503 keer bekeken

De Hemelschijf van Nebra

 • zaterdag 26 januari 2019 @ 13:55
  #3
  reactie op (#2) antonius_

  Nou, de vondst van de schijf heeft nieuwe opgravingen in gang gezet en men heeft oudere vondsten opnieuw geanalyseerd. In die zin was het een megaproject, waarbij de samenleving en cultuur van de bronstijd stevig wordt doorgenomen. Daarbij worden ook spannende conclusies getrokken over mogelijke staatsvorming. Echt geen slappe hap en toch prettig leesbaar. Aanrader!

   

 • zaterdag 26 januari 2019 @ 09:54
  #2
  reactie op (#1) bernard-de-clairvaux

  Buiten de krijtlijn, maar wel degelijk goed aangekomen. Dit is helemaal nieuw van me. Zijn er nog andere resten dan wapens en sieraden

  uit die periode, zoals bebouwings- of funderingsresten, zodat iets meer over hun occupatiepatroon (samenleving) gezegd (gesuggereerd) kan worden ?. en waar in Midden-Duitsland ?.

  Of handelt het boek toch meer over het archeologische project anno 1999 ?

  onderschrift.jpg

 • vrijdag 25 januari 2019 @ 22:19
  #1

  De hemelschijf van Nebra

  Verkeerde club, maar wat the hack. Ontving deze week een geweldig boek, dat ik als volgt recenseer:

  In 1999 werd in Midden-Duitsland een unieke vondst gedaan uit de Bronstijd. Naast wapens en sierraden betrof het een bronzen schijf met daarop in goud de oudste accurate weergave van de kosmos. Deze hemelschijf dateert uit ca. 1600 voor onze jaartelling en opent een heel nieuw venster op de prehistorie van Europa. Dit boek presenteert de speurtocht naar de astronomische betekenis en naar de makers van de schijf. De combinatie van archeologisch onderzoek en andere wetenschapsdisciplines levert een verrassend beeld van de samenleving die de schijf voortbracht. Hoewel het een onbekende periode betreft en de materie soms pittig is, ontstaat een aanstekelijk verhaal. De speurtocht naar de hemelschijf was een krimi op zich. Deze werd namelijk illegaal opgegraven en belandde in de onderste regionen van de kunsthandel. De internationale politie en een Duitse museumdirecteur (mede-auteur) kregen de schijf via diverse intriges weer in handen. Een zeer lezenswaardig boek over een spannend archeologisch project dat met Duitse grondigheid werd volbracht. Illustraties en kaarten in kleur en z/w.