639 keer bekeken

Podcast ‘Middeleeuwse Toestanden’

 • zaterdag 26 februari 2022 @ 10:58
  #3
  reactie op (#2) bernard-de-clairvaux

  Ik luister momenteel de podcast Wereld van Wildevrouwvan Jeroen Olyslaegers. Het is een complete onderdompeling in het bruisende, gistende Antwerpen van de jaren 1550/75 en biedt achtergromd bij zijn roman Wildevrouw.

 • dinsdag 28 december 2021 @ 18:00
  #2

  Leuk dat je deze podcasts hier vermeldt! Ik heb deze week 3 afleveringen beluisterd tijdens mijn (intussen) afgezaagde covid-wandelingetjes. Overigens wel 5kg afgevallen in de zomermaanden en die zijn er nog steeds niet aangekomen...dankzij die ommetjes.

  Die Leidse middeleeuwers hebben ook een gewone website met superleuke artikelen. Nu ik het type, vermoed ik dat we die al eens hebben getipt. Whatever, hier de link: Leiden Medievalists Blog (ik zie nu dat eea in het engels is).

   

 • dinsdag 28 december 2021 @ 13:44
  #1

  Vanuit het leidenmedievalistsblog lanceren mediëvisten van de Universiteit Leiden de podcast Middeleeuwse Toestanden over de middeleeuwen. Er zijn nu reeds vier afleveringen beschikbaar via volgende kanalen: SoundcloudGoogle Podcasts en Spotify.

  In deze podcast worden mythes over de Middeleeuwen besproken en waar nodig bijgesteld en weerlegd. Jip Barreveld en Marisa den Hartog zijn de presentatoren en gaan in gesprek met Leidse mediëvisten over specifieke misverstanden over de Middeleeuwen: hadden vrouwen toen geen macht? Stierf iedereen jong? At men alleen maar vlees? Met hun podcast hopen ze accurate kennis over de Middeleeuwen te delen met een breder publiek.

  Op het Leiden Medievalists Blog delen inmiddels al meer dan 40 Leidse onderzoekers elke twee weken een blog over hun onderzoek met een breder publiek; niet zonder succes: het blog werd al meer dan 250 duizend keer bekeken en recentelijk vierde het blog nog haar 100e publicatie. Met de podcast ‘Middeleeuwse Toestanden’ hoopt het team voort te bouwen op het succes van het blog en weer een ander publiek aan te spreken.

  Het eerste seizoen van ‘Middeleeuwse Toestanden’

  Het eerste seizoen van ‘Middeleeuwse Toestanden’ is nu beschikbaar en bestaat uit 4 afleveringen en een korte trailer. In de eerste aflevering stellen de presentatoren Jip Barreveld en Marlisa den Hartog zichzelf voor en bespreken ze wat we nu eigenlijk bedoelen met de Middeleeuwen – van wanneer tot wanneer liep die periode eigenlijk en waarom bestaan er zoveel misverstanden over? In aflevering twee gaan de presentatoren in gesprek met Leidse historica Margreet Brandsma over de machtspositie van vrouwen in de Middeleeuwen. Was er een rol weggelegd voor vrouwen binnen de politieke arena van de Middeleeuwen? De derde aflevering bestaat uit een gesprek met cultuurhistoricus Thijs Porck over ouderdom in de Middeleeuwen. Werden mensen überhaupt oud in de Middeleeuwen en hoe dacht men toen over de ouderdom na? In de laatste aflevering van het eerste seizoen wordt gesproken met archeologe Martine van Haperen over de eetcultuur van de Middeleeuwen. At men alleen maar vlees of waren er ook vegetariërs?

  Het eerste seizoen bespreekt zo drie hardnekkige mythes over de Middeleeuwen, maar er zijn nog veel meer misverstanden die het podcast team zou willen bespreken: Was het toen echt zo vies? Dacht men echt dat de wereld plat was? Was kritiek op de kerk toen echt uit den boze? Over een tweede seizoen wordt daarom al nagedacht!

  Gewijzigd op 2021-12-28 20:46:50