1987 keer bekeken

Jan van Eyck is overal...

 • woensdag 08 april 2020 @ 13:09
  #57
  reactie op (#56) penrose

  Mister Penrose, de virtuele rondleiding zal achteraf ook te bekijken zijn, vernam ik via het VRT-nieuws ( voorproefje: https://vrtnws.be/p.dlxWN1eGL)

  "Het gaat om een rondleiding van een half uur, met camera, en een gids die wat uitleg geeft bij de belangrijkste werken", zegt Bart Ooghe van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Gent. Volgende woensdag is die live te volgen, om 19 uur. Daarna komt de link ook op de homepage van het museum en van andere kunstwebsites wereldwijd.  
  Ik zal indien mogelijk de video op dit forum plaatsen.

  De rondleiding gebeurt door niemand minder dan curator Till-Holger Borchert.

  De virtuele rondleiding die een half uurtje duurt, met daarna mogelijkheid tot vraagstelling, start op Facebook. Première vandaag woensdag 8 april om 19 uur. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden via deze link. Een week later gebeurt hetzelfde met Pieter Bruegel, en op 22 april komt ook Rubens erbij. Nog later maken andere grote kunstenaars hun opwachting. 

   

 • zaterdag 04 april 2020 @ 07:52
  #56
  reactie op (#55) Calamandja

  Waarom moet dit nu weer via die Facebook gaan ?!

  Niets voor mij dus...

 • vrijdag 03 april 2020 @ 12:33
  #55
  reactie op (#54) Calamandja

  Bekijk de grote Van Eyck tentoonstelling tijdens een virtuele rondleiding

  • Bron : Belga via Knack.be
  Het Gentse Museum voor Schone Kunsten lanceert een virtuele rondleiding door de toptentoonstelling 'Van Eyck, een optische revolutie'

  . © Belga

  De coronamaatregelen hebben een groot deel van de maatschappij lamgelegd. Ook de culturele sector deelt in de klappen. Zo moest de toptentoonstelling 'Van Eyck, een optische revolutie' in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) vroegtijdig de deuren sluiten. 

  Via een virtuele live rondleiding met Till-Holger Borchert, één van de curatoren van de tentoonstelling als gids, krijgen kunstliefhebbers over de hele wereld nu toch de kans om gratis te genieten van de unieke verzameling van meesterwerken van Van Eyck, en dat onder de noemer 'Stay At Home Museum'. Dat meldt Toerisme Vlaanderen, dat in samenwerking met het MSK de Vlaamse Meesters naar de huiskamer brengt. De komende weken volgen nog gelijkaardige initiatieven rond Breugel, Rubens en andere grote namen.

  Het MSK moest enkele weken geleden net als alle andere musea de deuren sluiten door de coronamaatregelen. Om de duizenden kunstliefhebbers van over de hele wereld niet in de kou te laten staan, slaan het MSK en Toerisme Vlaanderen nu de handen in mekaar en lanceren ze het 'Stay At Home Museum'. 

  Digitaal visitekaartje voor Vlaanderen

  'Als de wereld niet naar Van Eyck kan komen kijken, sturen we Van Eyck virtueel de wereld in', stelt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. 'Dankzij het 'Stay At Home Museum'-project van Toerisme Vlaanderen en zijn museumpartners, kunnen we kunstliefhebbers van over de hele wereld in contact brengen met de grootmeester. 'Van Eyck, een optische revolutie' wordt een digitaal visitekaartje voor Vlaanderen'.

  Lees ook: Deze veertien beroemde musea bieden online tours die je vanuit thuis kan bekijken 

  De virtuele rondleiding in het MSK gaat in première via Facebook Première op woensdag 8 april om 19 uur. Kunstliefhebbers kunnen zich vanaf nu aanmelden voor die rondleiding en het aansluitend vragenuurtje met curator Frederica Van Dam, via de facebookpagina www.facebook.com/flemishmasters

  Naast de virtuele Van Eyck tentoonstelling staan de komende weken ook tentoonstellingen van Bruegel (woensdag 15 april om 19.00 uur), Rubens (woensdag 22 april om 19.00 uur) en andere grote namen op het programma.

