Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 26 februari 2012 @ 11:51 door Calamandja , 1315 keer bekeken

Het Lam Godsretabel in 100 mi…

Unieke website onthult meesterwerk tot in het kleinste detail.  

Dankzij een nieuwe website 'Closer to Van Eyck' is het mogelijk geworden om in te zoomen op de complexe, adembenemende details van het Lam Godsretabel uit 1432, een van 's werelds belangrijkste kunstwerken. Niet alleen de schildering is op microscopisch niveau zichtbaar, maar ook wat zich ónder het verfoppervlak bevindt. Dichter bij dit meesterwerk valt in geen enkel opzicht te komen.

De website is met ingang van 24 februari 2012 te bereiken via http://vaneyck.kikirpa.be. De beelden zijn gemaakt met infrarood reflectografie (IRR) en röntgen, tijdens een conservatiebehandeling en restauratiestudie in 2010. Ze zullen een bijzonder kostbare informatiebron vormen voor wetenschappers, conservatoren en kunstliefhebbers van over heel de wereld.

Over het Lam Gods en de website

De Aanbidding van het Lam Gods bestaat uit 18 afzonderlijke eiken panelen en hangt in de Villakapel in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Het werd gemaakt door Hubert en Jan van Eyck en afgewerkt in 1432. Het werk onderging in 2010 een urgente conservatiebehandeling.

De website die nu is gelanceerd, kwam tot stand onder coördinatie van Ron Spronk, professor in de kunstgeschiedenis aan Queen's University in Kingston, Ontario (Canada) en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 'De beelden op de website zullen kunsthistorici voor vele jaren de kans bieden om het Lam Gods en de gebroeders Van Eyck te bestuderen', vertelt Spronk. Ook vormen de hoge-resolutiebeelden een ideaal werkinstrument bij de restauratie die in het najaar van 2012 van start gaat.

'Nu hebben wetenschappers toegang tot onderzoeksmateriaal van een unieke en nooit eerder geziene kwaliteit, zowel op als onder het verfoppervlak. We hebben doelbewust gekozen voor een open-sourcebenadering tot de beelden', legt Spronk uit. 'We hopen ook andere projecten aan te zetten tot een dergelijk gebruik van interactieve beeldvormingstechnieken in hoge resolutie voor de technische studie van kunstwerken.'

De website is een samenwerkingsproject van het Belgische federale Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Lukasweb en de Vrije Universiteit Brussel. Financiële steun kwam van de Amerikaanse Getty Foundation, met aanvullende steun uit het Open-Accessbudget van NWO.

Over de Getty Foundation

De Getty Foundation maakt deel uit van de overkoepelende J. Paul Getty Trust, die daarnaast ook het J. Paul Getty Museum, het Getty Conservation Institute, en het Getty Research Institute omvat. Een van de belangrijkste programma's van de Foundation is het Panel Paintings Initiative voor paneelschilderingen, waaruit de bijdrage aan het huidige restauratieonderzoek aan het Lam Gods afkomstig is. Met dit Initiative wil de Foundation ervoor zorgen dat de volgende generatie conservatoren wordt opgeleid voordat de huidige specialisten met pensioen gaan.

Meer informatie over het wereldwijde filantropische werk van de Getty Foundation, waaronder het Panel Paintings Initiative: www.getty.edu.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.