1989 keer bekeken

Jan van Eyck is overal...

 • maandag 01 juni 2020 @ 22:52
  #67
  reactie op (#66) bernard-de-clairvaux

  Neuburg. Dat was het. Ik ga kijken wat ik daarboven kan vinden

  Creclingen hebben we de vorige keer goed bekeken en keert niet terug op de lijst. Rothenburg, ansbach en Neurenberg uiteraard wel. 

  Gewijzigd op 2020-06-01 22:53:23
  Klik hier om naar de website te gaan
 • maandag 01 juni 2020 @ 21:17
  #66
  reactie op (#65) Marjoke

  Veel plezier deze week en bedankt voor je vraag, dat biedt me de gelegenheid om een beetje melancholisch te mijmeren over tripjes uit het verleden. De exacte grenzen van Beieren heb ik niet helemaal scherp, want na het uitzwaaien van Napoleon werd heel Duitsland opnieuw in grote blokken verdeeld. Zodoende ontstonden diverse koninkrijken waaronder Bayern en Baden-Würtemberg. Van diverse stadjes die ik ooit bezocht weet ik niet eens precies in welke deelstaat ze liggen. Ik begin dus maar wat te typen.

  Goede herinneringen heb ik aan een Paasweekend in Creglingen, met de beroemde altaren in de Hergottskirche. Van daaruit kun je mooie tripjes maken naar de kastelen van Weikersheim en Bad Mergentheim. Ook Rothenburg ob den Tauber is makkelijk bereikbaar. Op reis naar Creglingen kun je aanleggen in Würzburg waar de fresco’s van Tiepolo natuurlijk een must zijn. Ook Bamberg ligt in Beieren en dat is ook wel een stad waar je je 2 dagen kan vermaken. Ik realiseer me dat zelfs Asschaffenburg al in Beieren ligt, maar dat komt ook door de herverdeling op de Weense tekentafel. Zeker een mooie stad.

  Dieper in Bayern was ik een paar jaar geleden in Dillingen an der Donau. Een charmant barok/renaissance-stadje, dichtbij het renaissancekasteel van Hochstätt, met een tentoonstelling over de veldslag van Blenheim. Het bevat ook een geweldige collectie barok porselein. Vanuit Dillingen is ook Augsburg prima te bereiken. Daar kun je wel 2 dagen doorbrengen, mooie kerken en de herinneringen aan de Fuggers. Echt een geweldige stad. De Donau verder afzakkend kom je natuurlijk in Neuburg aan. Daar heb ik al meerdere malen lyrisch over gerapporteerd en daar moet je zeker heen. Het kasteel heeft inmiddels een mooie collectie barokkunst. De stad is schitterend gerestaureerd en surreëel rustig, maar genoeg terrassen hoor. Vanuit Neuburg kun je ook naar het barokke Eichstatt, maar daar ben ik zelf nog niet geweest.

  Vanzelfsprekend moet je naar Schwäbisch Hall en het nabijgelegen Vellberg. Die liggen overigens in Baden Würtemberg, maar dat lijkt me niet rampzalig. In Vellberg overnachtte ik in het zeer gezellige, comfortabele: https://www.hotel-cafe-vellberg.de/en/index.php. Van daaruit steek je makkelijk door naar Ellwangen (kloostermuseum en Alemannnenmuseum) en Aalen (Limesmuseum), maar daar ben ik zelf nog niet geweest.

  Zoveel heb ik dus eigenlijk nog niet gezien in Beieren, maar als klapstuk moet je natuurlijk naar München. Ik hoef niet op te sommen wat daar allemaal te zien is. Wellicht is het slim om te overnachten bij Schloss Schleissheim, want daar kan je ook de S-bahn de stad in nemen. Overnachten in de binnenstad is erg duur.

   

 • maandag 01 juni 2020 @ 20:09
  #65
  reactie op (#64) bernard-de-clairvaux

  Ik ben nu een weekje vrij em ga een paar musea bezoeken. Wel een MJK genomen, voor de rest van het jaar. 
   

  wel al voor volgend jaar bezig. Gaan weer een keer naar noord Beieren, in 2014 liep ik al met een rollator en heb zo veel moeten laten schieten en afzien.

  Hans, jij hebt niet al te hang geleden hier een bezoek gebracht, welke plaatsen waren dat ook al weer? 

  Klik hier om naar de website te gaan
 • maandag 01 juni 2020 @ 18:27
  #64
  reactie op (#63) Calamandja

  Achja, Brugge...dat wordt ook weer eens tijd. Maar ik ben vooral aan het verwerken dat we dit weekend definitief onze Italiaanse vakantie hebben geannuleerd. Het wordt Zeeland: Zierikzee, Veere, Vlissingen, Middelburg en hopelijk veel strand.

 • zondag 31 mei 2020 @ 00:59
  #63
  reactie op (#62) Calamandja

  Van Eyck is terug uit zijn coronaslaap opgestaan en is terug in het land en wij Belgen mogen terug uit ons kot. De tentoonstelling "Van Eyck in Bruges" in het Groeningemuseum in Brugge rond de schilderij van De Madonna met kanunnik Joris Van der Paele is sinds kort te bezichtigen weliswaar met in achtneming van de coronamaatregelen. Reservatie op voorhand is dus verplicht (meer info op museabrugge.be)

  PS: Het Groeningemuseum werd begin 2020 volledig heringericht.

   

  Gewijzigd op 2020-05-31 01:18:23
 • zondag 19 april 2020 @ 20:30
  #62
  reactie op (#60) Calamandja

  In deze coronatijden heeft men nu ook een franstalige rondleiding (met nederlands onderschrift) gemaakt over Bruegel, deel 2 in de serie "Stay At Home Museum". Bruegel was een superster in de 16de eeuw, en dat is hij vandaag nog steeds. Bewonder vanuit je huiskamer de meesterwerken die aan de muur hingen bij keizers en koningen. Over VIPs gesproken: je gids is niemand minder dan museumdirecteur Michel Draguet. Hij stapt met jou zelfs binnen in het schilderij “De Val van de Opstandige Engelen”. Een niet-te-missen ervaring!

 • zaterdag 11 april 2020 @ 09:32
  #61
  reactie op (#60) Calamandja

  Prachtig!

  Bedankt, voorman...

 • vrijdag 10 april 2020 @ 18:41
  #60
  reactie op (#57) Calamandja

  Zoals beloofd: de virtuele rondleiding in de Jan van Eyck expo in Gent.

 • woensdag 08 april 2020 @ 19:41
  #59
  reactie op (#58) bernard-de-clairvaux

  Q&A is wel vermoeidend. Hadden ze met meer mensen moeten doen, zodat dame niet zelf de vragen hoeft te lezen. Maak niet uit, ze doen hun best.

 • woensdag 08 april 2020 @ 19:38
  #58
  reactie op (#57) Calamandja

  Ik zit het nu te kijken. Leuk gedaan. Ze doen echt hun best. Ik kijk nu naar het Q&A na afloop van de rondleiding. Heb ook een vraag gesteld. Gewoon om te testen hoe dit werkt. Intussen ook wel duidelijk dat die tentoonstelling niet meer opengaat. Tragisch allemaal. Jammer dat de catalogus zo duur is. Vind het toch wat too much en gelukkig al veel kunnen lezen en bekijken (dankzij de Clara-video's).