  Of de Van Eyck-tentoonstelling in het MSK na deze crisis opnieuw zal opengaan voor het grote publiek, en wat dat betekent voor de mensen die al een ticket konden bemachtigen, is nog niet duidelijk. Er wordt momenteel naar een oplossing gezocht tussen de verschillende partners.

  Gewijzigd op 2020-04-03 12:48:30
 • vrijdag 20 maart 2020 @ 16:14
  #54
  reactie op (#53) bernard-de-clairvaux

  Na Gent opende er in Brugge een expo "Van Eyck in Bruges" met het schilderij van De Madonna met kanunnik Van der Paele in het centrum van de belangstelling. Later meer daarover. 

  Gewijzigd op 2020-03-20 16:16:53
 • dinsdag 17 maart 2020 @ 20:45
  #53
  reactie op (#52) Calamandja

  Hieruit is op te maken, dat een sluiting van 4 weken een verlies gaat opleveren. Rekenkundig zou je dat verlies alleen kunnen compenseren met een verlenging van 4 weken. Maar dan moeten die 4 weken ook echt volgeboekt zitten. Als de sluiting langer gaat duren, wordt het alleen maar lastiger. Extreem sneu voor het museum en de stad Gent.

 • dinsdag 17 maart 2020 @ 10:58
  #52
  reactie op (#51) Marjoke

  Zo een tentoonstelling kost enorm veel geld aan verzekeringen, bruiklenen en bewaking, en dat voor drie maanden. Meer dan 9 miljoen. Als je verlengt, indien dit al mogelijk zou zijn moet je terug verzekeringen ophoesten, naast allerhande andere vaste kosten.

  Waarom de Van Eyck-expo zoveel kost

  De Van Eyck-tentoonstelling kost ongeveer negen miljoen euro, lazen we. ‘Een optische revolutie’, zoals de ondertitel van het gebeuren suggereert? Of kosten uitzonderlijke expo’s echt zoveel? GEERT SELS

  De tentoonstelling Van Eyck, een optische revolutie is op 9.192.133 euro gebudgetteerd. Zo weet u het meteen tot op de euro. Die becijfering werd goedgekeurd in de Gentse gemeenteraad. 

  En inderdaad, een once in a lifetime experience, zoals deze expositie in de markt gezet wordt, situeert zich eerder in de hogere prijsklasse. ‘Zowat de helft van het budget gaat naar de bruiklenen en hoe we ze aantrekkelijk kunnen opzetten voor het publiek’, zegt Bart Ooghe, woordvoerder van het Museum voor Schone Kunsten Gent.

  De samenstellers van de tentoonstelling hebben momenteel toezeggingen voor zowat de helft van het oeuvre van Jan van Eyck. Daaronder de buitenpanelen van het Lam Gods die door de kerkfabriek van de Sint-Baafskathedraal uitgeleend worden. Voor de rest lopen de onderhandelingen nog. Rond die kernstukken van Van Eyck komen nog zowat 120 objecten.

  ‘Dure campagnes zijn niet altijd de beste'

  BART OOGHE - MSK

  ‘Uit het budget voor de bruiklenen gaan de twee grootste happen naar het transport en de verzekeringen’, zegt Ooghe. ‘De andere kosten hangen af van de bruikleengever. Sommige musea vragen een bruikleensom. Andere stemmen in met een uitleenbeurt als wij het werk eerst restaureren. Soms wordt er geruild: wij lenen stukken uit en in ruil komt er een werk naar ons.’

