Op het einde van het jaar kom je overal de klassieke eindejaarslijstjes tegen. In de krant De Standaard was er een eindejaarslijstje met de beste boeken van 2021, en er werden weliswaar twee boeken vernoemd die hier op deze club werden vernoemd:
Welk boek van 2021 was voor u het hoogtepunt van het jaar?
Geert Van Der Speeten, redacteur cultuur:
Van de auteur van Van den Vos Reynaerde is alleen de voornaam bekend en het feit dat hij ook de schrijver is van het verloren gegane werk Madoc. In zijn middeleeuwse avonturenroman Willem die Madoc maakte kleurt Nico Dros met veel flair al die onbekende elementen in. De schrijver werd prompt uitgeroepen tot de ‘Nederlandse Umberto Eco’, zijn vuistdikke boek groeide dit voorjaar bij onze noorderburen uit tot een bestseller. Heerlijke vakantielectuur.
Jonas Roelens, recensent
De boekhandelaar van Florence. De renaissance, de boekdrukkunst en de veranderende kracht van ideeën. Opnieuw neemt King je moeiteloos mee in de wereld van de renaissance. Ongelofelijk hoeveel thema’s je kunt aansnijden via één mensenleven. Boekhandelaar Vespasiano da Bisticci is uw toegangsticket tot religieuze schisma’s en intellectuele debatten, en de geur van eeuwenoude manuscripten die verkocht werden in de kronkelende straatjes van zestiende-eeuws Firenze.
En thrillerspecialist John Vervoort stelt: in De boekhandelaar van Florence neemt Ross King je mee naar de 15de eeuw toen de Toscaanse hoofdstad niet alleen uitgroeide tot een baken van kennis en schoonheid, maar oorlogen, epidemieën, aanslagen en ‘gruwelijke moorden en buitensporige wreedheid’ de stad geregeld op haar grondvesten deden daveren.
Bij Annelies Beck, VRT-journalist, schrijver en recensent ligt het boek nog op haar nachtkastje. Een en ander in perspectief zetten, komt de nachtrust ten goede. Ross Kings De boekhandelaar van Florence bood een verhelderende uitstap naar een ander kantelpunt in de geschiedenis. Nieuwe technologieën (de boekdrukkunst) en polarisering legden in de 15de eeuw de wereld in een nieuwe plooi.
Wat de mooiste zin betrof van 2021 was een recensent bekoord door de onvergetelijke termen: ‘tintelteelken’, als 16de-eeuwse woord voor de clitoris, opgedist door Herman Pleij in Oefeningen in genot. Liefde en lust in de late Middeleeuwen.
Wat het beste geschiedenisboek van 2021 betreft weten we intussen met zijn allen dat Erasmus, dwarsdenker. Een biografie van Sandra Langereis de prijs won. In de top 5 stond troffen we geen boek over de middeleeuwen aan. De Bourgondiërs van Bart van Loo blijkt nog altijd het meest populaire boek te zijn.