505 keer bekeken

't Stift 10 december 2020

 • vrijdag 11 december 2020 @ 22:12
  #2
  reactie op (#1) antonius_

  Lekker er even op uit, goeie zet. Ik kom bijna nergens tegenwoordig. Wel regelmatige wandelingen in de Achterhoek, maar weinig museaals/cultureels. De tentoonstellingen waarop ik me verheugde zijn allemaal een jaar opgeschoven, dus op dat vlak is het beetje doorbijten. Gelukkig nog een hele stapel boeken...

 • donderdag 10 december 2020 @ 21:34
  #1

  Vandaag met een maat een rondje zuid-twente gedaan en daarbij 2 parels bezocht.

  Eerstens het Stift te Weerselo. Stift staat in verband met stichten en betekent in zijn

  algemeenheid: geestelijke stichting. In engere zin gaat het om een klooster-achtige gemeenschap met een bepaald vermogen

  aan bezittingen, waaruit de leden van die gemeenschap periodiek een vast uitkering, een zogenaamde prebende, ontvangen. Dit in tegenstelling tot een reguliere kloostergemeenschap, waarvan de kloosterlingen geen eigen inkomen mogen hebben. Het initiatief tot de stichting gaat meestal uit van een niet-kerkelijke instantie die een vermogen beschikbaar stelt. In de praktijk van de Middeleeuwen was dit meestal de adel, omdat zij de enige groepering was, die daartoe de middelen bezat. In Nederland heeft behalve Weerselo ook het Limburgse Thorn ("het witte stadje") een bekend stift.

  Als tegenprestatie voor het bekostigen van een dergelijke stichting verlangden de stichters vooral, dat in het stift ten eeuwige dage voor hun zieleheil gebeden zou worden en om hun ongehuwde dochters er te laten intreden.. Deze stiften zou men kunnen aanduiden als "gesponserde" kloosters. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld in de kersteningsfase.

  Naast deze categorie ontstond ook een ander type stift: namelijk die van oorsprong klooster waren, maar die de leefregels van de officiële kloosterorden hadden aangepast aan de eigen behoeften en mogelijkheden. Tot deze laatste categorie behoort het Stift Weerselo (bron: Het Stift te Weerselo door J.N. Hinke), welke in het jaar 1142 werd gesticht door de betuwse ridder Hugo van Buren.

  Vanuit de Stiftsjuffer lieten we ons een luxueus lunch-pakket (take away) bezorgen.

  In de namiddag bezochten we een ander Twents-parel; de oude Blasius-kerk in Delden: een gotische drieschepige hallenkerk, gebouwd op resten van een laat-romaanse basiliek uit de 12e eeuw.

  De hele dag dus bizonder bouwers- inspiratie.

  Met groet

   

   

   

   

  onderschrift.jpg