2763 keer bekeken

Bouwersdag in 2022?

 • zondag 05 juni 2022 @ 09:29
  #71
  reactie op (#69) Calamandja

  Hartelijk dank, voorman, dit waardeer ik!

  marc

 • zaterdag 04 juni 2022 @ 12:56
  #70
  reactie op (#69) Calamandja

  Wat de twee grote glasramen betreft in de kruisbeuk van de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal vind je op de volgende website een mooie video erover met enkele woorden uitleg: https://www.cathedralisbruxellensis.be/nl/onze-glasramen/

 • zaterdag 04 juni 2022 @ 11:52
  #69
  reactie op (#63) penrose

  Beste Penrose,

  Op uw vraag hieronder enkele foto's met betrekking tot het Coudenbergpaleis, bij eventuele vragen zal onze paleizenexpert Marjoke, die op de eerste foto enthousiast de weg wijst, wel de nodige antwoorden kunnen formuleren. Het betreffen foto's die ik zelf heb genomen of die ik van de Twitteraccount van een zekere Hans Busio heb overgenomen, hopelijk neemt hij het mij niet kwalijk... (je kan op de foto klikken voor een vergroting)

   

 • zaterdag 04 juni 2022 @ 11:01
  #68
  reactie op (#66) Marjoke

  Marjoke, ik plaats mijn foto's eerst op een gesloten album op Pinterest, waar geen limieten gelden, en dan link ik ze naar de club.

 • zaterdag 04 juni 2022 @ 08:59
  #67
  reactie op (#65) antonius_

  Quote: antonius_

  vrijdag 03 juni 2022 @ 18:10

  Penrose, ik kon er ook niet bij zijn.Maar met welk uitstapje zouden wij jou een warm bad kunnen geven ? Vertel het hier want hier zijn wij ook voor elkaar.Met warme badgroet,Antonius

  Dank je, Antonius!

  In feite kan ik nergens naartoe: heb geen auto, kan maar een paar honderd meter gaan, heb eigenlijk helemaal niets...  Maar ik voel me er goed bij, hoor, ben niet ziek!

  Brugge interesseert mij nog het meest.  Gaan jullie daar nog naartoe?...  Ik hoor het wel,

  marc

   

 • vrijdag 03 juni 2022 @ 18:17
  #66
  reactie op (#64) Calamandja

  Waar plaatste jij jou foto's ook al weer, voordat ze op de club zet? 

  Klik hier om naar de website te gaan
 • vrijdag 03 juni 2022 @ 18:10
  #65
  reactie op (#63) penrose

  Penrose, ik kon er ook niet bij zijn.

  Maar met welk uitstapje zouden wij jou een warm bad kunnen geven ? Vertel het hier want hier zijn 

  wij ook voor elkaar.

  Met warme badgroet,

  Antonius

  onderschrift.jpg

 • donderdag 02 juni 2022 @ 11:01
  #64
  reactie op (#63) penrose

  De foto's zullen er wel komen. Ik dacht aan de miniaturen, maar op jouw vraag zal ik ook wat uit de Coudenbergkelders plaatsen.

 • woensdag 01 juni 2022 @ 08:29
  #63
  reactie op (#62) Calamandja

  Ben behoorlijk jaloers over de ondergrondse resten van Coudenberg...

  Helaas is het mij om medische redenen niet meer mogelijk om zulke tochten te ondernemen!  Ander was ik erbij geweest, daar mag je zeker van zijn.

  Hopelijk volgen er nog foto's?...

  marc

 • maandag 30 mei 2022 @ 10:34
  #62
  reactie op (#61) Marjoke

  Ik mocht deze morgen volgend verslag ontvangen van onze respectabele abt Bernardus. Ik heb het met minimale wijzigingen overgenomen, en zal het later wat aangedikt met foto's als nieuwsbericht op de clubhome plaatsen.
   

  Verslag Brussel

   

  Was het de elfde keer? De covidjaren gooien de herinneringen wat in de war, maar na 2,5 jaar konden de Kathedralenbouwers elkaar weer echt ontmoeten. De traditie van een jaarlijkse ontmoeting bracht ons dit maal in Brussel. Als hoofdstad van de EU figureert Brussel regelmatig in het nieuws en dan vergeet je bijna dat deze stad ook in de periode 1450-1550 een prominente rol speelde in de Europese politiek. Allereerst onder de Bourgondische hertogen, later onder de Habsburgers die de scepter overnamen in de Lage Landen.

