Clubdag 2018 Tongeren

Geplaatst op maandag 18 november 2019 @ 15:38 , 66 keer bekeken

Bouwersdag Tongeren 2018.

Zaterdag 29 september 2018, Weeronline meldt  voor Tongeren: "Lekker weer vandaag". De ochtend en middag verlopen zonnig en droog. Het komende uur wordt het 4 graden, vanmiddag 16 en vanavond 9, met een weercijfer van 9 !
 
Atuatuca Tungrorum is het kader voor de 9e Bouwersdag en vangt aan met een samenkomst om 10:00 uur in Brasserie De Lido aan de Grote Markt . Na een stevige tas koffie en familie- uitwisselingen volgen we het program dat de Voorman heeft voorzien. Het eerste bezoek geldt het 1.100 kg wegende standbeeld van Ambiorix, dat sinds 1866 de Grote Markt zijn deftig statige statuur geeft.

De route leidt  naar het standbeeld van Flavius Claudius Julianus (331-363) - een Romein zoals een Romein uitziet - en het voormalige kanunnikenhuis aan Maastrichterstraat 10 met het Praetorium en het aan deze straat gelegen Dommershausen. 
 
De Bouwers zijn klaar voor het grote werk: het Teseum met zijn schatkamer, maar vooral ook de toegang tot de wereld  beneden maaiveld van de basiliek, waarin de fasen van de basiliek: Romeinse basilica, Karolingische kerk, Ottoonse kerk en Gotische kerk nog aanwijsbaar aanwezig zijn. Als bijvangst binnen Teseum een expo: De Kopten, een ander Egypte.
Pas na 12:30 uur schuiven de Bouwers aan, aan hun lunch in Bazilik.

In de namiddag is de eerste stap naar het Gallo-Romeins Museum:  een bizonder exclusief museum, waarin kosten noch moeite gespaard zijn om er echt iets heel moois van te maken:  de verbeelding van de mens(-heid) over wel  500.000 jaar, met ook de nodige aandacht voor de laatste 2.000 jaar (= 0,004%) en de bijzondere plek van Tongeren in dit tijdsgewricht.
Aansluitend is er tijd voor de Onze-Lieve Vrouwe basiliek (bovengronds).
 
Rondom de klok van 15:00 uur worden de Bouwers uitgenodigd door de zonnestralen op het terras van Markt4 en haar speciaalbieren van ’t vat.
De Bouwers hebben het begijnenkwartier nog op het program:  een mini-stadje dat – terecht - geldt als Unesco-werelderfgoed. In de fraaie Ursulakapel is de expo “A moment”, met de wervende slogan: “Dat moment in Tongeren had ik de TIJD van m’n leven”.
 
De voeten gaan terug de berg op naar de Grote Markt; de zon verleidt de Bouwers voor een terras bij Intermezzo. Nu zijn Afflighem en Tungri blond favoriet.
Om 18:00 vinden de Bouwers zich weer terug bij Bazilik voor een culinair onthaal. De gesprekken raken nu ook de gewone binnenroerselen van de mens. 
Om 20:00 uur breken de Bouwers op. Klaar voor de volgende editie van de Bouwersdag.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

bernard-de-clairvaux starstarstarstarstar

Een geweldige community over de middeleeuwen in al haar facetten. Boeken, tentoonstellingen, steden en discussies met diepgang en humor. Een Vlaams-Nederlandse samenwerking van historisch niveau!