102 keer bekeken

Middeleeuwse films

 • donderdag 16 september 2021 @ 18:04
  #7
  reactie op (#6) Calamandja

  Wow, wat een recensie! Dat maakt nieuwsgierig. De trailer leek al te hinten op een diepere laag. 

 • donderdag 16 september 2021 @ 16:57
  #6
  reactie op (#4) Calamandja

  Naar aanleiding van het filmfestival in Venetië schreef Jeroen Struys, filmrecensent bij de krant De Standaard, een zeer lovende recensie over de film The Last Duel:

  ‘The last duel’: Ridley Scott schenkt filmfestival Venetië majestueus slotakkoord

  Met The last duel trekt Ridley Scott de ridderfilm het moeras in van MeToo. Het is een schitterende, provocerende film geworden. Op naar de Oscars!

  Met The last duel sloot het 78ste filmfestival van Venetië gisterenavond af op een dissonant maar majestueus slotakkoord, dat nog lang zal nazinderen. De intrigerende ridderfilm zal gegarandeerd nog stof doen opwaaien, gezien het heikele onderwerp en de gewaagde benadering die open staat voor meerdere interpretaties. Benieuwd of zoiets nog kan geapprecieerd worden. 

  Ook op een ander vlak is The last duel een zeldzame vogel geworden: het is zowel een spectaculaire ridderfilm voor een groot publiek, als een film die een volwassen publiek uitdaagt. Dat kon alleen goedkomen in de handen van regisseur Ridley Scott (83!): hij weet hoe je spektakel moet brengen en heeft met Alien en Thelma & Louise al schitterende films gemaakt met complexe vrouwelijke helden. 

  Heikel opzet

  Het zag er immers een heikele opzet uit, een film over het laatste juridische duel dat in Frankrijk werd uitgevochten. Op 29 december 1386 nam schildknaap Jacques de Gris het op tegen de Normandische ridder Jean de Carrouges, die zijn voormalige vriend ervan beschuldigde zijn vrouw te hebben verkracht. Twee mannen vechtend om de eer van een vrouw: dat klinkt als een vreselijk ouderwets idee voor een film anno 2021. Maar dat is het niet geworden, met dank aan het sluwe scenario dat werd geschreven door zijn steracteurs Ben Affleck en Matt Damon, met hun eerste gezamenlijke scenario sinds hun Oscar voor Good Will Hunting. Zo’n onderwerp konden ze niet onder mannen houden – ze kregen hulp van co-scenariste Nicole Holofcener (Can you ever forgive me?). Zij kozen ervoor om het verhaal drie keer te laten vertellen, zodat elke betrokkene zijn versie kan geven. 

  De film is écht spannend op het slagveld, met spectaculaire strijdtonelen, gefilmd op locatie in Frankrijk en in Schotland. Maar je zit pas echt op het puntje van je stoel omdat je wil weten hoe Scott dat in godsnaam gaat vertellen. Hij laat Adam Driver als de welbespraakte Jacques Le Gris en Matt Damon als de wat domme krachtpatser Jean de Carrouges het uitvechten, maar het is uiteindelijk toch Marguerite de Carrouges die het laatste woord krijgt. Ze wordt vertolkt door nieuwkomer Jodie Comer, die na haar opgemerkte rol in tv-serie Killing Eve nu een absolute filmster wordt. Dit is een magistrale film, die de hoop wekt dat cinema een glorieuze toekomst heeft. Ook al vind je die in 1386.

  Gewijzigd op 2021-09-16 17:00:41
 • dinsdag 07 september 2021 @ 14:41
  #5
  reactie op (#4) Calamandja

  Over Vikings gesproken: in Pienza kwam ik puur toevallig een tentoonstelling tegen over een Italiaans modehuis dat gespecialiseerd is in filmkostuums. Dat kan gauw een beetje knullig worden, maar de gebruikte materialen, belichting etc waren echt top. Daaronder dus kostuums uit Vikings, maar ook uit een recente Robin Hood-film en Fellini-films uit de jaren 60. Ik vond het echt een cadeautje om zoiets nog even extra erbij te krijgen.

   

 • dinsdag 07 september 2021 @ 11:10
  #4
  reactie op (#1) bernard-de-clairvaux

  Dank voor de tip, dat zullen we volgen. Ik kan wel genieten van historische films met mooie beelden over hoe het vroeger kon geweest zijn. En ik denk dat deze met de tijd historisch correcter zijn geworden. Tijdens een cursus wees historicus-archeoloog Dries Tys er bijvoorbeeld op dat de serie Vikings zeer goed de cultuur en zeden weergaf van de vikingwereld. 
   

  Wikipedia schrijft o.a. het volgende over The Last Duel:

  The Last Duel is een Amerikaans historisch drama geregisseerd door Ridley Scott en geschreven door Ben Affleck, Matt Damon en Nicole Holofcener. De film is gebaseerd op het boek The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France geschreven door Eric Jager. Het verhaal gaat over twee voormalige vrienden, Jean de Carrouges en Jacques Le Gris, die elkaars vijand worden nadat Carrouges Le Gris ervan beschuldigt zijn vrouw te hebben verkracht. In 2004 bracht auteur Eric Jager met The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France een non-fictieboek uit over het duel tussen ridder Jean de Carrouges en diens schildknaap Jacques Le Gris, het laatste gerechtelijk tweegevecht dat officieel erkend werd in Frankrijk. In 2008 werkte Jager met BBC Four samen aan een docudrama over het historisch duel.

  De beelden zijn in elk geval al prachtig.

  Gewijzigd op 2021-09-07 11:29:52
 • dinsdag 07 september 2021 @ 10:32
  #3
  reactie op (#2) penrose

  Ik snap je reactie wel. Toch helpen dat soort films (en games) wel om mensen te interesseren voor de middeleeuwen. Zonder Errol Flynn had ik nu waarschijnlijk een andere hobby....;-).

 • dinsdag 07 september 2021 @ 09:00
  #2
  reactie op (#1) bernard-de-clairvaux

  Helaas heb ik weer zo mijn bedenkingen bij dit soort films.

  Ik heb nog geen enkele 21ste eeuwse film gezien die het laben "goed" krijgt...  Veel te veel lawaai, te veel geweld, te veel fantasie, te snel flitsende beelden, te donker; kortom: pure nonsens.  De moderne films zijn eigenlijk niets meer dan computergestuurde animatiefilms. 

  Arme wereld!

 • maandag 06 september 2021 @ 22:39
  #1

  Een beetje rondsurfend op Amazon kwam ik het boek 'The last duel' tegen over een waargebeurd verhaal in Frankrijk tijdens de 100-jarige oorlog. Het betrof een duel over eer en wraak rond een verkrachtingszaak. Er stond iets bij over 'SOON TO BE MAJOR MOVIE PICTURE'. Al snel werd duidelijk dat Ridley Scott zich weer gewaagd heeft aan een middeleeuws epos. Zie hier de trailer:

  The Last Duel | Official Trailer | 20th Century Studios - YouTube

  Overigens lees ik ook hele goede berichten over The Green Knight die inmiddels in de theaters draait. Het gaat om een nogal mysterieuze verfilming van een Arthurroman. Zie:

  The Green Knight | Official Trailer HD | A24 - YouTube