   

  Nagenoeg stipt om 10.00 uur verzamelde de club in een hippe koffietent, tegenover BOZAR. De koffie was de ideale opkikker om heuvelop ons eerste doel te bereiken: Het Bellevuepaleis en de ondergrondse resten van het Coudenbergpaleis, ooit de residentie van de Bourgondische en Habsburgse landsheren. Dit complex brandde in 1731 af, als gevolg van een keukenbrand. Dat is echter de officiële versie, want men vermoedt dat de brand begon in de adellijke woonvertrekken. Als ware archeologen dwaalden we door de ondergrondse gangen, waarvan één ooit een gewone straat was. Deze Isabellastraat werd later letterlijk overbouwd met diverse paleisuitbreidingen en daarom liepen we dus letterlijk in de voetsporen van middeleeuwse Brusselaars. Ook de kelders onder de Aula Magna behoorden tot het traject. Daar zagen we nog resten van de tegelvloer van deze enorme audiëntiezaal. Hier stond de troon van Karel V, die ooit regeerde over een rijk waar de zon nooit onderging. Ook zagen een sluitsteen van een gewelf met daarop 3 vuurslagen, één van de emblemen van de Bourgondische hertogen.

   

  Na deze indrukwekkende tijdreis en een koffiemoment doken we de geschiedenis van België in. Ooit was het Bellevuepaleis een museum over België én haar koningshuis, maar de Leopolds en Alberts waren ver te zoeken. We vermoedden dat dit wel eens te maken kan hebben met de ingewikkelde politieke situatie van België, waar teveel aandacht voor een unitair staatshoofd niet door iedereen gewaardeerd wordt. We kregen een keurig lesje staatsrecht, maar de vele historische en gebruiksvoorwerpen brachten de Belgische geschiedenis toch aardig in beeld.

   

  De lunch werd gebruikt op het buitenterras van het museumcafé van de Koninklijke Bibliotheek (KB). De kaart was wat cryptisch, maar de lunch smaakte goed en bood natuurlijk ook ruimte voor discussie. Zoals: klopt het dat vrouwen in de loop der tijden minder autonomie kregen of waren de middeleeuwen effectief een golden age voor vrouwen? En zo ja, waarom en wanneer veranderde die situatie precies? Een vraagstuk waar de wetenschap nog niet uit is, dus wie zijn wij om daar een finaal antwoord op te geven? Wel leuk!

   

  De Koninklijke Bibliotheek is een betonnen doolhof dat sinds een jaar een fantastische presentatie huisvest van haar Middeleeuwse handschriften onder de naam: Bourgondische Librije. Natuurlijk een ideaal vervolg op het ochtendprogramma. Over 2 verdiepingen zijn zo’n 100 manuscripten en/of miniaturen tentoongesteld, onder perfecte condities en met optimale verlichting. Multimedia-panelen geven uitgebreide informatie. Naast de vele handschriften zagen we ook diverse schilderijen, sculpturen, wapens en gebruiksvoorwerpen die zorgden voor extra context bij de boeken. Het was een heerlijke onderdompeling, waar we ons na zo’n 2 uur aan moesten ontworstelen.

  Volgende halte: De St Goedele Kathedraal. Alle goede dingen komen in drieën en een bezoek aan een kathedraal is de perfecte finale van een Bourgondische trilogie. In de glasramen is onder meer Karel V afgebeeld, onder wiens bewind de kathedraal werd gefinaliseerd.

   

  Na dit inhoudelijk programma doken de Kathedralenbouwers het wereldse Brussel in. De eerste halte was het traditierijke café ‘A La Mort Subite’. Goede biertjes en natuurlijk Cola Light(s) met ijs en een schijfje citroen. Door de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en toeristenmassa’s begaven we ons vervolgens naar restaurant ‘Bij den Boer’, ook een nostalgische plek voor onze hoofdbouwmeester. Ondanks de naam is dit restaurant gespecialiseerd in visgerechten. Er was volop tijd voor herinneringen, discussie en nieuwe (vakantie)plannen.

   

  Rond 20h30 namen we hartje stad afscheid. Twee bouwers bleven nog een nachtje slapen. De overige vier wandelden terug naar de parkeergarage. Tijdens de terugweg kwamen we nog hele stukken stadsmuur tegen zoals we die tijdens onze stadswandeling ook waren tegengekomen op de meest onverwachte plekken, soms compleet ingekapseld in moderne bebouwing. Het was weer een historische ervaring en natuurlijk kijken we er naar uit weer samen te komen in Gouda. We hopen van ganser harte dat dan ook onze andere clubvrienden er weer bij zijn. Iedereen een fijne zomer gewenst!

  Gewijzigd op 2022-06-02 11:07:54