540 keer bekeken

Albrecht Dürers reisverslag naar Nederland

  • dinsdag 08 december 2020 @ 23:22
    #2
    reactie op (#1) Calamandja

    Geweldig! En dan komt zo'n boek ook nog uit Zutphen. Volgend jaar overigens....

    Dürer was here – Suermondt-Ludwig-Museum EN (suermondt-ludwig-museum.de)

  • dinsdag 08 december 2020 @ 21:56
    #1

    Ik kreeg volgend verzoek binnen tot mededeling op deze club vanwege Geert de Koning, Factotum Pers Zutphen:

    Albrecht Dürers reisverslag naar Nederland na 500 jaar nogmaals uitgegeven

    Albrecht Dürer - Reis naar de Nederlanden 1520/21

    In de zomer van 1520 reisde de Duitse renaissancekunstenaar Albrecht Dürer vanuit Neurenberg naar de Nederlanden. Het dagboek waarin hij verslag deed van zijn maandenlange reis is nu handgedrukt in Nederlandse vertaling verschenen.

    Dürer verbleef lange tijd in Antwerpen en ontmoette daar collega-schilders, wetenschappers en hooggeplaatsten, met wie hij regelmatig dineerde, zoals Jan Provoost en Joos van Cleve. Dürer was destijds al beroemd om zijn houtsnedes en gravures en werd in Vlaanderen als een vorst onthaald. In zijn dagboek beschrijft hij dat hij onder de indruk was van de ‘Madonna met kind’, het beeld van Michelangelo dat hij in Brugge zag. Ook drukt hij zijn bewondering uit voor het 'Lam Gods’ van de gebroeders Van Eijck in Gent.

    Zeeland

    Het dagboek dat Dürer tijdens zijn reis en verblijf bijhield fungeerde tevens als kasboek. Daarin legde hij gedetailleerd vast wie hij ontmoette, met wie hij dineerde, wat hij aan aankopen deed en welk eigen werk hij verkocht of weggaf. Hij maakte uitstapjes naar andere steden om werk te bekijken van beroemde kunstenaars. Ook reisde hij via Bergen op Zoom naar Zeeland en bezocht Goes, Middelburg en Veere. Mogelijk liep hij daar de malaria op waaraan hij een aantal jaren later overleed.

    ‘Netwerken’ anno 1520

    Aanleiding voor de reis was het overlijden van keizer Maximiliaan II. Als gevolg daarvan stopte de jaarlijkse toelage van 100 florijnen, die Dürer van de keizer ontving. Dürer wilde de opvolger van Maximiliaan, diens kleinzoon Karel V, vragen om die toelage te continuëren. Het reisverslag geeft een goed beeld van de ‘jet-set’ van 500 jaar geleden en laat zien hoe Dürer succesvol wist te netwerken aan het hof van Karel V. 

    Bibliofiele editie

    De Nederlandse ontwerper, kunstenaar en drukker Geert de Koning maakte een handgedrukte bibliofiele uitgave van dit verslag. Het reisverslag wordt ingeleid door Dürer-kenner Peter van den Brink, directeur van het Suermondt Ludwig museum in Aken. Ook is in het boek opgenomen een ‘beklag’ over kerkhervormer Maarten Luther, voor wie Dürer sympathie had.    

    +++

    Gebonden in halflinnen band, met leeslint

    Formaat: 23,5x15 cm

    Oplage: 60 met de hand gedrukte en genummerde exemplaren 

    De nrs. 1-12 in extra luxe uitvoering: halfperkamenten band, in schuifcassette

    ISBN: 9789082406665

    € 56,50 / € 178,50 (extra luxe uitvoering)

    Te bestellen via de website van Stichting Drukwerk in de Marge: https://drukwerkindemarge.org/uitgave/netwerken-in-1520-albrecht-durers-reis-naar-de-nederlanden/

     

    Gewijzigd op 2020-12-08 22:26:52