Geplaatst op zondag 14 november 2010 @ 20:46 , 1551 keer bekeken
Men zegge het voort:
De clubdag 2011 gaat door op
zaterdag 28 mei 2011.
Afspraak in het centrum van Brussel.
We zullen deze oorkonde te gelegener tijd aanvullen met meer details van deze clubbijeenkomst.
Wil je meedoen ?
Meld je op het forum.
We willen je graag de hoofdstad voorstellen via een wandeling. Naast monumenten en historische pleinen is er ook tijd voor een museumbezoek. Een geschikte startplaats is het Centraal Station. Van daaruit begeven we ons onmiddellijk naar de Grote Markt.
Identiek dezelfde wandeling zoals hieronder beschreven kan je gratis downloaden, inclusief toeristische informatie en wandelkaart. Kijk bij "Bestanden" van deze club, bij de map Documentatie Brussel vind je de wandelgids.
Iedereen zal het er roerend over eens zijn dat de Grote Markt van Brussel een topattractie is. Wellicht zal het stadhuis met zijn 96 meter hoge toren je aandacht opeisen. Soms zijn er rondleidingen, vooral op toeristische hoogdagen. Het is ook een traditie om tijdelijke tentoonstellingen te laten doorgaan in de verschillende zalen van het stadhuis. Informatie hierover vind je op de binnenkoer van het stadhuis en op www.brucity.be
Als je met je rug naar het stadhuis staat heb je vlak voor je het Broodhuis. Hier is nu het Museum van de stad Brussel gevestigd met kunstwerken die verband houden met de stad Brussel. Met het stadhuis aan je rechterhand zie je recht voor je het Huis van de Hertogen van Brabant, nu een bankkantoor. Het huis ontleent zijn naam aan de 19 borstbeelden op de eerste verdieping. Aan de rechterhand heb je in één van de herenhuizen het Brouwerijmuseum. Dit is geen brouwerij maar je krijgt er wel alle informatie over de productie van bier. Meer info op www.beerparadise.be . Het plein ontleent zijn prachtige uitzicht aan de talrijke gildenhuizen er omheen, waarvan er enkele omgebouwd zijn tot horecazaken, soms met een gezellig interieur. Regelmatig grijpen op de Grote Markt interessante manifestaties plaats, zoals een bloementapijt, muzikale optredens op 11 juli, de Vlaamse feestdag, een mooie kerststal in de kerstperiode, …
Links van het stadhuis heb je een straatje (C. Bulsstraat) dat leidt naar de Stoofstraat. Eén kruispunt oversteken en wat verder heb je het beroemde Manneken Pis. Deze fontein met het urinerende ventje is zowat het symbool van de stad en dateert uit de 17de eeuw. Het is al lang het originele beeldje niet meer want het werd verschillende malen gestolen. Het oudste Manneken Pis kan je zien in het Museum van de stad Brussel (Broodhuis).
We keren op onze stappen terug tot aan het kruispunt en gaan linksaf in de Lombaardstraat tot aan de Anspachlaan. Sla rechtsaf en het eerste imposante gebouw is de Beurs van Brussel. Dit 19de eeuws gebouw kan je alleen bezoeken in groep. Toch loont het de moeite om even halt te houden en de vele figuren en beelden te bewonderen die de Beurs versieren. We stappen verder door en zo'n drie straten verder slaan we rechtsaf in de Bisschopsstraat. Achter het Muntcentrum heb je de Muntschouwburg of ook kortweg de Munt genoemd. In tegenstelling tot andere 19de eeuwse gebouwen is de Munt zeer sober.
We vervolgen onze weg via de Schildknaapstraat naar de kathedraal St.-Michiel en St.-Goedele. Verschillende bouwstijlen beïnvloedden het uitzicht van de kerk; gotiek en barok zijn de voornaamste. Deze kerk heeft veel bekendheid verworven bij de begrafenis van koning Boudewijn en het huwelijk van prins Filip en prinses Mathilde. De huwelijksplechtigheid viel samen met het einde van de jarenlange restauratie van de kathedraal. Interessanter is dat door deze kerk de “meridiaan van Brussel” loopt. Gelukkig is de kathedraal niet ingesloten door gebouwen zodat je kunt genieten van de uitstraling van dit monument. Je kunt er buiten de erediensten vrij in en uit (onder voorbehoud).
