281 keer bekeken

De Reynaert - Frits van Oostrom

 • maandag 09 januari 2023 @ 21:48
  #4
  reactie op (#3) maerlandt

  Het is wel een kanjer van 600 bladzijden, die dan ook 50 euro zal kosten. Verschijningsdatum is voorzien in mei 2023.
  De uitgeverij schrijft er het volgende over:

  Een meesterlijk boek over een tijdloos meesterwerk dat ons doet lachen en huiveren om onszelf

  Van den vos Reynaerde geldt als het meesterwerk van de Nederlandse middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Steevast als nummer 1 of 2 op canonlijstjes; nog altijd een succesnummer op school; voorwerp van duizenden publicaties; inspiratiebron voor nieuwe navertellingen, toneel, beeldende kunst, toerisme en vossenkitsch; en inmiddels via vertalingen wereldwijd verspreid. Wat is toch het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook als een moderne roman leest, en zoveel heeft betekend voor zovelen? Met het enthousiasme van de levenslange liefhebber besloot Frits van Oostrom om een boek te wijden aan zijn visie op de Reynaert, als een ode aan de tekst en aan zijn vak. Met het doel te laten zien wat de Reynaert zo uniek maakt voor al die generaties liefhebbers en onderzoekers die – soms tot op het obsessieve af – met deze tekst hebben geleefd. En uiteindelijk gaat het ook over Van Oostroms eigen levenslange omgang met onze beroemdste middeleeuwer: een vos.
  De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk biedt in zijn breedte en diepte een weergaloos panorama van literatuur, geschiedenis en wetenschap. 

  Gul in kleur geïllustreerd, en met een nieuwe editie naar alle bronnen van de Middelnederlandse tekst, met woordverklaring en verantwoording, door Ingrid Biesheuvel en Frits van Oostrom.
  Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar te Utrecht. Hij ontving talloze prijzen en eerbewijzen, waaronder de AKO Literatuurprijs, de Spinozaprijs en in Vlaanderen de Keizer Karelprijs en de Gouden Penning van de Belgische Academie van Wetenschappen. Zijn meest recente boek, Nobel streven, werd in 2018 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.
  ‘Frits van Oostrom wil je alleen al om zijn schrijfstijl lezen.’
  Vrij Nederland

 • maandag 09 januari 2023 @ 16:39
  #3
  reactie op (#1) Calamandja

  Boek "Maerlants wereld " gelezen en rust nu in de boekenkast .

  Ben benieuwd naar dit volgende boek van hem , Maerlant was wel een boek die vlot las dus hopelijk ons "Voske " ook ...crying

 • maandag 09 januari 2023 @ 15:29
  #2
  reactie op (#1) Calamandja

  Daar zal hij alle vossen-jagers blij meemaken.

  onderschrift.jpg

 • zondag 08 januari 2023 @ 18:54
  #1


  Het zal nog even duren, maar Frits van Oostrom is bezig met een boek over het middeleeuwse werk Van den vos Reynaerde. Het boek dat bij Prometheus zal verschijnen zal niet alleen gaan over de avonturen van de vos, maar ook over talloze wetenschappers die jaren van hun leven hebben gestoken in het ontraadselen en duiden van de tekst.

  Van Oostrom publiceerde eerder het boek Maerlants wereld (1996) waarvoor hij de AKO Literatuurprijs won, vorig jaar ontving de Utrechtse hoogleraar de Libris Geschiedenis Prijs voor Nobel streven
   

   

  Gewijzigd op 2023-01-09 21:43:59