789 keer bekeken

Het verhaal van Vlaanderen op tv

 • zondag 05 maart 2023 @ 17:23
  #6
  reactie op (#3) maerlandt

  Binnenkort een verplicht boek voor elke Vlaming....(vanaf mei)

  1302 - Het verhaal van een mythe
  Het volledige verhaal van de guldensporenslag
  Rolf Falter  

  Hoe 1302 een jaar voor de geschiedenisboeken werd

  1302 is een historisch jaar. Vlaanderen dankt er zelfs zijn feestdag aan: 11 juli, de dag waarop in Kortrijk de Guldensporenslag werd uitgevochten. Lange tijd was 1302 ook het onderwerp van talloze polemieken en mythes. Wat maakt 1302 zo iconisch?

  Het verhaal van 1302 begint met het economisch welvarende Vlaanderen dat ten prooi valt van een sluwe Franse koning. 
  Maar wanneer al lang gistende spanningen in de Vlaamse steden tot explosie komen, stort het Franse bouwwerk in. Niet alleen komt er een einde aan ruim 100 jaar Franse glorie, het conflict zet ook een burgeroorlog in Vlaanderen in gang die de regio zijn economische suprematie zal kosten.

  In dit nieuwe boek brengt Rolf Falter het sleuteljaar 1302 weergaloos tot leven. Hij verzamelt de laatste historische inzichten, plaatst de Guldensporenslag in de bredere tijdsgeest en reconstrueert een meeslepend verhaal vol onverwachte wendingen. Falter bewijst dat de feiten rond 1302 ook zonder romantisering tot de verbeelding spreken.

  Ten slotte gaat hij in op hoe die feiten eeuwen later toch een eigen leven zijn gaan leiden, van Consciences De leeuw van Vlaanderen tot de Vlaamse feestdag.

  Gewijzigd op 2023-03-05 17:25:05
 • zondag 29 januari 2023 @ 11:03
  #5
  reactie op (#3) maerlandt

  Mensen willen soms dat "fantasie" echt waar is.

   

  onderschrift.jpg

 • dinsdag 24 januari 2023 @ 13:01
  #4
  reactie op (#3) maerlandt

  Dat is goed, dat er veel discussie is over geschiedenis. En veel mensen zoeken nu via Google meer details op over de Guldensporenslag en andere Vlaamse geschiedenisfeiten. Veel Vlamingen zitten nog met de roman van Conscience tussen hun oren.

  Ik denk dat ik het op deze club al eens heb gepost maar ik ben het niet zeker. Historica Elisa Demets heeft onderzoek gedaan naar de Jan Breydels, er waren er meerdere op het slagveld in 1302 maar geen van hen speelde een belangrijke rol. Pas jaren later werd Jan Breydel via fake geschiedschrijving als compagnon van Pieter Deconinck naar voor gebracht.

  Zie VRT : Moet Brugse Jan Breydelstadion veranderen in Pieter de Coninck­stadion? "Jan Breydel is fake news uit de middeleeuwen"

   

 • dinsdag 24 januari 2023 @ 11:01
  #3
  reactie op (#2) Calamandja

  Wat een reactie's in de krant over het niet vernoemen,van Jan Breydel , wat een schok !!!!

  Vele mensen beschouwen het verhaal van Hendrick Conscience " De Leeuw van Vlaanderen " als een realistische romance .

  Niet wetend dat onze Jan Breydel "maar" een beenhouwer was en vlees leverde aan de soldaten en niet op de bres stond met Pieter de Coninck  die de Brugse metten delegerde .

 • zondag 22 januari 2023 @ 14:31
  #2

  Inderdaad een mooi overzicht van de geschiedenis van dat klein lapje grond dat nu Vlaanderen heet. Er is ook een mooi boek over de reeks met heel wat verdere verwijzingen per aflevering naar wetenschappelijke literatuur voor diegenen die zich verder willen verdiepen, waarbij wat vroege middeleeuwen betreft, Luit van der Tuuk uitbundig aan bod komt.

 • zaterdag 21 januari 2023 @ 12:28
  #1

  Met veel plezier is het kijken naar Het verhaal van Vlaanderen op de Belgische zender.

  De aflevering over de wording van Vlaanderen, Boudewijn die Judith van Francië -dochter van Karel de Kale- schaakt 

  en aan het eind - als schoonzoon- enige stukken land krijgt waaruit Vlanderen gaat groeien / zijn.

  Hier wel links met het hier en nu. Archeologen in de stad Gent die stuiten op - waarschijnlijk, maar voor de gepassioneerde, wel zeker -  het graf

  van Judith, de moeder van alle Vlamingen; dat toont men en maakt het archeologen-werk meteen relevant.

  Voor ieder een fris en helder weekend

  onderschrift.jpg