2825 keer bekeken

septemberdag: Gouda?

 • zondag 02 oktober 2022 @ 22:11
  #53

  Ik ben blij dat jullie het zo naar je zin hebben gehad. Leuk verhaal leuke foto's. Tot volgend jaar. Waar dan ook in de Benelux. 

  Kunnen we eigenlijk ons bezoek gebied niet uitbreiden naar Luxemburg? Zomaar ineens een wild idee.

  Klik hier om naar de website te gaan
 • donderdag 29 september 2022 @ 14:32
  #52

  Dit is het verslag dat ik van Antonius en Bernardus heb ontvangen:

  2022.09.24 Gouda - bouwersdag

   

  De Meteo van zaterdag 24 september om 06:20 uur geeft grijs en druilerig weer met een temperatuur tussen de 13 en 17 graden Celsius. Verscheidene Bouwers zijn al uit de veren, of zelfs al op weg naar Gouda, stad aan de samenvloeiing van Hollandse IJssel en de Gouwe en doel van de tweede  Bouwers-ontmoeting van 2022, en de 12e sedert 2008. Brussel stond in mei op het programma.

  Gouda ontving in 1272 van Floris V stadsrecht. In de 14de eeuw was het een heerlijkheid, onder meer in bezit bij Jan van Beaumont en Jan en Guy van Blois. Het was een handelscentrum: er werd tol geheven van schepen die soms verplicht waren de vaarroute  langs Gouda te nemen. Deze route door de Hollandse binnenwateren was veiliger dan de vaarroute over zee.

  Bekendste monumenten zijn de Grote of St.-Janskerk, een laat-gotische kruisbasiliek met verdubbelde zijbeuken, herhaaldelijk herbouwd en vergroot, het laat-gotische Stadhuis (1450-1452) en De Waag (begonnen in 1668; P. Post). In 1514 had Gouda meer dan 20.000 inwoners en ze had tot 1795 zitting in de Staten van het gewest, als een van de zes grote steden van Holland.

  We zouden het allemaal en nog meer tegenkomen in het programma dat Marjoke en Hans hadden voorbereid. Om 10:00 uur werd verzameld in Café Gouds Glas aan de Markt. Bij de ontmoeting was er vooral aandacht voor de ster-leden die door omstandigheden er niet bij waren, doch die door warme groeten en Apps over en weer er wel bij waren: Lucy, Marie-Christine, Marjoke en ridder Johan. In 2023 zouden we weer voltallig moeten zijn. We keken elkaar eens diep in de ogen en waren na de tassen koffie klaarwakker voor de dag.        

  Om 10.40 uur klopten we aan bij de Kamphuisen Siroopwafelfabriek voor een leuke, leerzame en lekkere excursie. De siroopwafel is vanaf 1810 een specialiteit uit Gouda, weliswaar met Duitse roots. Na een dia-presentatie een heus bezoek aan de bakkerij, de trap op naar de kluis met het verzegelde recept. Daarna in de koker-glijbaan weer terug naar de grond.

  Rond half twaalf wandelden we langzaam naar het waterfront van de Hollandse IJssel voor ons lunchadres. Eerste halte was de Donkere Sluis, mede als eerbetoon aan de Van Rossems die zo’n mooi tv-portret van Gouda maakten. Via de Oosthaven – langs het sterfhuis (29 october 1590) van literator Dirck Volkertsz Coornhert – en de Korte Noodgodsstraat naar de Barbaratoren aan de Kuiperstraat leidt het pad en dan via het Raam naar Museumhaven Gouda, gelegen in de kolk achter de Mallegatssluis.

  De museumhaven ligt vol varend erfgoed - zoals de klipper Johanna - van de vroegere Nederlandse binnenvaartvloot, met van die prachtig grote zwaarden om de drift te beperken. Maar… aan de haven lagen ook onverwachte schatten voor geo-cachers Vanessa en Nicolas.

  De lunch in de authentieke sluiswachterswoning het IJsselhuis was voortreffelijk. Het Livar varken, kroketten en de bieren van Gulpen zijn de favorieten. We leerden bij dat in de vijftiende en zestiende eeuw de Vlaamse steden grote afnemers van het Goudse bier waren. Er waren maar liefst 200 brouwers in de stad. Wanneer de Gouwenaars te weinig bier leverden, klaagden de steden dat ze een groot gebrek aan bier hadden. Minstens zo interessant was het technisch college over het belang van keramische stenen en metselprecisie in het productieproces van de hoogoven.

  Op de route naar de St.-Janskerk werden we herinnerd aan de Goudse jeugd van Erasmus: “Zotheid verlengt de jeugd en weert de ouderdom” stond op een gevel geschreven. We traden al vaker in zijn voetsporen tijdens bouwersdagen in Deventer, Bergen op Zoom en Brussel.  Langs Molen ‘t Slot gingen de stappen naar het Houtmanplantsoen om de restanten van het  kasteel van de heren van Blois te zien: een verdwenen kasteel is natuurlijk een dèja vu voor de Bouwers. Overigens kwamen we ook een voormalige watermolen tegen. Ondanks de continue inspanning om de stad droog te houden, vond men het blijkbaar logisch om water vanuit de IJssel terug de stad in te laten stromen om een watermolen aan te drijven. Nederlands waterbeheer om zijn smalst…what’s new?

