Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 11 november 2013 @ 16:51 door Calamandja , 1779 keer bekeken

Expo Illuminations, Trésors e…

In samenwerking met het Institut National d’Histoire de l’Art (INHA - Franse Nationale Instelling voor Kunstgeschiedenis) stelt het Museum voor Schone Kunsten van Rijsel een honderdtal van de meest opmerkelijke verluchte manuscripten en bladen voor, die bewaard gebleven zijn in de musea en wetenschappelijke genootschappen van het Département du Nord, Pas-de-Calais, Picardië en Champagne-Ardenne. 

Gelijktijdig stellen het Musée des Augustins in Toulouse en het Musée des Beaux-Arts in Angers collecties verluchtingskunst voor die bewaard gebleven zijn in het centrum en het zuiden van Frankrijk.

Deze verluchte boeken en bladen worden gekoppeld aan kunstvoorwerpen uit de middeleeuwen en de renaissance, afkomstig van de collecties uit het Museum voor Schone Kunsten van Rijsel, waar middeleeuwse verbeelding hand in hand gaat met allegorische betovering. Bovendien zullen er bronzen beelden van de hedendaagse kunstenaar Jan Fabre te bewonderen zijn.

Het duistere karakter van deze tentoonstelling zal een ware kosmogonie creëren van voorwerpen die schitteren in de nacht. Een imposante installatie van scarabeemozaïeken, emblemen, kruizen en schedels, die speciaal door Jan Fabre gecreëerd werd voor het atrium van het museum, zal op zijn beurt de bezoeker meenemen naar een denkbeeldige en fabelachtige wereld in het kader van het thema van de kruising, dat zeer sterk aanwezig is in middeleeuwse werken.

Het Museum voor Schone Kunsten zal samenwerken met de Ecole Nationale Supérieure d’Architecture et de Paysage de Lille (Nationale Hogeschool voor Architectuur en Landschapskunde van Rijsel).

Meer info op de website van het Palais des Beaux Arts de Lille

14.jpgReacties

  • bernard-de-clairvaux
    maandag 11 november 2013, 17:22
    Ik reken op een verslag een clublid dat ca. 28 minuten van Lille woont ;-)

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.