Je hebt het al ervaren dat Brussel bestaat uit heuvels en opnieuw staat er je een stevige klim te wachten. Rechts van de kathedraal gaan we via de Koloniënlaan naar het parlementsgebouw in de Wetstraat. Op dagen dat het parlement werkzaam is kan je hier wel wat bekende politici zien op- en afrijden. Het Paleis der Natie, zoals dit gebouw officieel heet, is te bezoeken in groep. Als individuele bezoeker kan je er terecht op 21 juli.
Met onze rug naar het parlementsgebouw zie je de mooie fontein in het Warandepark. We wandelen rechtdoor en dwarsen zo het heraangelegde Park van Brussel ook Warandepark genoemd. Deze groene oase in het centrum is dikwijls zeer druk door de pendelaars die in het Centraal Station aankomen en te voet naar hun kantoor stappen. Dit park doorkruisen ook de leden van een nieuwe federale regering als ze de eed gaan afleggen bij de koning. Als je door het park wandelt kom je pal voor de ingang van het Koninklijk Paleis te staan.
Het Koninklijk Paleis in Brussel is niet de residentie van de koning, het is wel de plaats waar hij bezoekers ontvangt. Als hij in het land is dan hangt ook de Belgische driekleur te wapperen. Het Paleis is een samenvoeging van vele gebouwen waarvan het huidige uitzicht dateert van begin 20ste eeuw. Je kunt dit Paleis bezoeken vanaf 22 juli tot begin september. Steek het Paleizenplein over en ga naar rechts, langs het Paleis. Voor de verkeerslichten heb je links de Bellevue Musea.
BELvue, het eerste museum over de geschiedenis van België
Eind juli 2005 werd het nieuwe BELvue museum ingehuldigd, het is gewijd aan de geschiedenis van België en gelegen in de gerenoveerde zalen van het voormalige hotel Bellevue, Paleizenplein te Brussel, naast het Koninklijk Paleis. Je kunt er 9 zalen ontdekken die gewijd zijn aan de belangrijke periodes uit de geschiedenis van het land. De presentatie biedt direct contact met unieke historische documenten, verbazingwekkende filmarchieven, pakkende foto’s en een selectie van kijkobjecten. De verschillende tentoonstellingsruimten zijn met elkaar verbonden door een ononderbroken parcours, dat ook het bewind van alle Belgische koningen illustreert aan de hand van een reeks werken en portretten die kenmerkend zijn voor de persoonlijkheid van de vorsten en het beeld dat het volk van de koninklijke familie heeft. Meer info: www.belvue.be
Voorbij dit gebouw, die aansluit bij het Paleis, gaan we linksaf naar het Koningsplein. Centraal staat het ruiterstandbeeld van Godfried van Bouillon. Links daarvan heb je heel onopvallend de kerk van St.-Jacob-op-de-Koudenberg. Loop er rustig even binnen. Je zal er de ongebruikte koninklijke loge zien.
Het Koningsplein is altijd de plaats geweest waar de gezagvoerders van het land hebben verbleven. De harmonie van de gebouwen zal je wellicht opvallen en dat hebben we te danken aan Karel van Lotharingen. Onder dit plein kan je de archeologische restanten van o.m. het vroegere paleis van Keizer Karel zien, meer info op www.coudenberg.com
Naast de kerk op het Koningsplein gaan we door de poort van de Naamsestraat en nemen dan de eerste straat rechts (Karmelietenstraat). Aan onze linkerzijde hebben we het Egmontpaleis, gebouwd in de 16de eeuw en al grondig verbouwd een eeuw nadien. Het wordt nu gebruikt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en als conferentiecentrum. Om de drukte van de stad te ontvluchten bezoeken we even hetEgmontpark. De toegang vind je via de passage wat verderop aan het hotel.
Na het bezoek keren we terug via de passage en gaan linksaf onze weg verder zetten naar het Jusititiepaleis. Opnieuw een 19de eeuws gebouw van de architect Joseph Poelaert. Het is één van de grootste gebouwen van Europa in zijn soort. Je kunt het gebouw vrij in en uit en je mag zeker deze gelegenheid niet laten voorbijgaan om de reusachtige koepel te bewonderen.
