1988 keer bekeken

Jan van Eyck is overal...

 • vrijdag 13 maart 2020 @ 10:21
  #47
  reactie op (#46) bernard-de-clairvaux

  Inderdaad, gisteren heeft de Belgische Veiligheidsraad draconische maatregelen genomen; ik heb aan jou gedacht. Scholen en restaurants ook gesloten, ik vrees dat we weken met de kleinkinderen zullen worden opgezadeld.

  Nederland zal wel volgen.

 • vrijdag 13 maart 2020 @ 08:01
  #46
  reactie op (#45) Calamandja

  Nou, het sprookje is uit: Jan van Eyck sluit de poorten tot 3 april. Ik kon vanochtend nog net mijn hotel kostenloos annuleren. Heel, heel vervelend voor het museum, de stad en alle liefhebbers. Benieuwd hoe het nu verder moet: hoe krijg je iedereen nog binnen in de laatste 4 weken? Of wordt de sluiting misschien wel verlengd na 3 april? Allemaal logisch, begrijpelijk en gerechtvaardigd...maar intussen extreem balen.

 • dinsdag 10 maart 2020 @ 12:55
  #45
  reactie op (#44) Marjoke

  We wisten sinds de publicatie van De Naam van de Roos wel dat brillen reeds bestonden. In het jaar 1327 heeft de franciscaner monnik William van Baskerville een bril nodig om manuscripten te kunnen lezen.

  (foto uit de 8-delige TV-serie De Naam van de Roos, met John Turturro als William van Baskerville)

  Gewijzigd op 2020-03-10 12:58:31
 • dinsdag 10 maart 2020 @ 11:04
  #44
  reactie op (#39) bernard-de-clairvaux

  Quote: bernard-de-clairvaux

  maandag 09 maart 2020 @ 14:36

  Grapjurk! Maar om er even serieus op in te gaan. Men kon brillen maken met verschillende sterktes, tot ca 1470 alleen ten behoeve van het lezen. Lenzen slijpen om veraf te kijken, lukte pas later. Een hertog van Milaan bestelde in één keer 200 brillen voor mensen in verschillende leeftijdsfasen en dus met verschillende sterktes.

  Dat wist ik niet. Interresant

  Klik hier om naar de website te gaan
 • dinsdag 10 maart 2020 @ 10:13
  #43
  reactie op (#41) bernard-de-clairvaux

  Ik wil nog het volgende er aan toevoegen, binnenkort start in Brugge een expo waarbij het schilderij met kanunnik Van der Paele in de picture zal worden gezet:

  JAN VAN EYCK IN BRUGES

  12/03/2020 – 12/07/2020

  Groeningemuseum

  Twee absolute topstukken van de Bourgondische hofschilder Jan van Eyck staan hier centraal: “Madonna met kanunnik Joris van der Paele” en het portret van zijn echtgenote Margareta van Eyck. Aan de hand van authentieke documenten worden zijn werk en leven in Brugge belicht. 

  Daarnaast focust de tentoonstelling op de figuur Joris van der Paele, de zoon van een priester en een vrouw van adel. In de heel bewogen 15de eeuw bouwde hij een indrukwekkende carrière uit aan de pauselijke curie in Rome. Van der Paele was getuige van de machtsspelletjes rond de paus en de antipaus, was betrokken bij onderhandelingen rond de Honderdjarige Oorlog en bij de conciliën.

 • dinsdag 10 maart 2020 @ 10:09
  #42
  reactie op (#41) bernard-de-clairvaux

  Bedankt voor de verduidelijking. Engelse teksten lees ik nog altijd wat diagonaal, waarschijnlijk nog een erfenis uit mijn vorig leven toen ik pakken financiële reglementeringen in het Engels moest lezen. Van Eyck als alchemist dus, ook ergens gehoord of gelezen, met een diepere kennis van materialen en symbooltaal. Zoals bij de iconografie van de glasramen in de kathedralen, die wij nu ook nog amper kunnen lezen, vraag ik me nu af wie in de tijd van Van Eyck die iconografie van die bril kon begrijpen, enkel schilder en opdrachtgever? Of enkel de hogere elite, vooral clerus.

 • dinsdag 10 maart 2020 @ 08:52
  #41
  reactie op (#40) Calamandja

  Als ik het goed heb, want het is alweer 2 weken geleden dat ik het las: Het 'Magnificat' verheerlijkt, vergroot (letterlijke latijnse betekenis) Maria, zoals de bril bijbelteksten vergroot. Daarnaast hebben God en Christus ook Maria vergroot door haar te uit te kiezen voor de onbevlekte ontvangenis/geboorte. Het boeiende is dus dat Van Eyck niet alleen fysiek bezig was met licht/zicht maar daar ook theologisch/filosofisch mee speelde. Nouja, speelde: het is een intellectuele exercitie die je rond die tijd nergens anders zag. Ik lees momenteel een boek over 'the intellectual life ot the renaissance artist' and daar kwam ik dit over Van Eyck tegen:

  Geen fotobeschrijving beschikbaar.

  Het gaat hierbij over zijn schijnbaar ruime intellectuele bagage en beheersing van het latijn, maar inhoudelijk is het ook veelzeggend: Maria is mooier dan al het licht en ook nog eens de onbevlekte spiegel van Gods macht. Weer die optica.

  Waarbij ik meteen een kanttekening plaats; in de italiaanse kunst van die tijd werden annunciaties vaak afgebeeld in een (extreem uitgewerkte) perspectivische ruimte. Dat zou ook iets moeten betekenen. Duik ik nog even in.

  Gewijzigd op 2020-03-10 09:18:22
 • maandag 09 maart 2020 @ 17:51
  #40
  reactie op (#37) bernard-de-clairvaux

  Dat is inderdaad straffe koek, niet alleen dat van die bril, maar ook die iconografie van die bloemen. Dat is straffer dan wat ik hierover heb gehoord in een cursus, daar werden de bloemen gelinkt aan de kleuren van het wapen van Brugge uit die tijd. De diepgang van onze kennis is dus niet groter dan de dikte van de weggeschrapte vernislaag van het Lam Gods...

  Nu, om zeker te zijn dat ik de iconografie van die bril goed heb begrepen, ben ik correct dat de bril niet alleen verwijst naar het Magnificat dat Maria voor haar dood zong (tevens verwijzend naar de naderende dood van de kanunnik zelf?) maar dat de glazen van de bril wijzen naar de zuiverheid van Maria (op basis van de tekst in de rand van de schilderij) en meer specifiek naar haar maagdelijkheid en het ongeschonden maagdenvlies na de geboorte van Jezus?

 • maandag 09 maart 2020 @ 14:36
  #39
  reactie op (#38) Marjoke

  Grapjurk! Maar om er even serieus op in te gaan. Men kon brillen maken met verschillende sterktes, tot ca 1470 alleen ten behoeve van het lezen. Lenzen slijpen om veraf te kijken, lukte pas later. Een hertog van Milaan bestelde in één keer 200 brillen voor mensen in verschillende leeftijdsfasen en dus met verschillende sterktes.

 • maandag 09 maart 2020 @ 11:57
  #38
  reactie op (#37) bernard-de-clairvaux

  Welke Optiecien had hij? Pearl, Specsaver, Eyewish of een locale specialist?

  Klik hier om naar de website te gaan