Het geheim van Polen: Middeleeuwse Meesterwerken

Geplaatst op zondag 11 november 2007 @ 01:19 , 697 keer bekeken

Polen herbergt heel wat prachtige middeleeuwse kunstschatten. Dat deze werken bewaard zijn gebleven, is bijzonder. De Tweede Wereldoorlog was ook voor de museumwereld vernietigend en door het communisme zijn de Poolse kunstschatten jarenlang voor het Westen verborgen geweest. Museum Catharijneconvent haalt deze onbekende kunstcollectie eenmalig naar Nederland met de tentoonstelling Middeleeuwse Meesterwerken. Poolse topstukken uit het Nationaal Museum in Warschau.

Eenmalige kans
Vorig jaar werd Museum Catharijneconvent benaderd of er interesse was om de hoogtepunten uit de Middeleeuwencollectie van het Nationaal Museum in Warschau tentoon te stellen. Een unieke kans, want de hoofdconservator, die al ruim 30 jaar de scepter zwaait in het Poolse museum, was heel duidelijk: 'Eens, maar nooit meer.' Museum Catharijneconvent greep deze kans direct aan om deze prachtige, maar ook kwetsbare collectie naar Utrecht te laten komen.

Kunst met emotie
Wat kunnen bezoekers verwachten? Indrukwekkend grote altaarstukken van bijvoorbeeld 2 meter hoog en 6 meter lang, schilderijen vol symboliek, maar ook verfijnde beelden. Al deze kunstwerken zijn gemaakt voor kerken en kloosters en uiteindelijk in musea terechtgekomen. De Poolse topstukken bewijzen dat de Middeleeuwen zeker geen eeuwen van duisternis waren. Ze zijn gemaakt door de beste kunstenaars van die tijd, uiterst kleurrijk en gedecoreerd met bladgoud. Zoals nu de Poolse werknemers door Europa trekken om hun vakmanschap te gelde te maken, zo reisden in de Middeleeuwen veel kunstenaars langs rijke opdrachtgevers.

De kunstwerken roepen ook nu nog emotie op: ontroering door hun schoonheid of juist afschuw door hun heftigheid. Wat te denken van een meer dan levensgrote, uit hout gesneden Christus aan het kruis: zijn mond is van pijn doortrokken en het bloed gutst uit ontelbare wonden. Of het opvallende paneel met een afbeelding van Maria Magdalena, door de kunstenaar voorzien van een harige vacht.

Een reis waard
Museum Catharijneconvent is niet voor niets benaderd om deze kunstcollectie tentoon te stellen. Het museum is de enige instelling in Nederland met een internationaal befaamde Middeleeuwencollectie. In de Michelin-gids van Europese steden (2006) kreeg het museum met 3 sterren de hoogste notering en de vermelding 'een reis waard'.

Poolse sferen
Gedurende drie maanden staat het museum in het teken van Polen: Poolse producten in de museumshop, lezingen, muziekoptredens, rondleidingen, maar ook arrangementen met stadswandelingen in middeleeuws Utrecht. Voor zowel groepen als individuele bezoekers.

Grote belangstelling
Vanwege de verwachte grote belangstelling is Museum Catharijneconvent ook op maandagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op de entreeprijs wordt een toeslag van EUR 1,50 per persoon geheven. De bijbehorende catalogus is voor EUR 29,95 te koop in de museumshop. De tentoonstelling is een coproductie van het Art Centre Basel en het Nationaal Museum in Warschau.

Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht, 030-2313835, open: di t/m vr 10.00-17.00, za, zo en feestdagen 11.00-17.00, Gesloten op maandagen, 1 januari en 30 april, entree, Volwassenen EUR 8,50, 65+, U-pas, Groepen v.a. 20 personen EUR 7,50, 6 t/m 17 jaar en CJP EUR 4,50
Expositieperiode van 5 oktober t/m 6 januari 2008

Meer info:



Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

bernard-de-clairvaux starstarstarstarstar

Een geweldige community over de middeleeuwen in al haar facetten. Boeken, tentoonstellingen, steden en discussies met diepgang en humor. Een Vlaams-Nederlandse samenwerking van historisch niveau!