2591 keer bekeken

De Zwarte Dood van Dick Harrison

 • zondag 12 december 2021 @ 12:40
  #4
  reactie op (#1) bernard-de-clairvaux

  Ook toen al eiste handel en oorlog dus zijn plek op in dit ondermaanse.

  onderschrift.jpg

 • donderdag 09 december 2021 @ 21:45
  #3
  reactie op (#2) Calamandja

  Ook verrassend veel over het midden-oosten, trouwens. Echt vakwerk.

 • donderdag 09 december 2021 @ 20:44
  #2
  reactie op (#1) bernard-de-clairvaux

  Bedankt voor de recensie. Inderdaad, het is weer een dikke kanjer na zijn boek De Volksverhuizingen.

  Wie meer wil weten over de inhoud kan de inhoudstafel en de eerste bladzijden raadplegen op Google books. Het lijkt me een interessant boek, al zijn er wat hoofdstukken aan Denemarken, Zweden en Noorwegen gewijd.

  Ik ben wel nieuwsgierig wat hij schrijft over abt Gilles van het nabije Doornik.

 • woensdag 08 december 2021 @ 14:08
  #1
  Dick Harrison - De zwarte dood - 496 blz. - € 39,99

  Uitgeverij Omniboek heeft met de Zweedse historicus een sterke troef in handen. Recent verscheen  De Zwarte Dood, een heruitgave van een eerdere publicatie van ca 20 jaar geleden. Voordeel is dus dat het geen makkelijk covid-vehikel is. Het boek staat als een huis en ik schreef deze recensie  (vanzelfsprekend doen 1100 karakters nooit voldoende recht aan een boek van 480 pagina's):

  Rond 1350 werd Europa een aantal malen geteisterd door uitbraken van de pest. Hoewel deze ziekte daarna nog regelmatig rondwaarde is de middeleeuwse zwarte dood in het collectieve geheugen gehecht geraakt. Na een korte medische verkenning beschrijft dit boek uitvoerig de omstandigheden waaronder deze ziekte zo kon huishouden. Met name handel en oorlog droegen bij aan de verspreiding van ratten en vlooien, dragers van de dodelijke bacterie. Ook de sociale, culturele en economische gevolgen worden belicht, met aandacht voor het historisch debat over de daadwerkelijk rol van de pest in een aantal grote maatschappelijke veranderingen. Vanzelfsprekend komen de beperkte geneeskundige inzichten aan bod en ook de tragische vervolging van zondebokken. Een overzicht van de pandemie per Europees deelgebied levert een overdaad aan aangrijpende verhalen, maar ook verrassend concrete statistische details. Zeer aantrekkelijk en degelijk boek over een onderwerp dat blijft intrigeren. Met uitgebreid literatuuroverzicht, kleurenkatern en personen- en plaatsnamenregister.

  Gewijzigd op 2021-12-12 15:15:40