De Normandiërs - Levi Roach

Geplaatst op zondag 08 januari 2023 @ 16:33 , 224 keer bekeken


De  Normandiërs  van  Levi  Roach  is  de geschiedenis van de vergeten afstammelingen van  de  Vikingen.  Voor  de  lezers  van Bourgondiërs  en  voor liefhebbers  van  series  als  Vikings.  Verder vertelt  Roach het verhaal van de onstuitbare Normandiërs  die  Engeland  wisten  te veroveren  en  vervolgens  bijna  heel  Europa domineerden.
 
Terwijl  Harold  II,  de  laatste  gekroonde Angelsaksische  koning  van Engeland,  op sterven  lag  in  Sussex,  vierde  de  hertog  van Normandië  een  onwaarschijnlijke overwinning.  Willem  was  voortgekomen  uit indringer tot opvolger van de Normandische troon.  Hij had  het  bloedbad  van de  Slag  bij Hastings overleefd en twee maanden later, op Eerste  Kerstdag,  zou  hij  tot  koning  van Engeland  worden  gekroond.  Niet  langer zouden Angelsaksen  of  Vikingen  over Engeland heersen; dit was nu het tijdperk van
de Noormannen.
 
Het boek  telt  24  hoofdstukken,  voorwoord, kaarten,  conclusie,  dankwoord,  noten, illustratieverantwoording en register.
 
Een  gedenkwaardige  gebeurtenis  in de Europese geschiedenis, de  nederlaag  van de Angelsaksen had het meest dramatische effect van elke nederlaag in de hoge middeleeuwen. In een paar korte maanden werd de leider van Noord-Frankrijk de dominante heerser van Groot-Brittannië. In de komende decennia zou het Angelsaksische koninkrijk worden herbouwd rond
een nieuwe klasse van landeigenaren. In de daaropvolgende eeuw, toen de  Normandische koningen de basis legden voor het moderne Groot-Brittannië,  zou hun macht zich onweerstaanbaar over Europa verspreiden. Van  Scandinavië tot Sicilië, Malta en Sevilla bouwden de Noormannen prachtige kastelen en kerken. Ze creëerden een nieuw Europa naar het beeld van hun eigen adel en legden hun macht vast met een ongekende visie, inclusief het Domesday Book.
 
14 oktober 1066. De hertog van Normandië, Willem de Bastaard, wint de Slag bij Hastings en niet veel later is de verovering van Engeland een feit. Het bezorgt hem zijn nieuwe bijnaam: Willem de Veroveraar. Hij wordt de eerste Normandische koning van Engeland, het tijdperk van de Normandiërs is aangebroken. Willem en zijn krijgszuchtige opvolgers leggen niet alleen de basis voor het moderne Groot-Brittannië, anderhalve eeuw lang domineren ze bijna  heel Europa, tot aan Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Levi Roach  vertelt een verhaal van ambitieuze avonturen en woeste plunderaars, van fortuin maken en fortuinen verliezen. In De Normandiërs laat hij zien hoe de legendarische Noorman Rollo en zijn afstammelingen hun stempel op de wereld drukten: als huurlingen in Zuid-Italië en Klein-Azië, als kruisvaarders in het Heilige Land en Spanje, als veroveraars in Engeland, Wales, Albanië, Tunesië en, niet te vergeten, Noordwest-Frankrijk. Ze combineerden  militaire  overmacht  met  politieke gewiekstheid en een diepe overtuiging van hun eigen lotsbestemming. Acht eeuwen later brengt Roach de verbluffende geschiedenis van de Normandiërs opnieuw tot leven.

Levi  Roach, 
De  Normandiërs. 
De  vergeten  afstammelingen  van  de  Vikingen
383 pp. €24,99. 

Recensie Mark Beumer


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

bernard-de-clairvaux starstarstarstarstar

Een geweldige community over de middeleeuwen in al haar facetten. Boeken, tentoonstellingen, steden en discussies met diepgang en humor. Een Vlaams-Nederlandse samenwerking van historisch niveau!