  De scenografie en de zaalinrichting kosten 1,4 miljoen euro. Om de kostbare kleinoden maximaal te beschermen en in optimale omstandigheden te presenteren, worden ze opgesteld in glazen vitrinekasten die speciaal op maat zijn gemaakt. In de overgangszones tussen de zalen komen glazen deuren om de ruimtes te compartimenteren. Zo kan het museum de verwarming en de luchtvochtigheid beter beheersen.

  Zeven op zeven open

  Voor de bewaking en de veiligheid is ruim één miljoen euro uitgetrokken. De tentoonstelling moet het volgend jaar op drie maanden tijd waarmaken – een verlenging van de bruiklenen zit er niet in. Om de doelstelling van 240.000 bezoekers te halen, is het museum niet alleen zeven dagen op zeven open, maar ook langer (van 9.30 tot 19 uur). Het veiligheidsbudget gaat in hoge mate op aan personeelskosten voor de bewaking.

  ‘Doorgaans neemt de marketing tot twintig procent in van een expositie’, zegt Ooghe. ‘Dat aandeel hebben we nu bewust op tien procent gehouden (740.000 euro, red). Want dure campagnes zijn niet altijd de beste. In plaats van heel de stad vol affiches te hangen, gaan we een gerichte communicatie doen, naar een geïnteresseerd publiek. We kunnen ook meefietsen met de campagne die de stad Gent opzet voor het Van Eyck-jaar, en met de internationale communicatie van Toerisme Vlaanderen.’

  De extra voorzieningen die de fragiele kunstwerken van Van Eyck vergen, zijn structurele ingrepen in het museum. ‘De investeringen die we nu doen, zijn een hefboom naar de toekomst,’ zegt Ooghe. ‘De glazen deuren blijven na de tentoonstelling hangen, zodat de luchtvochtigheid in alle zalen volledig op punt staat. Zo is het museum klaar voor komende veeleisende exposities. Met de inspanningen voor een verbeterde museumshop, balie en ticketing­systeem zullen we in de toekomst eveneens ons voordeel doen.’

  Kosten afgedekt

  De kosten zijn momenteel volledig afgedekt – volgens de budgettering zit er zelfs winst in. Het museum rekent op 9,4 miljoen euro inkomsten, waaronder een zeer substantiële bijdrage van 2,1 miljoen euro door Toerisme Vlaanderen. De ticketverkoop moet 4,8 miljoen euro opbrengen. Uit sponsoring (610.000 euro), publicaties (700.000 euro) en merchandising (600.000 euro) hoopt het museum nog stevige inkomsten te halen.

   

  Bron: De Standaard

  Gewijzigd op 2020-03-17 10:59:44
 • dinsdag 17 maart 2020 @ 05:03
  #51
  reactie op (#50) bernard-de-clairvaux

  Kunnen ze de tentoonstelling niet verlengen? Want wat heb je aan een tentoonstelling, als die eken dicht, misschien wegmaaiden dicht is. 

  Klik hier om naar de website te gaan
 • zaterdag 14 maart 2020 @ 11:29
  #50
  reactie op (#49) calligraaf

  Dan gaan we duimen. Ik heb na 3 april nog maar weinig opties en het is sowieso de vraag of je op elk moment er nog wel in kan, gezien de reeds geboekte timeslots. Voor niemand leuk dit.

 • zaterdag 14 maart 2020 @ 00:14
  #49

  Ik heb geboekt op 4 april.
  Misschien zijn alle maatregelen dan opgeheven.
  Het is afwachten hoe eea verloopt.


  Vandaag kreeg ik keurig duidelijke informatie
  van het museum. Top!

 • vrijdag 13 maart 2020 @ 17:10
  #48
  reactie op (#47) Calamandja

  Dank voor je medeleven, maar we snappen allemaal dat het logische maatregelen zijn. Gelukkig kan ik vanavond nog wel naar een pannenkoekenrestaurant met de kinderen. Mijn vriendin is skiën in Oostenrijk. Gelukkig nog net op tijd...

  Volgende cliffhanger....het ME-symposium?