Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 06 december 2009 @ 17:46 door Calamandja , 1294 keer bekeken

Achtergrondfoto van deze club

De kathedraal van Bourges of Saint-Étienne de Bourges is een kathedraal in de Franse stad Bourges in het departement Cher. Deze gotische kathedraal werd gebouwd tussen 1195 en 1255. Sinds 1992 staat het gebouw op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Bouwgeschiedenis

Ongeveer 20 jaar na het begin van de bouw, rond 1214, werd het koor voltooid. Het langhuis kwam gereed rond 1250. In 1260 werden de bouwactiviteiten stilgelegd. De torens waren toen nog niet voltooid. In 1313 dreigde de zuidtoren in te storten en werd deze gestut. Aan het einde van de 15e eeuw werd er verder gebouwd aan de noordtoren. Deze zou in 1506 alweer instorten, waarbij de aansluitende gewelven ook verwoest werden. In 1559 werd het dak beschadigd door een brand. Tijdens de godsdienstoorlogen, in 1562, richtten de hugenoten beschadigingen aan. Aan het begin van de 19e eeuw werd de kerk gerenoveerd. Al in 1862 werd het gebouw erkend als historisch monument.

Architectuur

De kathedraal is bekend om de harmonische verhoudingen en de kwaliteit van de decoratie (beeldhouwkunst en gebrandschilderde ramen). Aan de westgevel wordt het Laatste Oordeel afgebeeld en ook de noord- en zuidfaçades zijn versierd met beeldhouwwerk. De kathedraal heeft het grondplan van een basilica, met kapellen rondom het schip. Vanwege de relatief korte bouwtijd is de kathedraal homogeen van uiterlijk en zonder zichtbare verandering in de bouwplannen ontstaan.

De kathedraal van Bourges werd in dezelfde tijd gebouwd als de kathedraal van Chartres, maar wijkt wat architectuur betreft duidelijk daarvan af. Opvallend is dat de kathedraal van Bourges vijf schepen heeft zonder dwarsschepen. Dit leidt tot een eenvormige buitenkant en een niet onderverdeeld interieur. Uitzonderlijk is dat de driedelige muuropstand van het middenschip wordt herhaald in de binnenste zijbeuk. Het binnenste zijschip is 12 meter hoger, maar smaller dan de buitenste zijbeuk. Deze opzet werd nagevolgd in de kathedraal van Le Mans, maar maakte niet zoveel school als het type van Chartres, dat nagevolgd werd in onder andere Reims en Amiens.

In de geleding van de westfaçade is, in tegenstelling tot bij de Notre Dame in Parijs, aan het aantal portalen te zien dat er vijf schepen zijn. Karakteristiek is het gebruik van de destijds al "ouderwetse" zesdelige gewelven in het middenschip.

Constructie

De constructie van de kathedraal van Bourges wordt getypeerd door het gebruik van elementen als luchtbogen die de horizontale (spat)krachten uit het dakgewelf afvoeren naar de bonkige kolommen aan de buitenzijde. De zogenaamde druklijn in deze kolommen ligt, tegen de redelijke verwachting van elke zichzelf respecterende constructeur, buiten de befaamde 'kern' van de doorsnede. Dit heeft als ontstellende conclusie dat er, tegen de beweringen van de conservateur in, wel degelijk een deel van de doorsnede niet meewerkt aan de afdracht van de verticale componenten van de gravitatiebelasting.

Externe linksReacties

 • bernard-de-clairvaux
  donderdag 10 december 2009, 17:02
  Om te beginnen associeren we kathedralen natuurlijk met Gotiek en de Gotiek begon natuurlijk in Frankrijk: het Ile-de-France en Picardie. Voor de Gotiek bestonden er natuurlijk ook al kathedralen (bisschopskerken): Of er echter nog volledig romaanse kathedralen te vinden zijn, dat weet ik niet.
 • Calamandja
  dinsdag 8 december 2009, 23:06
  OK, heb je boodschap tussen de lijnen begrepen ;-) Op zoek naar ee, Engelse kathedraal, daar valt inderdaad één en ander te ontdekken. Maar als ji het woord kathedraal hoort, associeer je daarmee spontaan een franse of een engelse kathedraal ?
 • bernard-de-clairvaux
  dinsdag 8 december 2009, 19:16
  Het was niet bedoeld als oordeel op je design hoor. Overigens ben ik telkes weer verbaasd als ik in boeken of op tv wordt geconfronteerd met Engelse kathedralen. Daar zitten ook echte pareltjes tussen
 • Calamandja
  dinsdag 8 december 2009, 01:35
  Bourges doet bij mij ook geen emotie klinken maar ik kwam er bij toeval terecht bij het zoeken naar een wall. Ik zal later wel eens verwisselen, bijvoorbeeld door Vézelay, daar kan je nog eens een verhaal aan ophangen. Maar het is dan ook geen kathedraal...
 • bernard-de-clairvaux
  maandag 7 december 2009, 17:37
  De kathedraal van Bourges heb ik 2 mogen aanschouwen. Met name het glas in lood is bijzonder, maar verder vond ik het godshuis weinig 'pakkend'. De middeleeuwse topattractie van Bourges is natuurlijk het Palais Jacques Coeur. Toepasselijk in deze tijd: hij was een bankier, waarmee het slecht afliep.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.