1119 keer bekeken

Boek Bruegel

 • zondag 23 december 2018 @ 17:02
  #11
  reactie op (#10) Calamandja
  Bruegel Wintertaferelen - €54,95, 248 blz 

  Nogmaals Bruegel, en dit zal waarschijnlijk nog regelmatig gebeuren naar aanleiding van het Brueggeljaar 2019. Ditmaal alweer een nieuw (prijzig) boek met alweer een nieuwe ontdekking.
   
  Volkstelling te Betlehem'' is in het echt de belastingsinning in Wijnegem
  Het wereldberoemde schilderij "Volkstelling te Betlehem" stelt in werkelijkheid een veel prozaïscher gebeuren voor. Uit recent onderzoek, verschenen in het nieuwe boek "Bruegel Wintertaferelen", blijkt dat Pieter Bruegel (1525-1569) een belastingsinning in Wijnegem schilderde. 

  Heel wat bijbelse schilderijen van Pieter Bruegel de Oude en zijn nazaten zijn door en door Vlaams. Zo bewegen de hoofdrolspelers uit de "Parabel van de Lamme en de Blinde" of de kruisdragers op weg naar de Kalvarieberg zich in een typisch Vlaams laat-middeleeuws landschap, dorpskerk of kruisbeeld langs de kant van de weg inbegrepen. Grappig toch, Jezus is nog actief, maar hij loopt voorbij een kruisbeeld, waar hij dus aan hangt. Maar de oude Bruegel ging nog verder, zo blijkt nu. 
   
  Christus in Vlaanderen
   
  Drie jaar lang hebben Tine Luk Meganck en Sabine Van Sprang de sublieme winterlandschappen van Bruegel onderzocht. Hun bevindingen brachten ze samen in het boek "Bruegel Wintertaferelen", verschenen bij Mercator. In die brede en diepe landschappen leidt Bruegel de blik van de toeschouwer strategisch langs alle details die hij trefzeker op het doek gooit. De wintertaferelen zijn een bron van kennis over het leven in de 16de eeuw.  
   
  Een mooi voorbeeld van dat onderzoek gaat over de "Volkstelling te Betlehem", geschilderd in Brussel in 1566, het bekende bijbelverhaal aan de vooravond van de geboorte van Jezus. We zien een massa volk samentroepen rond een gebouw links. Ook over het bevroren water stromen nog mensen toe. In de achtergrond voeren ze gewone winterse bezigheden uit.
   
  Leve de heemkundige kring!
   
  Maar de sleutel om de waarheid over het doek te weten te komen ligt bij het centrale gebouw. Aan de hand van een voorbereidende schets van Bruegel ontdekte de Heemkundige kring Jan Vleminck van Wijnegem dat dit bouwsel echt heeft bestaan, en wel op hun grondgebied, en het hoorde toe aan de man naar wie de organisatie werd genoemd.
   
  Vergelijk de 2 gebouwen, de gelijkenis is treffend. Het gebouw is de Vlemincks hoeve in Wijnegem. De rijke eigenaar, bankier Jan Vleminck, was wellicht de opdrachtgever van het schilderij. De man had het recht om op zijn heerlijkheid Wijnegem belastingen te innen. Bruegel tilde dit op zich banale zelfs ietwat negatieve tafereel van verplichtingen van gewone drommels aan een adellijke heer naar een hoger bijbels niveau.  Op de kaft van het boek staat trouwens een detail uit "De Volkstelling te Betlehem". 
   

   

  Bruegelfans bereiden zich maar best voor op een drukke periode. Volgende week wordt de gerestaureerde "Dulle Griet" voorgesteld bij het KIK, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Begin oktober opent de grote once-in-a-lifetime Bruegel-expositie in Wenen. Net vandaag zijn 2 werken uit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel naar Wenen vertrokken.  Het gaat om gerestaureerde erg fragiele stukken, "Winterlandschap" en "De Voorzichtigheid".  Volgend jaar is er dan de herdenking van zijn overlijden, 450 jaar geleden.   
   