  Aan de Jeruzalemstraat had de twaalfkantige Jeruzalemkapel met zijn stergewelf uit steen zijn deur voor ons open laten staan. De kerk werd rond 1500 gebouwd door een priester die terugkeerde van een pelgrimage naar het Heilig Land.

  De St.-Janskerk met zijn serie gebrandschilderde ramen van de gebroeders Crabeth is in vol ornaat. Er loopt onder de vlag 750 jaar Gouda, de tentoonstelling “Beleef het wonder van Gouda”. De Altaarstukken zoals die in 1570 in de kerk stonden zijn teruggeplaatst en in Museum Gouda konden we de Originele ontwerptekeningen (cartons) op rol bewonderen. Museum Gouda heeft ook ruimte gereserveerd voor de ambachtelijk producten van het Goudse plateel en de Goudse tabakspijpen.

  Voor de borrel worstelden we ons door de kermis nog even naar het stadhuis, een Vlaams bouwproject uit de stal van het geslacht Keldermans. Ook de waag werd bewonderd, hoewel het feitelijk buiten de krijtlijnen van de middeleeuwen hoort. Het is een typisch product van de Hollandse 17de eeuw, ontworpen door Pieter Post.

  De eerste borrel was een toast op de nieuwe boreling Imar, een telg van trotse Antonius. Ook andere persoonlijke zaken krijgen aandacht. Vanessa is geswitcht van job: van de stevige Zweedse auto-industrie naar de precisie van Amerikaanse medische apparaten en toestellen. 

  Het diner bood voor ieder voldoende keus en een enkele bouwer waagde zich aan de Goudse kaas als smaakmaker bij hun gerecht. Het dispuut spitst zich toe op recente uitgaven over de belangwekkende periode tussen 500 en 1500: “Femina” van Janina Ramirez werd daarbij niet overgeslagen. En jahoor, dan gaat het ook weer over Hildegard van Bingen.

  Het was weer een gezellige dag in een gemoedelijke stad. De bouwers kijken alweer vooruit en fantaseren over hun voldoende pelgrimage.

  Gewijzigd op 2022-09-29 15:28:42
 • donderdag 29 september 2022 @ 09:31
  #51

  Hee Marjoke, in klad aangeleverd dus de grote chef zal het zsm plaatsen. We vonden de wafelexcursie erg leuk. Oók geschiedenis en een sympatieke variant van een 'tourist trap'. Johan en jij kunnen nog gebruik maken van de kaarten tot in volgend jaar, dus daarover hebben we contact per mail. Aan het eind van de route zit een rustige glijbaan, die wat klimwerk vergt. Je kunt echter via een andere route terug. Kun je ook overleggen met het aardige personeel.

   

 • vrijdag 23 september 2022 @ 20:36
  #49
  reactie op (#47) antonius_

  Er gebeuren hier mooie dingen tussen clubleden

 • vrijdag 23 september 2022 @ 20:04
  #48
  reactie op (#47) antonius_

  We zijn veilig thuis gekomen. Nicolas en Vanessa, hartelijk bedankt.

   

  we zullen er definitief niet bij zijn. 

  pook al zou ik vervoer hebben, het is beter voor mijn herstel als ik thuis blijf. 
   

  veel plezier morgen

  Klik hier om naar de website te gaan
 • vrijdag 23 september 2022 @ 19:42
  #47
  reactie op (#45) Marjoke

  Heel gaaf van Maerlant en Vanessa. 

  onderschrift.jpg

 • vrijdag 23 september 2022 @ 11:35
  #46
  reactie op (#45) Marjoke

  Dat is goed nieuws en we horen details van Nicolas en Vanessa. Overigens: Jullie tickets voor het stroopwafelgebeuren staan in reserve, dus je kunt er later met zijn 2'en heen. Moeten we per mail even met elkaar afstemmen.

 • vrijdag 23 september 2022 @ 09:37
  #45

  Dank jullie wel allemaal voor alle lieve woorden. Ik vind heel jammer dat ik er morgen niet bij kan zijn. Wat wel blij om ben is dat ik vandaag naar huis kan dankzij Nicolas en Vanessa. Alles wat er nog minstens een dag langer geduurd en was wel onzeker over onze auto mee kwam.

  Dank jullie wel allemaal voor alle lieve woorden. Ik vind heel jammer dat ik er morgen niet bij kan zijn. Wat wel blij om ben is dat ik vandaag naar huis kan dankzij Nicolas en Vanessa. Alles wat er nog minstens een dag langer geduurd en was wel onzeker over onze auto mee kwam.

  Veel plezier morgen 

  Klik hier om naar de website te gaan
 • vrijdag 23 september 2022 @ 08:12
  #43
  reactie op (#40) Marjoke

  Wat vervelend voor je. Sterkte met het herstel. Laat van je horen hoe het herstel gaat.

  Enne..Johan..ook nog een beetje gefeliciteerd met je verjaardag.

  onderschrift.jpg

 • woensdag 21 september 2022 @ 16:19
  #41
  reactie op (#40) Marjoke

  oei veel beterschap toegewenst en laat je maar eens goed verwennen door Johan .frown