Geplaatst op dinsdag 18 november 2008 @ 13:22 , 1117 keer bekeken
Toen in 1999 een tentoonstelling werd georganiseerd over de beeldhouwer Adriaan de Vries, bleek hij voor veel kunstminnaars een grote onbekende. Toch is zijn werk vertegenwoordigd in de grote kunstcollecties ter wereld...alleen amper in Nederland. Adriaan is in zijn geboorteland hooguit als leerling actief geweest, om voor het eerst in 1581 vermeld te worden in Florence in het atelier van Gianbologna (een Belg die eigenlijk Jean Boulogne heette). Italie gold toen al lang als hét culturele epicentrum van Europa waar je alles kon leren en waar je alles vandaan kon halen.
Keizer Rudolf II haalde Adriaan naar Praag, als ware hij een stervoetballer. Rudolf had van regeren geen verstand, maar wel van verzamelen. Hij verzamelde kunst en kunstenaars tegelijkertijd. Ook veel antwerpse kunstenaars trokken naar zijn hof om een graantje mee te pikken. Over pikken gesproken...toen de zweden het Duitse Keizerrijk binnendrongen tijdens de 30jarige oorlog hebben zij zo'n beetje alle kunstschatten uit Praag weggeroofd en die staan en hangen nu keurig in de Zweedse musea. De beelden die Adriaan de Vries ooit maakte voor de Praagse burcht staan nu bijvoorbeeld in de Koninklijke tuinen van Stockholm. Het was een aangename verrassing toen ik ze daar aantrof tijdens een zomers weekje Zweden. Toen de Duitse keizer eenmaal Adriaan de Vries had omarmd, kon de gewone adel natuurlijk niet achterblijven. Zo nodigde Graf Ernst van Schaumburg Lippe hem uit om een doopvont en een mausoleum voor hem te ontwerpen. Deze monumenten zijn nu nog te vinden in de kerken van Bueckeburg en Stadthagen, zo'n 200 km over de Duitse grens. Tezamen met het kasteel en de kerk van Bueckeburg vormen zij een vroegbarokke enclave in het 'hoge noorden'. Steden bleven echter niet achter. Als de adel zich deze kunst aanmat, dan konden de vrije rijkssteden natuurlijk niet achterblijven. Om die reden staan in de stad Augsburg nog een aantal schitterende fonteinen die door De Vries zijn ontworpen. Adriaan de Vries heeft waarschijnlijk Nederland niet meer terug gezien, maar was een waardige ambassadeur van zijn geboortestad. Hij tekende vaak met: 'Hagiensis Batavorum', ofwel 'afkomstig uit Den
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan:
Aanbevelingen door leden:
bernard-de-clairvauxEen geweldige community over de middeleeuwen in al haar facetten. Boeken, tentoonstellingen, steden en discussies met diepgang en humor. Een Vlaams-Nederlandse samenwerking van historisch niveau!