  Bron: vrt.be

 • zaterdag 08 december 2018 @ 13:36
  #10
  reactie op (#9) bernard-de-clairvaux

  Inderdaad, dat is hier in Vlaanderen in de populaire pers verschenen, Pieter Breugel, of spreken we nu beter van Pieter van Breda?, is blijkbaar van Breda; wat een schok! (bron: Het Laatste Nieuws):

  Bruegel was niet van Antwerpen... en ook niet van Brussel

  Meer dan tweehonderd wetenschappers van overal ter wereld buigen zich vanaf vandaag over het werk van Pieter Bruegel de Oudere. Voer voor discussie is onder meer de afkomst van de schilder. Want zowel Brussel als Antwerpen, als enkele Limburgse gemeenten claimen Bruegel ‘als een van hen’.

  Het Brusselse symposium vindt plaats in de marge van de Bruegeltentoonstelling in het Weense Kunsthistorisches Museum (KHM). Sabina Haag, algemeen directeur van het KHM, merkte in haar inleiding op dat er een zekere parallel te trekken valt tussen het internationale karakter van de expo en het al even internationale karakter van de deelnemers aan het symposium. Het belang van Bruegel valt wat haar betreft niet te onderschatten.


  Eén van de vele discussiepunten over het leven van Bruegel (tussen 1525 en 1530 – 1569) is zijn afkomst. Er zijn theorieën die zeggen dat hij in het Noord-Brabantse Kempische dorpje Breugel geboren is. Sommigen opperen dat Kleine Brogel en zelfs Borgloon zijn geboorteplek is. Toch gaan steden als Brussel en Antwerpen er ieder voor zich prat op dat Bruegel ‘van hen’ is. 

  Professor Jan Van der Stock (KU Leuven) dook de afgelopen jaren in hun respectievelijke archieven op zoek naar vroege sporen van de grote kunstenaar. Uit zijn nieuwste onderzoek van stedelijke registers en andere archiefstukken bleek helaas voor zowel Brussel als voor Antwerpen dat er van Pieter Bruegel in beide steden geen spoor te bekennen valt, toch niet voor zijn naam uit het niets opduikt in Antwerpen omstreeks 1551. Voor die tijd werd er wel al melding gemaakt van de naam Bruegel, maar niet van een Pieter.

  Pieter van Breda

  Vast staat dat Bruegel de zoon was van Adriaan van Breda en Petronella Rubbens en dat hij nog niet meerderjarig was op het ogenblik dat hij met zijn ouders vanuit Breda, waar hij dan wel geboren is, in Antwerpen neerstreek, omstreeks 1541. 

  “Pieter Bruegel is dus geboren in Breda maar heette naar alle waarschijnlijkheid niet Bruegel, maar van Breda, naar zijn vader”, weet Van der Stock. “De hypothese wordt bevestigd door geschriften uit 1604 van de hand van Carel van Mander, die het toen al had over de mysterieuze geboorteplaats van Bruegel. Het gezin met de jonge, nog minderjarige Pieter, gaat in 1541 in het bruisende hart van Antwerpen wonen.”

  Ondanks zijn Hollandse roots, en ondanks zijn vele prachtige werken die hij in Antwerpen en de Antwerpse Kempen heeft gemaakt, beschouwt Van der Stock de Brusselse periode van Bruegel toch als zijn sterkste. De kunstenaar verhuisde in 1563 naar Brussel om er in de Kapellekerk te trouwen met Mayken Coecke. 
  Beide steden zijn voor Bruegel belangrijk geweest, besluit Van der Stock. Ze kunnen dus zonder schroom elk een flink deel van zijn onovertroffen patrimonium tot het hunne rekenen. 

 • vrijdag 07 december 2018 @ 09:56
  #9
  reactie op (#8) Calamandja

  Nou moe, ik las recent een artikel waarin Pieter Bruegel als mogelijke zoon wordt betiteld van een chirurgijn uit Bergen op Zoom, die ook Bruegel heette. Vandaag lees ik, dat tijdens een Bruegel-symposium in Wenen is verteld dat hij uit BREDA afkomstig is. Die bewering werd al gedaan door Carel van Mander rond 1602, maar er was geen enkele bewijslast. Prof Vanderstock van de KULeuven heeft nu schijnbaar wel genoeg achtergronden gevonden. Ik heb hem natuurlijk meteen een mail gestuurd, want het betreffende krantenartikel was veel te karig.

  Moeten de Bouwers volgend jaar toch naar Breda!

