Geplaatst op zaterdag 17 januari 2009 @ 14:38 , 2103 keer bekeken
In 1468 waren er in Brugge grote feestelijkheden ter gelegenheid van het huwelijk van Karel de Stoute en Margareta van York. Na de aankomst van Margareta in Sluis, werd eerst het huwelijk voltrokken in Damme. Hierop volgde de blijde intocht in Brugge, bekroond met een week feesten in het Prinsenhof en een steekspel op de Markt.
DE AANKOMST IN SLUIS
Op 25 juni 1468 komt Margareta van York, zuster van de Engelse koning Edward IV, per schip aan in Sluis. Enkele dagen later zal zij huwen met de Bourgondische hertog Karel de Stoute. Dit huwelijk wordt bekroond wordt met talrijke feestelijkheden in Brugge.
Margareta van York:
"Gisteren zijn we bij zonsondergang aangekomen in de haven van Sluis. Ik stond op het dek toen we binnenvoeren. Het was een prachtig schouwspel. Onze vloot werd verwelkomd door honderden grote en kleine schepen. Later op de avond was er een indrukwekkend vuurwerk. Mijn bruidegom was er niet, hij komt me pas binnen enkele dagen tegemoet. Straks zal ik mijn schoonmoeder ontmoeten, Isabella van Portugal. Zij heeft de touwtjes in handen aan het hof en ik zal mij dus naar haar moeten schikken. Naar het schijnt, zal zij vergezeld zijn van Maria van Bourgondië, mijn toekomstige stiefdochter."
INZEGENING VAN HET HUWELIJK TE DAMME
Op 3 juli 1468 wordt het huwelijk van hertog Karel de Stoute en Margareta van York voltrokken in het rijkelijk versierde Damme. Hierop volgt de verwelkoming van de nieuwe hertogin en haar blijde intocht in Brugge, de residentiële stad van de hertogen van Bourgondië.
Margareta van York:
" Vanochtend werd ik heel vroeg gewekt. Ik bracht de nacht door in Damme. Gisteren voer ik op een galei het Zwin af tot hier. De hoge huizen met dubbele gevels maakten indruk op mij. In één van deze huizen werd vanmorgen mijn huwelijk ingezegend. Behalve een handvol edelen, waren er geen getuigen. Mijn bruidegom is meteen weer vertrokken. Men verzekerde mij dat hij zich in alle rust wil voorbereiden op het feest. Ik hecht weinig geloof aan deze woorden. De hertog ziet er zorgelijk uit. Ik heb vernomen dat hij heel wat aan zijn hoofd heeft: complotten, opstanden, oorlogen ... . Daar wil ik niet aan denken op deze feestelijke dag. Vanavond nog vertrek ik naar de stad waar ik zoveel over gehoord heb en waarvan ik de fiere torens in de verte kan zien."
AANKOMST BIJ DE KRUISPOORT IN BRUGGE
Getuige van de feestelijke intocht:
" Ik moet op de tippen van mijn tenen staan om iets te zien. De toortsen aan de gevels werpen hun licht op een schitterend schouwspel. De hertogin zit in een draagstoel bekleed met goudlaken. Haar maagdelijk witte kleed is bedekt met diamanten en edelstenen. Op haar hoofd draagt ze een gouden kroon. Maar het mooist is de hertogin zelf. Spontaan beginnen we te applaudisseren. Als dank schenkt ze ons een hoofdknik. En dat is slechts het begin van de stoet. Ridders, edellieden, magistraten, herauten, schildknapen, bazuinblazers, ambassadeurs, consuls, dekens van ambachten en gilden, vreemde kooplui ... er lijkt maar geen einde aan te komen. Ik krijg er een stijve nek van."
BEGROETING OP DE BURG
Tijdens haar feestelijke intocht te Brugge in 1468 wordt Margareta van York op de Burg begroet door de geestelijke overheid. De talrijk aanwezige toeschouwers vergapen zich aan de indrukwekkende praalboog die er is opgesteld.
Een lid van de poortersgilde:
"De mensen willen van de Markt naar de Burg om te zien hoe de bruid begroet wordt door de proost en de andere geestelijken van Sint-Donaas. Er is zoveel volk dat er geen doorkomen aan is. Gelukkig kunnen ze zich vergapen aan onze praalboog. Tot laat in de nacht hebben we gewerkt aan de zwarte leeuw die met zijn klauwen een luipaard met de Engelse vlag streelt. Laat ons hopen dat door dit huwelijk de banden tussen Bourgondië en Engeland steviger zijn dan ooit, want alleen dan kan Brugge welvarend blijven".
DOORTOCHT EN TOERNOOI OP DE MARKT
Karel de Stoute:
"Mijn bruid houdt niet van wapengekletter. Tijdens het finale toernooi verliet ze de tribune, repte zich naar de toernooirechters en smeekte hun het gevecht te doen eindigen. Wat een blamage ! En dat terwijl ik juist zo goed bezig was. Antoon van Bourgondië moet niet denken dat hij de enige is die goed met zwaard en lans kan omgaan. Maar niet te lang getreurd, dit is geen echte veldslag. Er komen nog genoeg gelegenheden om mijn heldhaftigheid te bewijzen."
BRUILOFTSFEEST IN HET PRINSENHOF
Het huwelijk van Karel de Stoute en Margareta van York in 1468 is bekroond met een reeks huwelijksbanketten in het Prinsenhof. Op deze overvloedige bruiloftsfeesten worden de aanwezigen vermaakt met muziek, dans en theater.
Een dienaar op een van de huwelijksbanketten:
" Net als gisteren komen we in stoet de reusachtige houten zaal binnen. Ik tel op zijn minst tien vleessoorten en vijf verschillende visgerechten. In mijn gouden schaal ligt iets wat op een gebraden zwaan lijkt, maar ik durf geen vragen stellen in de keuken. Onmiddellijk begeven we ons naar één van de twee lange tafels waar de gasten met spanning uitkijken naar wat we nu weer opdienen. Wat ze niet lusten, gooien ze onder tafel voor de honden. Wat de genodigden laten staan, wordt verzameld en aan de armen gegeven. Nergens in Vlaanderen eten de honden en armen zo goed als in Brugge."
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan:
Aanbevelingen door leden:
bernard-de-clairvauxEen geweldige community over de middeleeuwen in al haar facetten. Boeken, tentoonstellingen, steden en discussies met diepgang en humor. Een Vlaams-Nederlandse samenwerking van historisch niveau!