282 keer bekeken

Boek: Onvoltooid verleden

 • maandag 28 september 2020 @ 13:55
  #12
  reactie op (#11) bernard-de-clairvaux

  Ja 40 euro betekent 1.600 oude Belgische franken. Uitgaande van het feit dat de EU een jaarlijkse inflatie van 2% beoogt, dan ben je op 50 jaar 100% koopkracht kwijt.. (??) tenzij je je centen aan minimum 2% hebt belegd (wat een hele uitfaging is in huidige tijden, zodat veteren beter is dan sparen.. (??)

 • maandag 21 september 2020 @ 09:28
  #11
  reactie op (#10) Marjoke

  Ja volgens mij was 1 gld ongeveer 20 bfr. 

 • zondag 20 september 2020 @ 20:16
  #10
  reactie op (#9) bernard-de-clairvaux

  In BLF was het nog hoger bedrag, 

  Klik hier om naar de website te gaan
 • zondag 20 september 2020 @ 11:01
  #9
  reactie op (#8) Calamandja

  Tja, deze 50'er rekent ook wel eens terug in guldens en dan denk ik: een paperback voor  88,- gulden, het is eigenlijk te bont...het heeft wel 'flappen' om het toch wat meer body te geven. Ik bestel wel eens een hardcover in het Engels, waarvan later een Nederlande paperback verschijnt met een hogere prijs. Argument is dan vaak: we zijn een relatief klein taalgebied, vertalen kost ook geld, echte liefhebbers kopen het al in het Engels. En vergeet niet: ontlezing. Elk jaar zijn er wel een paar knallende best-sellers, maar de doorsnee-mens staart meer naar zijn telefoon en naar Netflix. Er zijn dus steeds minder lezers waar je een boek aan kan verkopen.

  Wel benieuwd of boeken in Scandinavië ook zo duur zijn....

 • zondag 20 september 2020 @ 00:04
  #8
  reactie op (#7) bernard-de-clairvaux

  Wat een kanjer, 688 pagina’s! (en bijna 40 euro)

 • dinsdag 15 september 2020 @ 12:37
  #7
  reactie op (#6) Calamandja

  Recensie over het boek "Vikingen, een nieuwe geschiedenis" van Neil Price, echte aanrader:

  Kennis over de Vikingen blijft vaak beperkt tot landkaartjes met plundering, verovering en handelsroutes. Dit boek duidt de achtergrond van de Vikingperiode en combineert daarbij inzichten uit archeologie, legenden en ooggetuigenverslagen. De oorsprong van de Vikingperiode ligt in het Scandinavië van de vroege middeleeuwen. Door klimaatverandering, stagnerende landbouw en krimpende economie stonden de samenleving onder druk. Geweld werd een overlevingsinstrument en als vanzelf een overheersend cultuurelement. Geweld was een exportproduct, dat zich eerst binnen Scandinavië bewezen had. De Vikingexpansie werd verder aangewakkerd door een beperkende huwelijkspolitiek en bestaande hiërarchie. Nieuwe welvaart moest elders gevonden worden, door geweld of handel. Onthutsend is dat de Vikingeconomie dreef op inzet van slaven, gevangen tijdens plundertochten. De rol van de vrouw komt uitgebreid aan bod, waarbij blijkt dat men verrassend vloeiend naar gender keek. Zeer goed boek dat eindelijk het echte verhaal achter de Vikingen vertelt. Met literatuuroverzicht en afbeeldingen in kleur en z/w.

   

 • woensdag 02 september 2020 @ 01:02
  #6
  reactie op (#3) Calamandja

  Hier een video waarin Lisa Demets in 2019 haar doctoraat in 90 seconden diende voor te stellen (in het kader van een PhD contest) - altijd opletten geblazen met de inhoud van middeleeuwse geschriften...

   

 • maandag 31 augustus 2020 @ 09:07
  #5
  reactie op (#4) Calamandja

  Deze recensie schreef ik over het jaar 1000:

  Het huidig nieuws wordt beheerst door de overwegend negatieve gevolgen van globalisering. Zowel economie, politiek, klimaat en gezondheid zijn internationaal met elkaar verweven en voordelen voor de een blijken vaak nadelig voor de ander. Lang werd gedacht dat deze ontwikkeling begon met de Europese ontdekkingsreizen en kolonisatie, maar dat blijkt niet te kloppen. Rond het jaar 1000 bleken overal op de wereld al diplomatieke en economische betrekkingen te bestaan en werden handelsroutes van duizenden kilometers over land en zee geexploiteerd. Erg confronterend te lezen dat slavenhandel overal big business was. Dit boek combineert inzichten uit de archeologie met reisverslagen, wetgeving en legendes en bewijst dat de wereld 1000 jaar geleden al direct en indirect met elkaar in verbinding stond. Een stoet aan koningen, kooplieden en krijgsheren komt in aanstekelijke vaart voorbij en maakt de lezer nieuwsgierig naar meer. Om die reden bevat dit boek naast een literatuurlijst ook een katern met reistips. Daarnaast veel kaarten en illustraties in z/w en kleur.


   

   

 • donderdag 27 augustus 2020 @ 13:17
  #4
  reactie op (#2) bernard-de-clairvaux

  Het boek het Jaar 1000 is mij ook bekend geworden via de Twitter account van een zekere Busio. Ik heb er nog geen recensie over gelezen. Valerie Hansen ken ik wel niet als historicus maar het lijkt mij een dikke kanjer die waarschijnlijk leest als een roman. Dus ook voor de bucket list....

 • donderdag 27 augustus 2020 @ 13:09
  #3
  reactie op (#1) Marjoke

  Dat boek van Lisa Demets had ik ook gezien via haar Twitter account, dat zal ik op mijn Bucket List moeten plaatsen (ik bedoel daarmee de homepage van deze club, van zodra ik ergens een recensie heb gevonden). Bij Lisa Demets volgde ik een cursus over de historische achtergrond van Van Eyck.

  ik denk dat haar analyse van de Cronycken aanleiding was tot de uitspraak dat Jan Breydel niet aanwezig was tijdens de Gulden Sporenslag, een verwijzing dat de gegoede burgerij van Brugge achteraf de geschiedenis heeft aangepast tot eer en luister van de familie.