Van op het Poelaertplein, voor het Justitiepaleis, genieten we van het uitzicht over de stad. Het gebouw ligt immers op één van de meest centraal gelegen heuvels. Aan de voet ervan ligt de wijk de Marollen. Je kunt van op het plein met de trappen of de lift naar beneden. Sommige straatnamen in de Marollen, zoals bijvoorbeeld die van oude beroepen, wijzen op lange geschiedenis van de buurt. In de middeleeuwen woonden hier onder meer wevers en lakenbewerkers. In de loop der tijden werd de buurt meermaals aangetast door bouwprojecten. Mede daardoor nam de typische eigenheid van de wijk af. Toch is een bezoek beslist de moeite waard. Loop een langs de lokale vlooienmarkt, stap een binnen in de Minimenkerk (begin 18de eeuw), ga er op zoek naar Breughel, enz …
Nadien ga je weer naar boven en keer op je stappen terug via de Regentschapsstraat. Na een paar honderd meter stappen heb je rechts, vlak voorbij het Conservatorium, de Kleine Zavel. Dit parkje valt vooral op door de vele beelden. Al deze figuren stellen de vele Brusselse gilden voor: elk beeld draagt namelijk een attribuut van een gilde. Centraal staan de beelden van de graven Egmont en Hoorn. Zij waagden het zich te verzetten tegen de Spaanse onderdrukking en bekochten het met hun leven. Onder de andere beelden herken je nog andere belangrijke historische figuren: Willem de Zwijger, Gerard Mercator, Rembert Dodoens, MArnix van St. Aldegonde, enz …
Aan de overkant heb je de Grote Zavel. Een dure buurt met veel antiquairs. De laatgotische Zavelkerk loont de moeite om even binnen te gaan. Origineel van de 16de eeuw werd ze eind 19de eeuw gerestaureerd door volgelingen van Violet-le-Duc. De meeste versieringen werden door hen aangebracht. Hier start ieder jaar begin juli de “Ommegang”. Keer nu terug naar de Regentschapstraat om terug aan het Koningsplein te komen.
Eénmaal daar ga je linksaf, de straat die naar beneden gaat. Aan de rechterzijde heb je het Muziekinstrumentenmuseum, ondergebracht in het voormalige warenhuis Old-England, een prachtig voorbeeld van Art Nouveau. In dit museum kan je de evolutie zien van de muziekinstrumenten, van de oudheid tot nu.
Aan de linkerkant heb je de Koninklijke Musea Oude en Moderne Kunst, met op de hoek aan het Museumplein, de Appartementen van Karel van Lotharingen, die je ook kan bezoeken. Van het Museumplein ga je de Ravensteinstraat in en heb je onmiddellijk aan je rechterkant het Paleis voor Schone Kunsten. Jaarlijks is dit museum het centrale punt van Europalia, maar ook van belangrijke tijdelijke tentoonstellingen. Ook op het vlak van muziek is het wereldberoemd want hier heeft de koningin Elisabethwedstrijd plaats.
Meer info: www.fine-arts-museum.be en www.bozar.be
We keren even op onze stappen terug tot aan de Kunstberg die we afdalen. Links is er de Koninklijke Bibiotheek. Recht voor je zie je een horloge met bewegende figuren. Als je de drukke kruispunten oversteekt ga je richting Grote Markt. Maar ga eerst rechts de overdekte winkelgalerij in. De Koninginnegalerij moet wellicht de oudste zijn van Europa, ze dateert van 1847. Deze galerij komt uit op deBeenhouwersstraat, de beroemde straat met haar talrijke restaurants.
Ga naar links en na ong. 300 meter stap je rechts een doodlopend straatje in (Getrouwheidsgang). Op het einde heb je Jeanneke Pis. Geplaatst door de handelaars om ook in dit straatje klanten te lokken, maar ze zijn blijkbaar niet geslaagd in hun opzet. Ga terug en neem de Korte Beenhouwersstraat. Kijk ook even naar de gevels, ze zijn soms mooier dan de restaurants. Via de Grasmarkt ben je terug op de Grote Markt.
afstand: 6.4 km compleet printdossier van deze stadswandeling bij Bestanden.
Meer informatie over wandelingen en andere info vind je op www.euroreizen.be/trips/brussel
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan:
Aanbevelingen door leden:
bernard-de-clairvauxEen geweldige community over de middeleeuwen in al haar facetten. Boeken, tentoonstellingen, steden en discussies met diepgang en humor. Een Vlaams-Nederlandse samenwerking van historisch niveau!