184 keer bekeken

Boek: De volksverhuizingen

 • zondag 01 november 2020 @ 22:46
  #3
  reactie op (#2) Calamandja

  Ik ben nou eenmaal een veelvraat en natuurlijk minder op pad anno nu. 

 • zondag 01 november 2020 @ 20:41
  #2

  Alweer een dik boek denk ik, na de Vikingen en het Jaar 1000; hoe jij al die kanjers kan absorberen in een korte tijd is mij een raadsel. 
  Hier geen tijd voor lezen de komende weken: op kleinkinderen letten tijdens het wegens Corona verlengde herfstverlof.

 • zondag 01 november 2020 @ 19:28
  #1

  Uitgeverij Omniboek is al een paar jaar goed bezig met historische publieksboeken, waarbij de middeleeuwen niet worden geschuwd. Zij hebben de Zweedse historicus Dick Harrison min of meer omarmd en na boeken over de Dertigjarige Oorlog en slavernij ook een derde boek van hem uitgegeven: De Volksverhuizingen. In het Zweeds heette het overigens 'de tijd van krijgers en heiligen'. Dat klinkt eigenlijk beter en dekt ook beter de lading. Het gaat immers over meer dan alleen de zogenaamde volksverhuizingen. Het boek blijkt overigens oorspronkelijk uit de jaren 90 te dateren en sindsdien zijn natuurlijk ook nieuwe inzichten ontstaan, met name vanuit de archeologie. Toch staat het boek als een huis en het is fantastisch dat weer eens een boek over de Vroege Middeleeuwen in het Nederlands verschijnt. Absolute aanrader voor de komende donkere maanden. Hier de recensie:

  De vroege middeleeuwen worden niet langer gezien als een spreekwoordelijk duister tijdperk. Vergeleken met het Romeinse Rijk en de latere middeleeuwen zijn weliswaar minder bronnen beschikbaar, maar het blijkt een dynamische periode waarin overheid en samenleving zich opnieuw moesten uitvinden. Dit boek biedt een bewonderenswaardige reconstructie van deze ontstaansfase van West-Europa, die begint met een heldere analyse van de militaire en politieke perikelen rond de zogenaamde volksverhuizingen en het einde van het Romeinse Rijk. Daarna wordt een breed beeld geschetst van samenleving, economie, religie en bestuur, waarbij geografisch verspreide ontwikkelingen met elkaar in verband worden gebracht. Geweld en geloof waren de prominente elementen in de nieuwe samenleving en droegen bij aan zowel stabiliteit als conflict. Veel onderwerpen en personages passeren de revue, maar de korte paragrafen en verrassende anekdotes houden het boek prettig leesbaar. Geïllustreerd met z/w afbeeldingen, kaarten en een kleurenkatern. Daarnaast een uitgebreid literatuuroverzicht.