Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 17 oktober 2010 @ 23:27 door Calamandja , 1484 keer bekeken

Tristan in Vlaanderen

 
Binnenkort is er heel wat strip- of tekengeweld van de middeleeuwse held Tristan te verwachten. Er verschijnt een nieuwe strip in de reeks Tristan over "De Hertog van Bourgondië" en in de Reeks "De reizen van Tristan" verschijnen er zowaar twee delen over steden, Brugge en Brussel. 

 

Tristan 12: De Hertog van Bourgondie

Tristan en zijn trawant Francesco Prelati hebben Venetië verlaten en keren over zee terug naar Vlaanderen. Nadat ze onderweg kennis gemaakt hebben met Jacques Coeur, het hoofd van het munthuis van de koning van Frankrijk, gaan de twee mannen in de drukke stad Brugge aan land. Daar kruisen ze het pad van een beroemde, bijzonder kleurrijke figuur: Filips de Goede, de hertog van Bourgondië, liefhebber van vrouwen, van lekker eten en van wapengekletter. Na heel wat spannende lotgevallen zal Tristan spoedig, in Brussel, een van de vertrouwelingen van hertog Filips worden – in die tijd een van de machtigste leiders van dit deel van de wereld...

 

De reizen van Tristan: Brussel

In navolging van ‘De reizen van Alex’ in de antieke we-reld, nodigen ‘De reizen van Tristan’ hun lezers uit om het middeleeuwse tijdperk te ontdekken in de voetsporen van de figuur die door Jacques Martin bedacht werd. Elk album biedt een zeer volledige, leerrijke ontdekking in beeld en woord van een volk, een plaats of een land- streek van de middeleeuwen.

 

De reizen van Tristan: Brugge

Naar aanleiding van ‘Tristan 12: De Hertog van Bourgondië door Thierry Cayman en Hugues Payen verschijnen twee nieuwe albums van ‘De Reizen van Tristan’. Beide uitgaven bieden een rijk parcours in woord en beeld door Brugge (met vele illustraties van Ferry) en Brussel (rijkelijk geïllustreerd door Nicolas Van de Walle) in de 15de eeuw tijdens het bewind van Filips de Goede, hertog van Bourgondië.
 

ReizenTristan_Brugge.jpgReacties

 • Calamandja
  maandag 8 augustus 2011, 00:38
  Zoals in de bespreking staat geschreven buiten het personage Tristan, heeft het niets met een strip te maken, een lekker educatief document voor wie van Brugge en de middeleeuwen houdt. Inderdaad vergelijkbaar met de reizen van Alex, etc...
 • Marjoke
  woensdag 27 juli 2011, 08:37
  Ik heb Brugge ondertussen ook binnen. Ben er wel over te spreken. Boeiend en goed getekend. Heeft het iets met een stripalbum te maken? Behalve het formaat en de striphoofdpersoon? Nee. Maar dat geld eigenlijk voor alle "de reizen van"albums. Of het nu van Alex, Lefranc of Tristan is, het heeft bijna niets met de strips te maken, terwijl het wel interresante albums zijn.
 • Calamandja
  vrijdag 22 juli 2011, 23:54
  Ik heb intussen deze "Brugge" te pakken gekregen en beaam de bespreking in stripspeciaalzaak.be: Brugge heeft een rijke geschiedenis. Ooit was het zowat de belangrijkste handelsstad van Europa, een kruispunt van culturen, handelswaren en geld. Tegenwoordig is het vooral door dat rijke verleden bekend als een drukbezochte toeristische trekpleister. De in Brugge gevestigde stripauteur Ferry brengt in het kader van de spin-off reeks De Reizen van Tristan een eerbetoon aan zijn woonplaats. Aan de hand van tot de kleinste details correcte tekeningen brengt Ferry het middeleeuwse Brugge weer tot leven. Dit gaat onder andere over het bekende Belfort, het oud Sint-Janshospitaal en de Poortersloge. Maar daarnaast besteedt Ferry ook aandacht aan lang verdwenen architecturale parels zoals de Sint-Donaas kerk en -kathedraal en het Oosterlingenhuis. De tekeningen worden begeleid door teksten van historicus Mark Ryckaert. Hoewel we het intensieve studiewerk dat Ferry heeft gedaan voor deze strip niet willen miskennen, zijn we toch niet echt wild van deze uitgave. Brugge zag er immers heus niet zo gelikt en proper uit doorheen zijn geschiedenis. Verder komen de figuranten op bepaalde tekeningen nogal onwezenlijk over. Voor ons is dit album dan ook eerder geschikt voor educatieve of toeristische doeleinden dan een echt beeldverhaal dat je in jouw stripkast moet hebben staan.
 • Marjoke
  woensdag 22 juni 2011, 13:43
  Ik heb ze ondertussen allerbei te pakken gekregen. Brussel al voor mijn vakantie. Maar De Hertog van Bourgondie koste aanmerkelijk meer moeite. Ik had eerst gekeken in Den Haag, in de stripzaak waar ik ook Brussel te pakken had gekregen. Maar die had op dat moment geen enkel Tristan boek. Was met de de verhuizing/inkrimping kennelijk ergens blijven liggen. Toen een aantal boekhandels in Nederland en bij Bol.com: Vergeet het maar, Toen dacht ik slim te zijn. Ik ga tóch naar Antwerpen. Gelijk iets om naar te zoeken.: Vergeet het maar. De stripboeken handel die ik me herinnerde op de Meijer zat er niet meer en verder geen resultaat. Nu weer aan het werk en weer gekeken bij dezelfde zaak in Den Haag. Tenslotte kan deze wel bestellen. Maar dat was niet nodig, hij lag er gisteren. Dus gelijk mijn slag geslagen. Maar of het album nou al die inspanning de moeite waard is geweest, dur ik nog niet te zeggen. Ik vond het bij eerste lezen tegenvallen. Zowel van tekening, als het verhaal.
 • Calamandja
  zaterdag 19 februari 2011, 23:37
  Ik lees vandaag het volgende: Ook Tristan 12 en de twee Reizen van Tristan-albums over Brugge (door Ferry met voorwoord van burgemeester Patrick Moenaert) en Brussel (met voorwoord van burgemeester en grote stripliefhebber Freddy Thielemans) werden enkele maanden uitgesteld. Ze komen er nu effectief aan in de komende maanden. Er is dus hoop.
 • Marjoke
  dinsdag 18 januari 2011, 17:45
  Graag. Want in Nederland zijn ze zelfs nog niet aangekondigd.
 • Calamandja
  dinsdag 18 januari 2011, 00:33
  Ik heb ze nog niet tegengekomen, maar ik ben dit jaar nog niet op stap geweest in de FNAC in Brussel, of de plaatselijke stripwinkel. Het moet er deze week eens van komen. Ik hou je op de hoogte.
 • Marjoke
  vrijdag 14 januari 2011, 21:40
  Zijn deze albums in Belgie al verkrijgbaar?

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.