271 keer bekeken

Robrecht de Fries - Kees Nieuwenhuijsen

 • zaterdag 14 mei 2022 @ 13:57
  #1
  Robrecht de Fries - Kees Nieuwenhuijsen 
  € 24,99 - 304 pagina’s

  Middeleeuwen-deskundige Kees Nieuwenhuijsen presenteert in zijn boek Robrecht de Fries, een toegankelijke biografie van een machtige en daadkrachtige bestuurder.
   

  Graaf Robrecht de Fries (r. 1071-1093) behoeft in Vlaanderen geen toelichting. Maar hoewel hij een cruciale rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het graafschap Holland, weten nog maar weinig Nederlanders wie hij was. Hij dankte zijn bijnaam De Fries (‘De Hollander’, zouden we nu zeggen) aan zijn huwelijk met de weduwe van graaf Floris I van Holland. Robrecht nam zijn bruid mee naar Vlaanderen en plaatste haar zoon Dirk V in Holland op de troon. Dirk werd door de bisschop van Utrecht verdreven, maar Robrecht wreekte die daad, waarna Dirk zijn rechtmatige plaats weer kon innemen en diens nakomelingen nog meer dan twee eeuwen lang over het graafschap heersten.

  Graaf Robrecht heerste aan het eind van de elfde eeuw over Vlaanderen en was regent van Holland. Door Robrechts toedoen hebben beide graafschappen zich zelfstandig en in vrijheid ontwikkeld. Nieuwenhuijsen schetst in zijn boek een zo compleet mogelijk beeld van de prestaties van graaf Robrecht en de tijd waarin hij leefde.

  Graaf van Vlaanderen, held van Holland

  Robrecht de Fries († 1093) is een naam die tussen de groten van zijn tijd hoort. Als tweede zoon van de graaf van Vlaanderen was hij geen erfgenaam, maar door zijn huwelijk met Gertrude, een gravin-weduwe, werd hij regent van Holland. Na de dood van zijn broer wist hij ook de macht over Vlaanderen te veroveren. Robrecht was een machtige en daadkrachtige bestuurder. Hij was bevriend met koningen en keizers, had persoonlijk contact met de paus en benoemde bisschoppen. Door zijn toedoen hebben de graafschappen Vlaanderen en Holland zich zelfstandig en in vrijheid ontwikkeld. In een roerige periode van kruistochten, de Investituurstrijd en oorlog kwamen ze tot grote bloei.

  Over de auteur

  Dr. Kees Nieuwenhuijsen (1954) studeerde biologie aan de universiteiten van Utrecht en Rotterdam. Hij is deskundige op het gebied van de Middeleeuwen en enthousiast re-enactor. Eerder verschenen van hem Strijd om West-Frisia en De Slag bij Vlaardingen, 1018.

   

  meer info over Robrecht de Fries op Wikipedia: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Robrecht_I_de_Fries

   

  Gewijzigd op 2022-05-14 18:48:25