleden heb ik met mijn vrouw, toen we nog geen kinderen hadden met een oude kever een deel van de Romantische Strasse afgereden, ik heb het weer eens moeten opzoeken, de klinkende namen Dinkelsbuhl, Nordlingen enzovoort. Het was er nog rustig toen.

  wij twijfelen voor ons verlof nog tussen Tuinzania of Tuinesië 🙃

 • maandag 01 juni 2020 @ 22:52
  #67
  reactie op (#66) bernard-de-clairvaux

  Neuburg. Dat was het. Ik ga kijken wat ik daarboven kan vinden

  Creclingen hebben we de vorige keer goed bekeken en keert niet terug op de lijst. Rothenburg, ansbach en Neurenberg uiteraard wel. 

  Gewijzigd op 2020-06-01 22:53:23
  Klik hier om naar de website te gaan
 • maandag 01 juni 2020 @ 21:17
  #66
  reactie op (#65) Marjoke

  Veel plezier deze week en bedankt voor je vraag, dat biedt me de gelegenheid om een beetje melancholisch te mijmeren over tripjes uit het verleden. De exacte grenzen van Beieren heb ik niet helemaal scherp, want na het uitzwaaien van Napoleon werd heel Duitsland opnieuw in grote blokken verdeeld. Zodoende ontstonden diverse koninkrijken waaronder Bayern en Baden-Würtemberg. Van diverse stadjes die ik ooit bezocht weet ik niet eens precies in welke deelstaat ze liggen. Ik begin dus maar wat te typen.

  Goede herinneringen heb ik aan een Paasweekend in Creglingen, met de beroemde altaren in de Hergottskirche. Van daaruit kun je mooie tripjes maken naar de kastelen van Weikersheim en Bad Mergentheim. Ook Rothenburg ob den Tauber is makkelijk bereikbaar. Op reis naar Creglingen kun je aanleggen in Würzburg waar de fresco’s van Tiepolo natuurlijk een must zijn. Ook Bamberg ligt in Beieren en dat is ook wel een stad waar je je 2 dagen kan vermaken. Ik realiseer me dat zelfs Asschaffenburg al in Beieren ligt, maar dat komt ook door de herverdeling op de Weense tekentafel. Zeker een mooie stad.

  Dieper in Bayern was ik een paar jaar geleden in Dillingen an der Donau. Een charmant barok/renaissance-stadje, dichtbij het renaissancekasteel van Hochstätt, met een tentoonstelling over de veldslag van Blenheim. Het bevat ook een geweldige collectie barok porselein. Vanuit Dillingen is ook Augsburg prima te bereiken. Daar kun je wel 2 dagen doorbrengen, mooie kerken en de herinneringen aan de Fuggers. Echt een geweldige stad. De Donau verder afzakkend kom je natuurlijk in Neuburg aan. Daar heb ik al meerdere malen lyrisch over gerapporteerd en daar moet je zeker heen. Het kasteel heeft inmiddels een mooie collectie barokkunst. De stad is schitterend gerestaureerd en surreëel rustig, maar genoeg terrassen hoor. Vanuit Neuburg kun je ook naar het barokke Eichstatt, maar daar ben ik zelf nog niet geweest.

  Vanzelfsprekend moet je naar Schwäbisch Hall en het nabijgelegen Vellberg. Die liggen overigens in Baden Würtemberg, maar dat lijkt me niet rampzalig. In Vellberg overnachtte ik in het zeer gezellige, comfortabele: https://www.hotel-cafe-vellberg.de/en/index.php. Van daaruit steek je makkelijk door naar Ellwangen (kloostermuseum en Alemannnenmuseum) en Aalen (Limesmuseum), maar daar ben ik zelf nog niet geweest.

  Zoveel heb ik dus eigenlijk nog niet gezien in Beieren, maar als klapstuk moet je natuurlijk naar München. Ik hoef niet op te sommen wat daar allemaal te zien is. Wellicht is het slim om te overnachten bij Schloss Schleissheim, want daar kan je ook de S-bahn de stad in nemen. Overnachten in de binnenstad is erg duur.

   

 • maandag 01 juni 2020 @ 20:09
  #65
  reactie op (#64) bernard-de-clairvaux

  Ik ben nu een weekje vrij em ga een paar musea bezoeken. Wel een MJK genomen, voor de rest van het jaar. 
   

  wel al voor volgend jaar bezig. Gaan weer een keer naar noord Beieren, in 2014 liep ik al met een rollator en heb zo veel moeten laten schieten en afzien.

  Hans, jij hebt niet al te hang geleden hier een bezoek gebracht, welke plaatsen waren dat ook al weer? 

  Klik hier om naar de website te gaan
 • maandag 01 juni 2020 @ 18:27
  #64
  reactie op (#63) Calamandja

  Achja, Brugge...dat wordt ook weer eens tijd. Maar ik ben vooral aan het verwerken dat we dit weekend definitief onze Italiaanse vakantie hebben geannuleerd. Het wordt Zeeland: Zierikzee, Veere, Vlissingen, Middelburg en hopelijk veel strand.