531 keer bekeken

RUG: Vikingen waren in 1021 al in Amerika

 • dinsdag 09 november 2021 @ 20:27
  #5
  reactie op (#4) Calamandja

  Wetenschapspodcast Onbehaarde Apen van NRC praatte vorige week over de verre zeereizen van de Vikingen over de Atlantische oceaan. Met de laatste onderzoekstechnieken ontdekken archeologen steeds meer interessante details over die reizen. In een klein uurtje tijd word je bijgepraat:
   

   Precies 1.000 jaar geleden kapte een Viking een Canadese boom (3 november 2021 - 53 min.)

  Dat in de vroege middeleeuwen de noormannen verre zeereizen over de Atlantische oceaan maakten kun je nog steeds zien op IJsland en Groenland, waar ze kolonies stichten. Maar met nieuwe moleculaire technieken ontdekken archeologen nu steeds meer details over die verre reizen. Waarschijnlijk bereikten die Vikingen zelfs de Azoren, zo blijkt uit organische moleculen in lokale meertjes. En we weten nu precies in welke jaar ze in Canada een boom om hakten, omdat in dat hout sporen van een gedateerde zonnevlam is terug te vinden.

 • dinsdag 26 oktober 2021 @ 18:40
  #4
  reactie op (#3) Calamandja

  Als je een kaart bekijkt van de vaarroute lijkt het mij bijna normaal dat ze in het huidige Canada aan land zijn gegaan. (bron: standaard.be)

  Voor alle zekerheid nog volgende melding laugh : "Het begin van de Nieuwe Tijd zal in de schoolboeken niet meteen met vier eeuwen worden vervroegd. De Vikingen bleven immers maar kort in Amerika – volgens de saga’s hoogstens 13 jaar"

  Mij intrigeert het waarom de Vikingen zich daar niet permanent hebben gevestigd.

 • zondag 24 oktober 2021 @ 19:04
  #3

  Inderdaad, precies 1000 jaar geleden.
  De originele studie is hier te vinden: Evidence for European presence in the Americas in AD1021

  Gewijzigd op 2021-10-24 19:05:36
 • zondag 24 oktober 2021 @ 14:20
  #1

  Onderzoekers van de RUG ( steeds ook sterk vertegenwoordigt op de symposia in Zutphen)

  dateren het verblijf van de Vikingen in de Nieuwe Wereld tot op het jaar nauwkeurig: in 1021 precies duizend jaar geleden.

  Margot Kuitems - promovenda - en Michael Dee - promotor - hebben met de koolstofmethode op een jaar nauwkeurig de aanwezigheid van Vikingen in de Nieuwe Wereld vastgesteld.

  IJkjaar voor hen was het jaar 922, toe een grote uitbarsting op de zon plaatsvond waardoor voor dat jaar een piek in de C-14 concentratie waarneembaar werd.

  De door hen in L' Anse aux Meadows ( in noordelijk New Foundland) in stukken hout gevonden bewerkingssporen van metalen werktuigen - die bij de inheemse bevolking

  toen nog onbekend waren - stammen onmiskenbaar van Vikingen, aldus de RUG - onderzoekers.

  Honderdduizend jaar eerder was de moderne mens uit Afrika vertrokken en sommige van hen hadden via de Beringstraat Amerika bereikt. De New-Foundlanders onder hen

   ontmoetten in het jaar 1022 hun Europese soortgenoot.

   

   

   

  Gewijzigd op 2021-10-24 19:05:05

  onderschrift.jpg