 • zondag 02 december 2018 @ 12:16
  #8
  reactie op (#6) antonius_

  In Vlaanderen was er dit jaar wel wat rumoer rond de terugkeer van het gerestaureerde schilderij De Dulle Griet in het Museum Mayer Van den Bergh in Antwerpen:

  Met de terugkeer van 'Dulle Griet' wordt één van Pieter Bruegels beroemdste schilderijen in volle glorie getoond. Bovendien worden er nog andere meesterwerken uit de collectie van Fritz Mayer Van Den Bergh tentoongesteld samen met werken van de verzamelaar Van Ertborn die deel uit maken van de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen dat gerenoveerd wordt.

  Zoals de abt schrijft ligt in Vlaanderen de nadruk op Breugel in het jaar 2019:

  In 2019 viert Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel naar aanleiding van de 450e verjaardag van zijn dood. Een indrukwekkende reeks tentoonstellingen en evenementen zal de wereld tonen wat voor uitzonderlijk kunstenaarhij was, en hoe invloedrijk hij was bij zijn leven.

  In het voorjaar 2019 moet je in Brussel en zijn groene omgeving zijn. Na Bruegel’s werk en dat van tijdgenoten als Bernard van Orley bewonderd te hebben in Brussel, trek je naar de boerenbuiten om de landschappen die Bruegel schilderde te ontdekken. Het kunstenparcours in Dilbeek brengt je te voet langs de kerk en watermolen die Bruegel schilderde. Onderweg kom je interventies van hedendaagse kunstenaars tegen. In het vlakbij gelegen kasteel van Gaasbeek ontdek je nog meer hedendaags werk geïnspireerd door Bruegel. Ga zeker ook een dagje naar het openluchtmuseum Bokrijk dat je met zijn historische huizen volledig in de wereld van Bruegel brengt. 

  In het najaar 2019 pakt Brussel uit met de zwart-wit prenten van Bruegel. Uitzonderlijk wordt deze kwetsbare collectie van de koninklijke bibliotheek aan het publiek getoond. In de middeleeuwse Hallepoort in Brussel brengen ze de wereld van Bruegel terug tot leven via virtual reality. De Dulle griet schittert bovendien terug in het Mayer Van den Bergh museum in Antwerpen na grondige restauratie.

 • zaterdag 01 december 2018 @ 20:16
  #7
  reactie op (#6) antonius_

  Volgend jaar staan er diverse Breugeldingen op de kalender. Voor straf blijft het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen wel 3 jaar langer dicht dan oorspronkelijk gepland.

 • zaterdag 01 december 2018 @ 09:50
  #6
  reactie op (#4) Calamandja

  Dit zijn diepte-investeringen in de Grootheden Bosch en Breughel.

  Is er helemaal geen activiteit bij de zuiderburen omtrent Breughel in het Breughel-jaar ?

  onderschrift.jpg

 • maandag 26 november 2018 @ 09:59
  #5
  reactie op (#4) Calamandja

  Gefeliciteerd!!! IK had het 2 jaar geleden via Knack voor 17.50 dankzij jouw tip. Knack levert intussen niet meer naar NL...;-)

 • zondag 25 november 2018 @ 18:09
  #4
  reactie op (#3) bernard-de-clairvaux

  Op Black Friday (die duurt tot en met maandag) is het dikke (nederlandstalige) boek "Bosch in detail" van Till-Holger Borchert te verkrijgen aan 9 euro bij Standaard boekhandel (https://www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/andere-boeken/9781090149008/-/bosch-in-detail) - soft cover, 320 bladzijden; normaliter kost dat boek bijna 40 euro. Ligt dus al te pronken op mijn salontafel...

 • vrijdag 02 november 2018 @ 09:52
  #3
  reactie op (#2) Calamandja

  Genoeg inhoud in dit boek hoor...je hebt er wel veel koffie bij nodig ;-)

 • vrijdag 02 november 2018 @ 07:39
  #2

  Dat ziet er aanlokkelijk uit, allee daar gaan we weer, de stapel 'salontafelboeken' alweer verhogen (want de boekenkasten zitten al stampvol), voor de lange winteravonden te vullen. Bedankt voor de tip!

  Blijkbaar is dit een unieke tentoonstelling. De website ervan oogt mooi: https://www.bruegel2018.at

  Ook de VRT maakte een indrukwekkende website-pagina over deze tentoonstelling: Pieter Bruegel in Wenen: miraculeus, ontroerend, de tentoonstelling van het decennium

  Gewijzigd op 2018-11-02 07:40:24