750 keer bekeken

Boek 'De boekhandelaar van Florence'

  • zondag 30 mei 2021 @ 21:58
    #6
    reactie op (#5) bernard-de-clairvaux

    De recensie:

    De renaissance bracht belangrijke innovaties in de beeldende kunst, maar ook wetenschap, literatuur en bestuur stonden bol van vernieuwing. Het Grieks-Romeinse verleden was daarbij een belangrijke inspiratiebron. Er ontstond een verslavende zoektocht naar klassieke literatuur, vaak verborgen in oude kloosters. Deze herontdekte boeken werden vertaald, overgeschreven en prachtig verlucht. Florence was het belangrijkste productie- en handelscentrum van boeken, met Vespasiano da Bisticci als centrale figuur. De memoires van deze boekhandelaar vormen de basis van dit boek en schetsen een beeld van zijn vriendenkring van schrijvers, kunstenaars en opdrachtgevers, met een belangrijke rol voor de Medici. Het productieproces van boeken komt vanzelfsprekend aan bod, inclusief de opkomst van de drukpers en haar gevolgen voor Vespasiano en zijn traditionele boekhandel. Een aanstekelijk geschreven boek dat de onstuitbare nieuwsgierigheid en veranderdrang van de renaissance voelbaar maakt. De moderne mens werd geboren. Met illustraties in z/w, een kleurenkatern en uitgebreid literatuuroverzicht.

  • woensdag 26 mei 2021 @ 16:04
    #5
    reactie op (#4) Calamandja

    non-fictie lekker degelijk geschiedenisboek.

    Overigens las ik een paar maanden geleden het boek 'Erasmus, de ster aan Gutenbergs firmament'. Een geweldig boek, waarvan de titel een beetje houterig overkomt, maar wel de lading dekt. Het behandelt het leven en werk van Erasmus in relatie tot een aantal grote tijdgenoten en met name in relatie tot de grootste trend van zijn tijd: de opkomende boekdrukkunst. Hij woonde in Basel gewoon boven de drukkerij die zijn boeken uitgaf! Hij snoof bij wijze van spreke de hele dag drukinkt. Eigenlijk zou je hem de eerste mediaster kunnen noemen omdat er zoveel van zijn werk in druk verscheen. Dat kan overigens ook gezegd worden van keizer Maximilian I...;-).

    Zie: Erasmus, de ster aan Gutenbergs firmament op Ramsj.nl

    In de aanbieding voor 12,50!

    Gewijzigd op 2021-05-26 16:19:28
  • woensdag 26 mei 2021 @ 14:56
    #4
    reactie op (#3) bernard-de-clairvaux

    Weer zo een kanjer met meer dan 500 bladzijden, is het nou literaire non-fictie of historische-op-ware-feiten-gebaseerde fictie.

  • woensdag 26 mei 2021 @ 12:44
    #3
    reactie op (#2) bernard-de-clairvaux

    UPDATE: je raad het al... vanochtend arriveerde hier een recensieexemplaar. 

  • zondag 23 mei 2021 @ 10:32
    #2

    Ik begrijp dat het vandaag op de radio bij OVT wordt besproken, maar dat is misschien al gebeurd. Check even. Het is overigens wel degelijk NON-fictie. Ik heb gisteren een recensie van Simon Schama gelezen en die was positief. Wel leuk dat er een 'italiaans' boek uitkomt richting de (eventuele) vakantie.

    UPDATE: het boek is bij OVT betiteld als boek van de maand en dus ook zeer enthousiast beschreven. De bespreking/discussie ging overigens niet echt verder dan de tekst die hier al op de club staat.

    Gewijzigd op 2021-05-23 11:52:04
  • zaterdag 22 mei 2021 @ 17:25
    #1
    Ross King - De boekhandelaar van Florence
    De renaissance, de boekdrukkunst en
    de veranderende kracht van ideeën.
    528 pagina’s - €34,99

    Zoals de abt eerder aanhaalde, het hoeven niet altijd non-fictieboeken te zijn die op deze club aandacht krijgen; vooral met de komende vakantiemaanden in aantocht, mag ontspanning in een luie zetel onder een boom in de schaduw; althans als er zon is, wat voorlopig een schaars goed is in deze regenachtige lente. Het verhaal speelt zich niet af in de middeleeuwen, we mogen al van renaissance spreken, maar als italofiel durf ik al eens de krijtlijnen niet respecteren.

    Ik ben wel benieuwd of dit boek de moeite waard is, ik heb immers nog geen recensie erover gevonden. Voorlopig moeten we het met de achterflap doen, en die zegt het volgende over dit boek:

    Halverwege de vijftiende eeuw werd gezegd dat alle wijsheid van de wereld in Vespasiano da Bisticci’s boekwinkel in Florence te vinden zou zijn. Daar werden prachtige manuscripten voor de Europese elite geproduceerd en belangrijke werken uit de klassieke oudheid herontdekt en verspreid. De winkel trok de grootste denkers van de stad aan.

    Dan arriveert er in 1476 een nieuwe techniek in Florence. Het nonnenklooster van San Jacopo di Ripoli aan de andere kant van de stad bemachtigt een drukpers van een failliete Duitse drukker. Binnen de kortste keren drukken de hardwerkende nonnen een serie boeken en pamfletten, waarmee een stroom aan politieke, filosofische en religieuze ideeën op gang wordt gebracht.

    In De boekhandelaar van Florence ontsluit bestsellerauteur Ross King het verhaal van een lokale strijd met verregaande consequenties. De stortvloed aan radicale denkstromen die werd ontketend door het gedrukte boek zou de loop van de geschiedenis veranderen; de drukpers vormde de voedingsbodem voor de renaissance en de reformatie, en maakte het pad vrij voor de verlichting – en voor de moderne wereld zoals we die nu kennen.

     

     

    Gewijzigd op 2021-05-22 17:28:36