Brugs getijdenboek duikt op in Engels kasteel

Geplaatst op dinsdag 19 augustus 2003 @ 22:31 , 805 keer bekeken

In het kasteel van Alnwick in Northumberland (het kasteel dat Zweinstein uitbeeldt in de Potter-films) wordt al sinds het midden van de achttiende eeuw een getijdenboek bewaard dat nieuw licht werpt op een van de belangrijkste Brugse miniaturisten, de zogeheten "Meester van het Dresdens Getijdenboek".

alnwick4m.jpg


Dat meldde onlangs The Times. Het handschrift in kwestie is op dit ogenblik te zien op een grote tentoonstelling van Vlaamse miniaturen in het Getty Museum in Los Angeles. De tentoonstelling komt eind november naar Londen.

Het was Janet Backhouse die op het vijftiende-eeuwse getijdenboek stootte in de bibliotheek van Alnwick. Backhouse is curator geweest van de British Library en een erkende specialist inzake Vlaamse miniaturen. Zij prijst vooral de hoge kwaliteit van het werk, dat volgens haar de miniaturen van Simon Bening -- een bekende meester die in dezelfde periode actief was -- in de schaduw stelt. Het handschrift bevat de vroegste voorbeelden van een kantversiering met bloemen en gouden acanthusbladen, die het handelsmerk zou worden van de Vlaamse miniaturen in de late Middeleeuwen. Het getijdenboek werd wellicht voltooid in 1477 en was bestemd voor Charlotte de Bourbon-Montpensier. Zij was een nicht van Isabelle de Bourbon, de eerste vrouw van de Bourgondische hertog Karel de Stoute.

miniatuur X.jpg


Het getijdenboek van Alnwick is verlucht met meer dan tweehonderd miniaturen. Er staan bekende voorstellingen op zoals de Vlucht naar Egypte en een Piƫta. Naast de Meester van het Dresdens Getijdenboek -- een onbekende schilder die aan zijn stijl herkend wordt -- maakte ook Simon Marmion miniaturen voor het handschrift.

De tentoonstelling, die nu in het Getty Museum en vanaf 29 november in de Royal Academy in Londen te zien is, omvat hoogtepunten van de laat-middeleeuwse Vlaamse boekverluchting. Tot de belangrijkste bruiklenen behoort de Chronique de Hainaut van Filips de Goede uit de Koninklijke Bibliotheek in Brussel, met een miniatuur die wordt toegeschreven aan Rogier Van der Weyden.

miniatuur XI.jpg


Meer info op:
www.royalacademy.org.uk
Kastelenclub



Bron: De Standaard, 19/08/2003


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

bernard-de-clairvaux starstarstarstarstar

Een geweldige community over de middeleeuwen in al haar facetten. Boeken, tentoonstellingen, steden en discussies met diepgang en humor. Een Vlaams-Nederlandse samenwerking van historisch niveau!