458 keer bekeken

Cookies en vergeten boeken

  • dinsdag 12 januari 2021 @ 22:40
    #2

    Dank voor deze tip! Ik ben deze boeken nog nooit tegengekomen en lees dat de schrijver afgestudeerd historicus is met een brede carriere in cultuurland. Zo iemand weet de bronnen te vinden en rammelt niet zomaar op zijn toetsenbord. Sterker nog, hierbij een mooie beschouwing over 'geschiedenis zonder plan':

    GESCHIEDENIS-ZONDER-PLAN.pdf (wimjurgboeken.nl)

    Over 'Het jaar 1000' bij de Slegte: zij verkopen ook nieuwe boeken tegenwoordig. Daarnaast is het boek overal zeer positief ontvangen ;-)

  • dinsdag 12 januari 2021 @ 16:26
    #1

    Via de artifiële intelligentie overal aanwezig word ik regelmatig via diverse boekhandelaars er aan herinnerd dat er een aantal historische boeken en meer specifiek over de middeleeuwen nog niet werden aangekocht. Ik was verbaasd te ontdekken dat een aantal boeken uit 2020 (of vroeger) nog niet op deze club werden vermeld. Een ervan is het boek De verlichte middeleeuwen, waarover ik zojuist een recensie hab geplaatst. Iemand heeft er weet van (en heeft het reeds gelezen?) 

    Daarnaast krijg ik melding van de boeken van vroeger zoals o.a. "De Franken in België en Nederland
    heersers in de vroege middeleeuwen" van Luit van der Tuuk (misschien wel vernoemd op deze club); maar het volgende boek uit 2014 trok mijn aandacht omdat het (ook) over de vroege middeleeuwen gaat, een periode eerder schaars aan bronnen en dus aan boeken:

    Het christendom was aan het eind van de vierde eeuw de staatsgodsdienst van het Romeinse rijk geworden. De andere godsdiensten waren verboden, met alleen nog een gedoogstatus voor de joodse godsdienst. Het christendom bleef de heersende godsdienst rond de Middellandse Zee ook toen later de westelijke helft van het Romeinse rijk verbrokkelde, tot in de zevende eeuw volken met een andere godsdienst aan de kusten verschenen. De Perzen werden nog verslagen, de Arabieren niet. 

    De lange zevende eeuw, of hoe christendom en islam de macht verdeelden laat zien hoe het christelijke gemenebest rond de Middellandse Zee, ontstaan in de vierde eeuw, uiteenviel tussen 600 en 750. In 600 leek het christendom nog overal onbedreigd en voor altijd de staatsgodsdienst maar in 750 was de zee verdeeld tussen christendom en islam, bijna zoals die tegenwoordig is verdeeld. Staat en godsdienst bleven met elkaar vervlochten, maar naast de christelijke staten in het noorden was nu in het zuiden de islam de staatsgodsdienst. In het noordwesten van het oude Romeinse rijk begonnen de mensen hun deel van de wereld al voorzichtig 'Europa' te noemen.

    Wim Jurg is mij totaal onbekend. Wikipedia vertelt mij deze Nederlander eerder historische romans schrijft, maar dat hij ook 2 historische werkjes heeft geschreven, waarvan het hierboven vernoemde en "De vierde eeuw of hoe het christendom staatsgodsdienst werd" uit 2011.

    Hij heeft een eigen website met C.V. en boekenlijst.

     

    Intussen kon ik mij 'Het jaar 1000' reeds tweedehands aanschaffen via De Slegte, zou dit een aanduiding kunnen zijn over de kwalilteit van het boek?

    Gewijzigd op 2021-01-12 16:29:15