80 keer bekeken

Karel ende Elegast

 • maandag 17 april 2023 @ 21:47
  #1
  Vertellen is een kunst - Jozef Janssens. 
  De geschiedenis van Karel ende Elegast. 
  240 pagina's - 27,50 euro. 

  Vertellen is een kunst is het nieuwste boek van Jozef Janssens. De aanleiding voor dit boek is als volgt (uit het inkijkexemplaar):

  "Ik wilde mij nog een keer bezighouden met een van mijn jeugdliefdes: Karel ende Elegast. Om eerlijk te zijn: dat besluit werd geïnspireerd door mijn ‘partner in crime’ Frits van Oostrom, die zijn briljante carrière wil afsluiten met een boek over de Reynaert."

  De uitgever vertelt er het volgende over:

  Er is vermoedelijk geen enkele andere historische figuur die zo vaak werd gebruikt, misbruikt, vertekend en voor ideologische karren werd gespannen als Karel de Grote († 814).

  De vele middeleeuwse Karelverhalen bevestigen zijn bijzondere status. Karel ende Elegast bleef eeuwenlang bijzonder populair. De onbekende dichter laat de keizer, op bevel van God, ’s nachts anoniem door een donker bos trekken om te gaan stelen. Hij komt er zijn afvallige leenman Elegast tegen die een meesterdief blijkt te zijn…

  Een keizer die uit stelen gaat?! Jan van Boendale en Jacob van Maerlant, twee andere grootheden uit de middeleeuwse literatuur, waren verontwaardigd over zoveel roddels over de grote Karel. De lezers en luisteraars van toen hadden lak aan deze bedenkingen en smulden van dit verhaal vol oeroude motieven, gebracht door een geniale verteller met een boodschap.

  Professor Jozef Janssens, specialist middeleeuwse literatuur, reconstrueert in deze studie niet alleen de vele gezichten van de keizer, maar ook hoe middeleeuwse epische dichters te werk gingen in een creatief samenspel tussen verteller en publiek – de kunst van het vertellen.

  Het eigenaardige aan dit boek is dat de uitgever geen afbeeldingen wilde om zo de prijs van het boek te drukken; deze zijn vervangen door verwijzingen naar internetafbeeldingen. Dit lijkt handig bij een e-book, maar bij een papieren versie komt mij dit wel wat knullig over.

  Op de cover: een kruisvaarder knielt in gebed voor de strijd. Elegast moet er als dertiende-eeuwse ridder ongeveer zo hebben uitgezien in de aanloop tot het godsoordeel. Toegevoegd blad in het Westminster Psalterium van rond1250.

   

  Gewijzigd op 2023-04-17 21:48:12