1307 keer bekeken

Jan van Eyck is overal...

 • zondag 19 april 2020 @ 20:30
  #62
  reactie op (#60) Calamandja

  In deze coronatijden heeft men nu ook een franstalige rondleiding (met nederlands onderschrift) gemaakt over Bruegel, deel 2 in de serie "Stay At Home Museum". Bruegel was een superster in de 16de eeuw, en dat is hij vandaag nog steeds. Bewonder vanuit je huiskamer de meesterwerken die aan de muur hingen bij keizers en koningen. Over VIPs gesproken: je gids is niemand minder dan museumdirecteur Michel Draguet. Hij stapt met jou zelfs binnen in het schilderij “De Val van de Opstandige Engelen”. Een niet-te-missen ervaring!

 • zaterdag 11 april 2020 @ 09:32
  #61
  reactie op (#60) Calamandja

  Prachtig!

  Bedankt, voorman...

 • vrijdag 10 april 2020 @ 18:41
  #60
  reactie op (#57) Calamandja

  Zoals beloofd: de virtuele rondleiding in de Jan van Eyck expo in Gent.

 • woensdag 08 april 2020 @ 19:41
  #59
  reactie op (#58) bernard-de-clairvaux

  Q&A is wel vermoeidend. Hadden ze met meer mensen moeten doen, zodat dame niet zelf de vragen hoeft te lezen. Maak niet uit, ze doen hun best.

 • woensdag 08 april 2020 @ 19:38
  #58
  reactie op (#57) Calamandja

  Ik zit het nu te kijken. Leuk gedaan. Ze doen echt hun best. Ik kijk nu naar het Q&A na afloop van de rondleiding. Heb ook een vraag gesteld. Gewoon om te testen hoe dit werkt. Intussen ook wel duidelijk dat die tentoonstelling niet meer opengaat. Tragisch allemaal. Jammer dat de catalogus zo duur is. Vind het toch wat too much en gelukkig al veel kunnen lezen en bekijken (dankzij de Clara-video's).

 • woensdag 08 april 2020 @ 13:09
  #57
  reactie op (#56) penrose

  Mister Penrose, de virtuele rondleiding zal achteraf ook te bekijken zijn, vernam ik via het VRT-nieuws ( voorproefje: https://vrtnws.be/p.dlxWN1eGL)

  "Het gaat om een rondleiding van een half uur, met camera, en een gids die wat uitleg geeft bij de belangrijkste werken", zegt Bart Ooghe van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Gent. Volgende woensdag is die live te volgen, om 19 uur. Daarna komt de link ook op de homepage van het museum en van andere kunstwebsites wereldwijd.  
  Ik zal indien mogelijk de video op dit forum plaatsen.

  De rondleiding gebeurt door niemand minder dan curator Till-Holger Borchert.

  De virtuele rondleiding die een half uurtje duurt, met daarna mogelijkheid tot vraagstelling, start op Facebook. Première vandaag woensdag 8 april om 19 uur. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden via deze link. Een week later gebeurt hetzelfde met Pieter Bruegel, en op 22 april komt ook Rubens erbij. Nog later maken andere grote kunstenaars hun opwachting. 

   

 • zaterdag 04 april 2020 @ 07:52
  #56
  reactie op (#55) Calamandja

  Waarom moet dit nu weer via die Facebook gaan ?!

  Niets voor mij dus...

 • vrijdag 03 april 2020 @ 12:33
  #55
  reactie op (#54) Calamandja

  Bekijk de grote Van Eyck tentoonstelling tijdens een virtuele rondleiding

  • Bron : Belga via Knack.be
  Het Gentse Museum voor Schone Kunsten lanceert een virtuele rondleiding door de toptentoonstelling 'Van Eyck, een optische revolutie'

  . © Belga

  De coronamaatregelen hebben een groot deel van de maatschappij lamgelegd. Ook de culturele sector deelt in de klappen. Zo moest de toptentoonstelling 'Van Eyck, een optische revolutie' in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) vroegtijdig de deuren sluiten. 

  Via een virtuele live rondleiding met Till-Holger Borchert, één van de curatoren van de tentoonstelling als gids, krijgen kunstliefhebbers over de hele wereld nu toch de kans om gratis te genieten van de unieke verzameling van meesterwerken van Van Eyck, en dat onder de noemer 'Stay At Home Museum'. Dat meldt Toerisme Vlaanderen, dat in samenwerking met het MSK de Vlaamse Meesters naar de huiskamer brengt. De komende weken volgen nog gelijkaardige initiatieven rond Breugel, Rubens en andere grote namen.

  Het MSK moest enkele weken geleden net als alle andere musea de deuren sluiten door de coronamaatregelen. Om de duizenden kunstliefhebbers van over de hele wereld niet in de kou te laten staan, slaan het MSK en Toerisme Vlaanderen nu de handen in mekaar en lanceren ze het 'Stay At Home Museum'. 

  Digitaal visitekaartje voor Vlaanderen

  'Als de wereld niet naar Van Eyck kan komen kijken, sturen we Van Eyck virtueel de wereld in', stelt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. 'Dankzij het 'Stay At Home Museum'-project van Toerisme Vlaanderen en zijn museumpartners, kunnen we kunstliefhebbers van over de hele wereld in contact brengen met de grootmeester. 'Van Eyck, een optische revolutie' wordt een digitaal visitekaartje voor Vlaanderen'.

  Lees ook: Deze veertien beroemde musea bieden online tours die je vanuit thuis kan bekijken 

  De virtuele rondleiding in het MSK gaat in première via Facebook Première op woensdag 8 april om 19 uur. Kunstliefhebbers kunnen zich vanaf nu aanmelden voor die rondleiding en het aansluitend vragenuurtje met curator Frederica Van Dam, via de facebookpagina www.facebook.com/flemishmasters

  Naast de virtuele Van Eyck tentoonstelling staan de komende weken ook tentoonstellingen van Bruegel (woensdag 15 april om 19.00 uur), Rubens (woensdag 22 april om 19.00 uur) en andere grote namen op het programma.

  Of de Van Eyck-tentoonstelling in het MSK na deze crisis opnieuw zal opengaan voor het grote publiek, en wat dat betekent voor de mensen die al een ticket konden bemachtigen, is nog niet duidelijk. Er wordt momenteel naar een oplossing gezocht tussen de verschillende partners.

  Gewijzigd op 2020-04-03 12:48:30
 • vrijdag 20 maart 2020 @ 16:14
  #54
  reactie op (#53) bernard-de-clairvaux

  Na Gent opende er in Brugge een expo "Van Eyck in Bruges" met het schilderij van De Madonna met kanunnik Van der Paele in het centrum van de belangstelling. Later meer daarover. 

  Gewijzigd op 2020-03-20 16:16:53
 • dinsdag 17 maart 2020 @ 20:45
  #53
  reactie op (#52) Calamandja

  Hieruit is op te maken, dat een sluiting van 4 weken een verlies gaat opleveren. Rekenkundig zou je dat verlies alleen kunnen compenseren met een verlenging van 4 weken. Maar dan moeten die 4 weken ook echt volgeboekt zitten. Als de sluiting langer gaat duren, wordt het alleen maar lastiger. Extreem sneu voor het museum en de stad Gent.